D0172 - ONDERHOUD RELATIES (DEEL 2)

Doel

Met deze functie worden de extra rubrieken van de relatiegegevens onderhouden.
De functie wordt aangeroepen met F7 vanuit Relaties

Kredietbeperking
Optioneel kan een factuur worden geprint met kredietbeperking, op basis van de volgende rekenvoorbeeld:
 Goederen 100,00
 3% kred.bep 3,00 over 100,00
 Subtotaal 103,00 Heffingsbedrag
 21% btw  21,63 over 103,00
 Totaal 124,63
Deze berekening gaat er vanuit dat de klant te laat betaald. Als de klant op tijd betaald met aftrek van de Kredietbeperking kan een creditnota te worden gestuurd.
Als de klant meestal tijdig betaald kan beter met Betalingskorting worden gewerkt. Dan wordt de btw over het goederenbedrag exclusief betaalkorting berekend.

SBI-code
De Standaard Bedrijfs Indeling van het CBS kan worden vastgelegd in de rubriek SBI-code.

OIN
Het overheidsidentificatienummer (afgekort OIN) is een uniek identificerend nummer dat gebruikt wordt door overheidspartijen of organisaties met een publieke taak in de digitale communicatie met andere publieke of private partijen.
In de verzonden UBL is gebruikte XML-tag: .

Ter attentie van & Aanhef
De velden Tav. & Aanhef horen bij elkaar in het gebruik op een formulier (factuur) of in een brief of email.
Tav = Persoonsnaam in een adresû De heer P. de Jong
Aanhef = Aanspreektitel boven een brief of email. û Geachte heer de Jong
Als de Aanhef leeg is , wordt In de Nederlandse taal de Aanhef bepaald uit het veld Tav.
Als dat niet de gewenste inhoud geeft, is het aan te raden om het veld Aanhef zelf te vullen.
De Aanhef voor contactpersonen in een buitenlandse taal dient altijd handmatig te worden bepaald in de gewenste taal.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie onderhoudsfunctie of invulinstructie.

Selectie 1 (6 cijfers/letters) [113]
Hier kunt u een selectiewaarde ingeven van maximaal 6 tekens.
De meeste programmafuncties waarmee u gegevens van relaties kunt laten tonen, afdrukken of exporteren geven de mogelijkheid om op de rubrieken Selectie 1 & 2 te selecteren.

Selectie 2 (6 cijfers/letters) [114]
Zie voor uitleg rubriek 'Selectie 1'.

Geblokkeerd (J,N) [1487]
Met deze code kan worden aangegeven dat de relatie geblokkeerd is voor verder gebruik. De relatie wordt dan niet meer getoond bij het zoeken naar relaties (met F2 zoek) en kan niet meer worden gebruikt bij de invoer van nieuwe mutaties.
Alle bestaande mutaties (bijvoorbeld openstaande posten) blijven natuurlijk gewoon zichtaar. De relatie kan alleen nog worden opgevraagd met functie Relaties

Code plaats (N,E,B) [129]
Deze rubriek geeft de plaats van vestiging aan en wordt bepaald door de ISO-code van de relatie.
Geldige waarden zijn:
N binnen Nederland
E binnen de EU maar buiten Nederland
B buiten de EU
De rubriek speelt een rol bij de btw-boekingen en de functies Aanmaken OB-aangifte en Opgaaf Intracommun. Leveringen.

Betaaldagen (3 cijfers) [111]
De betalingstermijn in dagen die voor deze relatie voor inkoopfacturen en verkoopfacturen zal worden gehanteerd. Wordt geen waarde ingevoerd, dan zal de standaardwaarde worden gehanteerd zoals die is opgegeven bij de functies Instellen debiteurenparameters en Instellen crediteurenparameters.

OB verkoop (N,A) [122]
De code waarmee kan worden aangegeven of bij de relatie afwijkende OB-berekening van toepassing is. Deze berekening komt voor bij het handmatig boeken van een verkoopfactuur of bij het afdrukken en doorboeken van een factuur met behulp van de module CASH Facturering.
In normale gevallen zal deze rubriek leeg blijven. Geldige afwijkingen zijn:
N Nultarief
A Afstandsverkopen (alleen bij relaties binnen de EU)

Gbrek verk. (bestaande waarde) [174]
De grootboekrekening waarop alle handmatige verkoopfacturen van deze relatie in principe moeten worden tegengeboekt. U kunt hier echter van geval tot geval van afwijken.

