H0017 - INVOER FACTUURREGELS

Doel

Met deze functie worden factuurregels voor de geselecteerde relatie ingevoerd en onderhouden.

Achtergrond

Met deze functie kunnen factuurregels worden ingevoerd en gewijzigd. De volgorde wordt bepaald door het volgnummer in de eerste kolom. Achteraf kunnen regels worden tussengevoegd door een tussenliggend volgnummer te gebruiken.
Als de functie opnieuw wordt gestart worden de regels automatisch hernummerd met een interval van 10 of zoveel kleiner als noodzakelijk.
Artikel- en tekstregels kunnen door elkaar worden ingegeven. De regels worden in dezelfde volgorde op de factuur afgedrukt als getoond op het scherm.

Attentiepunt

1 Een artikelregel wordt gekenmerkt door de ingave van een geldige artikel- of EAN-code. De eerste van de maximaal 3 omschrijvingsregels wordt op het scherm getoond. Op de factuur worden natuurlijk alle omschrijvingsregels getoond, zoals deze bij het artikel zijn vastgelegd.
2 Een tekstregel wordt kenmerkt door de artikelcode leeg te laten. Tekstregels kunnen eveneens worden voorzien van een aantal, prijs, korting, etc., maar deze mogen ook leeg zijn.
3 Met de module CASH Facturering (dus niet in Compact Facturering), kunt u ook periodieke facturen maken. U geeft dan simpel een periodecode in, vergezeld van een begindatum en evt. een einddatum. Op de aangegeven tijdstippen rollen de facturen er dan automatisch uit. De begindatum wordt automatisch opgehoogd met de gekozen periode.
4 Door gebruik te maken van Eigenschap P kunt u het wijzigen van de kolommen prijs van een artikel of het kortings% onderdrukken. U kunt deze Eigenschap per gebruiker instellen via Financieel / Instellingen / Functie-eigenschappen, of in algemene zin via Facturering / Instellingen / Parameters algemeen.
5 Door gebruik te maken van Eigenschap A (op dezelfde manier in te stellen) kunt u de invoer beperken tot de artikelcode. Er wordt dan altijd aantal 1 gekozen. In combinatie met Eigenschap P wordt dan direct doorgesprongen naar de volgende regel. Op deze manier kunt u snel artikelen scannen met behulp van een barcode-scanner.
6 Door gebruik te maken van Eigenschap R (op dezelfde manier in te stellen) kunt u tijdens de invoer een inkoopordernummer opgeven dat als referentie-/verplichtingen-/inkoopordernummer in de e-factuur wordt opgenomen ten behoeve van een instelling van de Rijksoverheid.

Uitvoering

Orderreferentie (6 cijfers/letters) [425]
Deze referentie kan worden gebruikt voor het vastleggen van verschillende opdrachten cq orders en kan desgewenst worden afgedrukt op de factuur. De rubriek mag niet leeg worden gelaten. Het is mogelijk om meerdere orders (in volgorde van orderreferentie) op een enkele factuur te verzamelen.

Volgnummer (3 cijfers) [1490]
Het volgnummer van de factuurregel binnen de order. Bij de invoer van nieuwe regels wordt het vorige volgnummer plus 10 getoond als defaultwaarde. Door een tussenliggend volgnummer in te geven wordt de factuurregel naar de betreffende plaats binnen de order verplaatst. Bij het opnieuw benaderen van een order worden de volgnummers automatisch hernummerd met een interval van 10 of zoveel kleiner als noodzakelijk.
Geldige waarden voor het volgnummer zijn 1 t/m 999.

Artikelcode (bestaande waarde) [451]
De code van het artikel dat moet worden gefactureerd, of (leeg) in geval van een tekstregel.
In plaats van de artikelcode mag ook de EAN-code worden ingevoerd. Deze wordt dan vervangen door de artikelcode.

*Omschrijving (40 tekens) [452]
Een tekst van maximaal 40 tekens waarmee de omschrijving van de factuurregel kan worden vastgelegd. Als een artikelcode is ingegeven dan wordt de eerste omschrijving (van max. drie regels) zoals bij het artikel is gedefinieerd getoond. Op de factuur worden alle drie de regels getoond.

Aantal (9,2 cijfers) [421]
Het aantal keren dat het artikel in rekening wordt gebracht bij deze factuurregel.

Prijs (12,2 cijfers) [455]
Het te factureren bedrag per eenheid. Of het bedrag inclusief of exclusief OB is, wordt bepaald door de rubriek Code soort prijs.
Wordt hier geen bedrag ingevuld, dan wordt deze factuurregel beschouwd als een nulregel. Bij een artikelregel wordt als defaultwaarde de prijs van het artikel overgenomen.
Als Eigenschap P is gezet kan de defaultprijs niet worden gewijzigd. Eigenschap P kan worden ingesteld bij de Factureringsparameters (voor algemeen gebruik) of bij de Functie-eigenschappen (per gebruiker)

Kortings % (5,2 cijfers) [118]
Het kortingspercentage dat moet worden gehanteerd voor de betreffende factuurreegel. Als default wordt de waarde overgenomen die bij de relatie is genoemd.
Het kortingspercentage wordt overgeslagen als Eigenschap P is gezet bij de Factureringsparameters (voor algemeen gebruik) of bij de Functie-eigenschappen (per gebruiker).

Grootboekrekening (bestaande waarde) [201]
Het nummer waarmee de grootboekrekening wordt geidentificeerd.
Een nul aan het begin van het nummer wordt beschouwd als integraal onderdeel van dat nummer.

Code soort prijs (E,I) [443]
Met deze rubriek wordt aangegeven of het artikelbedrag in- of exclusief OB op de factuur zal worden berekend.
E De prijs is exclusief OB
I De prijs is inclusief OB

Code OB-tarief (H,L,N,O,X) [442]
Deze code bepaalt hoeveel OB in rekening wordt gebracht en op welke grootboekrekening deze OB wordt geboekt.
De OB-codes verwijzen naar de percentages die zijn ingegeven in functie Onderhoud OB-percentages
Geldige waarden zijn:
H Hoge OB-tarief is van toepassing
L Lage OB-tarief is van toepassing
N Nul-tarief en OB-bedrag is nihil
O Overige OB-tarief is van toepassing
X Onbelast

Periodieke factuurregels

Onderdeel van de module CASH Facturering is de mogelijkheid om periodieke factuurregels vast te leggen. Deze kunnen met de functie Facturering / Factureren met één druk op de knop voor de gewenste periode worden afgedrukt resp. verzonden.

Periodecode (E,M,2,K,H,J,4,W,Z) [422]
Deze waarde bepaalt of de factuurregel meer dan eenmaal moet worden verwerkt. Met deze rubriek wordt tevens bepaald met welke frequentie de verwerking moet plaatsvinden. Wordt gekozen voor een periodieke verwerking, dan dient de rubriek Vervaldatum te worden ingevoerd.
Geldige waarden zijn:
E Eenmalige facturen (defaultwaarde)
M Maandelijkse facturen
2 Tweemaandelijkse facturen
K Kwartaalfacturen
H Halfjaarlijkse facturen
J Jaarlijkse facturen
4 Vierwekelijkse facturen
W Wekelijkse facturen
Z Zie aantal maanden

Bij het afdrukken van facturen kan tevens worden gekozen voor de waarde A (allemaal) zodat alle periodekeuzes worden meegenomen.

Aantal maanden (2 cijfers) [1919]
Het aantal maanden dat gefactureerd zal worden. Deze rubriek is alleen van belang in combinatie met Periodecode Z.

Datum (datum DDMMJJ) [427]
Als de mogelijkheid voor periodieke facturering aanwezig is geldt het volgende:
Indien er is gekozen voor periodecode E (eenmalig), dan wordt de datum aan de factuurregel toegekend en kan met elementcode V427 op de factuur worden getoond. Indien er een andere periodecode is gekozen (jaar/maand/etc) dan wordt de datum gezien als de startdatum van de periodieke facturering voor de betreffende factuurregel. De 'regeldatum' kan dan met F6 Extra worden ingevuld.

Einddatum (datum DDMMJJ) [426]
De datum tot wanneer de factuurregels periodiek moeten worden verwerkt. Als de rubriek wordt leeggelaten, dan wordt blijvend gefactureerd.
Deze rubriek geldt alleen voor de periodieke facturering, als gekozen is voor periodecode ongelijk aan E.

F4 Label Afdrukken adreslabel
F5 Verwyder Weggooien alle factuurregels van deze order
F6 Extra Invullen extra velden van de factuurregel
F7 Print Afdrukken factuur
F8 Menu Submenu relaties met specifieke functies voor de geselecteerde relatie.