SBI-code (6 cijfers/letters) [1650]
SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling 2008 en is opgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze code wordt gebruikt om bedrijven in te delen naar hun hoofdactiviteiten.
U kunt een SBI-code zoeken door een woord in te geven en dan te zoeken. Geeft u bijvoorbeeld BOS in voordat u zoekt, dan krijgt u alle SBI-codes die het woord bos in de omschrijving hebben, bijvoorbeeld bosbouw.
De indeling van de SBI, is een combinatie van de NACE & ISIC code.
NACE van de Europese Unie (Nomenclature statistique des activites Economiques dans la Communaute Europeenne)
ISIC van de Verenigde Naties (International Standard Industrial Classification of All Economic Activities).
Zie voor meer achtergrondinformatie: www.kvk.nl.

Eigenschap. (12 cijfers/letters) [112]
Klik op het veld om de eigenschappen te wijzigen. Zie aldaar voor verdere uitleg over de eigenschappen die kunnen worden geactiveerd.

Kred limiet (10,2 cijfers) [126]
Het maximale bedrag dat de relatie aan schulden mag hebben. De kredietlimiet is te gebruiken als een selectiecriterium bij de functie Overzicht openstaande facturen om alleen die relaties naar voren te laten komen die met een bepaalde factor de kredietlimiet hebben overschreden.
De handelsfunctie voor aanmaken van een verkooporder gebruikt de kredietlimiet om het openstaand saldo te controleren. Optionele activatie met de systeemswitch 'Kredietlimiet controle'.

Taalcode (bestaande waarde) [981]
De code die de taal voor de factuur aangeeft. Wanneer wordt gefactureerd naar een afnemer in het buitenland, dan kan het gewenst zijn om de factuur in de landstaal op te stellen. Als bij de artikelcodes omschrijvingen in de betreffende taal zijn vastgelegd zullen deze worden afgedrukt. Verder zijn bij Instellen formulieren voor elke te gebruiken taal eigen factuurteksten vast te leggen.

Valutacode (3 cijfers/letters) [983]
De code die aangeeft in welke valuta de factuur moet worden afgedrukt en doorgeboekt in de administratie.

Factuur srt (P,X,E,D) [715]
De soort factuur die moet worden gemaakt.
Geldige waarden zijn:
P Printen. De factuur wordt geprint op de standaard printer zoals benoemd in 'Instellen parameters facturering'. Als deze standaard printer niet is benoemd, wordt om de printerkeuze gevraagd op het moment dat de factuur wordt afgedrukt.
X XML. De factuur wordt per e-mail verzonden in XML-formaat. Kies dit formaat echter alléén als u zeker weet dat uw afnemer in staat is, om dit in te lezen in zijn administratieve software. Kies anders keuze 'E'.
E PDF. De factuur wordt per e-mail verzonden in PDF-formaat. Dit formaat is geschikt om door de ontvanger te laten afdrukken op zijn eigen printer. Er wordt automatisch een extra bestand meegestuurd waarin de factuur staat in UBL/XML-formaat. Dit formaat kan met de meeste administratiesoftware (waaronder CASH, zie menu Financieel > E-factureren) automatisch worden ingelezen. Met eigenschap U in de factureringsparameters kan dit extra formaat eventueel worden onderdrukt.
Als u kiest voor keuze 'X' of 'E' is het noodzakelijk dat u eerst uw eigen NAW en e-mailgegevens vastlegt met functie Administratieparameters / F3. U kunt alleen voor 'X' of 'E' kiezen als het e-mailadres van de ontvanger is ingevuld.

In de module CASH Projecten is keuze 'X' niet mogelijk.

D Digipoort. De factuur wordt verzonden via Digipoort naar een uitvragende overheidsinstatie. Hiervoor dient het overheidsidentificatienummer (OIN) te worden ingevuld.

OIN (20 cijfers) [1868]
Het overheidsidentificatienummer (afgekort OIN) is een uniek identificerend nummer dat gebruikt wordt door overheidspartijen of organisaties met een publieke taak in de digitale communicatie met andere publieke of private partijen. Dit nummer is verplicht als u facturen wil sturen aan de overheid via factuursoort Digipoort.

Form code XML (bestaande waarde) [441]
Indien in de rubriek Factuur srt gekozen is voor 'X' kan hier de formuliercode worden ingevuld die moet worden gebruikt voor de opmaak van de factuur. Als deze waarde leeg blijft wordt voor de standaard XML formulierlay-out gekozen.

Aant kopie (2 cijfers) [117]
Het aantal kopieën dat moet worden aangemaakt per factuur. Deze rubriek hoeft alleen te worden ingevuld als voor de betreffende relatie meer of minder kopieën nodig zijn dan het standaard aantal. Het standaard aantal wordt opgegeven bij de functie Instellen parameters facturering.

Kortings % (5,2 cijfers) [118]
Het kortingspercentage dat wordt gehanteerd bij het aanmaken van een factuur voor deze relatie. Het percentage wordt in mindering gebracht op het bedrag van elke factuurregel.
Dit veld kan niet worden gebruikt binnen de module CASH Projecten. In deze module worden klantgerichte kortingen ingevoerd als afwijkende tarieven.

Krbep verk. (D,J,N) [121]
De code waarmee wordt aangegeven of voor de betreffende relatie een kredietbeperking op de factuur naar voren komt. Bij de functie Instellen parameters facturering kunnen de hoogte van de kredietbeperking en de grootboekrekening worden opgegeven. Geldige waarden zijn:
D Alleen kredietbeperking indien bij de functie Instellen Parameters facturering onder rubriek Default gebruik is gekozen voor J(a).
N Nooit kredietbeperking op de factuur
J Altijd kredietbeperking op de factuur

G-bedrag % (5,2 cijfers) [1267]
Hier kunt u voor deze relatie het percentage herroepen dat in de parameters is opgenomen. Met het percentage kunt u sturen welk deel van het factuurbedrag in elementcode GBEDRAG wordt opgenomen, zodat u dit apart zichtbaar kunt maken in de slottekst van de factuur.
 GBEDRAG het bedrag wat overgemaakt dient te worden naar de G-rekening (bij uitzendwerk, detachering of onderaannemers).
 GPERC het hier ingegeven percentage van het factuurbedrag waarmee GBEDRAG is berekend.
 GRREST het factuurbedrag minus GBEDRAG; het saldo wat op uw bankrekening moet worden overgemaakt.

 Voorbeeldtekst: U wordt verzocht;GBEDRAG;over te maken op G-rekening [G-rekeningnr]
  Dit bedrag is;GPERC;van;TOTIN;
  Het restant te weten;GRREST;graag overmaken op rekening [uw rekeningnr]

Webshoplink (1 cijfers/letters) [1655]
Als gebruik wordt gemaakt van een webshop kan worden aangegeven welke adressen mee genomen dienen te worden in de datacommunicatie vanuit CASH naar een webshop.
Nee: geen koppeling
Ja: wel koppeling
Leeg: onbepaalde koppeling
Deze switch is alleen actief in de module CASH Handel.

Webshopkoppeling:
Koppelen van adressen tussen CASH Handel en een webshop is mogelijk volgens verschillende scenario's:
1. Vullen van een nieuwe lege webshop met bestaande factuuradressen. Gebruik functie Selectie exportaanvraag relaties
2. Adresmutaties vanuit de webshop worden geimporteerd in CASH gelijktijdig met een nieuwe verkooporder.
3. Individuele mutaties kunnen ook handmatig worden gedaan.

Krbep % (4,1 cijfers) [172]
Het percentage van de kredietbeperking dat deze relatie in rekening brengt. Tijdens de invoer van een inkoopnota wordt automatisch het bedrag aan kredietbeperking uit het factuurbedrag gehaald.

Bet kort % (4,2 cijfers) [173]
Het percentage van de betalingskorting dat deze relatie verleent. Tijdens de invoer van een inkoopnota wordt automatisch het bedrag aan betalingskorting op het factuurbedrag in mindering gebracht.

Bet kort dg (3 cijfers) [171]
Het aantal dagen dat geldt voor de betalingskorting. Wordt binnen deze termijn de factuur betaald dan is verrekening van de betalingskorting toegestaan.

OB inkoop (I) [906]
De omzetbelasting wordt bij het invoeren van inkoopfacturen van de betreffende relatie berekend op basis van de waarde die is ingevuld bij de grootboekrekening waarop de kosten worden geboekt. Met deze rubriek kan, voor deze leverancier, hiervan worden afgeweken indien het een gemengd (hoog+laag) percentage is. Het bedrag kan dan zelf worden ingevoerd.
Geldige waarde is:
I Ingave

Fiattering door (bestaande waarde) [1629]
U kunt hier een default medewerker vastleggen die de UBL-facturen van deze relatie moet fiatteren. U kunt alleen een medewerker kiezen waarbij de rubriek 'grootboekrekening fiatteren' is ingevuld.

Gbrek ink. (bestaande waarde) [797]
De grootboekrekening waarop alle inkoopfacturen van deze relatie in principe moeten worden tegengeboekt. Bijvoorbeeld: alle facturen van de kantoorboekhandel worden geboekt op kantoorbenodigdheden. Er kan echter van geval tot geval van worden afgeweken.

Betaaltekst (35 cijfers/letters) [128]
De tekst die standaard bij de betaalopdracht in de omschrijving zal worden gebruikt. De tekst heeft tot doel: een vaste referentie voor de crediteur, bijvoorbeeld het door hem gehanteerde debiteurennummer.

Aanhef (35 cijfers/letters) [127]
De tekst die als aanhef in correspondentie kan worden gebruikt.
Bij het exporteren van adressen naar een merge-bestand voor een tekstverwerker kan CASH vanuit de rubriek T.a.v. een automatische aanhef genereren. Als u bijvoorbeeld De heer J.P. Jansen heeft ingegeven wordt daar als aanhef 'Geachte heer Jansen' van gemaakt. Indien u daarvan wilt afwijken kunt u in de rubriek Aanhef bijvoorbeeld 'Beste Jan' ingeven.
Dit automatisme is alleen beschikbaar in het Nederlands. Voor formulieren in een buitenlandse taal wordt de aanhef handmatig gevuld in de betreffende taal.

Website (35 cijfers/letters) [671]
Hier kunt u de domeinnaam van de website vermelden.
De website van de relatie is direct te benaderen door te klikken op de aardbol-icoon.

Opmerking 4 . (35 cijfers/letters) [133]
Zie voor uitleg rubriek 'Opmerking'.

Opmerking 5 . (35 cijfers/letters) [134]
Zie voor uitleg rubriek 'Opmerking'.

Opmerking 6 . (35 cijfers/letters) [135]
Zie voor uitleg rubriek 'Opmerking'.

Opmerking 7 . (35 cijfers/letters) [136]
Zie voor uitleg rubriek 'Opmerking'.

Opmerking 8 . (35 cijfers/letters) [137]
Zie voor uitleg rubriek 'Opmerking'.

Opmerking 9 . (35 cijfers/letters) [732]
Zie voor uitleg rubriek 'Opmerking'.

Opmerking10 . (35 cijfers/letters) [733]
Zie voor uitleg rubriek 'Opmerking'.

Provincie (35 cijfers/letters) [1836]
Provincie of State.

* 2227 Relatienr. factuur (alleen ledenadministratie)
Dit relatienummer dient alleen te worden ingevuld als de factuur naar een ander lid moet worden gestuurd. Dit kan van toepassing zijn als de factuur naar bijvoorbeeld een andere familielid dient te worden verzonden.

F3NieuwCntD0143 Onderhoud contactmoment
F4ContactMS0144 Contactmomenten
F5FactuurH0017 Invoer factuurregels
F7MemoD0160 Onderhoud memo relatie
F8MenuM0147 Submenu relaties