D0807 - ONDERHOUD OB-PERCENTAGES

Doel

Met deze functie worden de OB-percentages centraal en per ingangsdatum vastgelegd.

Achtergrond

De programmatuur berekent, waar nodig, automatisch de OB-bedragen. Dit gebeurt aan de hand van de boekdatum, de stamgegevens van de relaties, grootboekrekeningen en de artikelen. Ook wordt automatisch bepaald of er hoog, laag, overig of nul-tarief wordt gehanteerd. De daarbij behorende OB-percentages worden hier vastgelegd.

Attentiepunt

1 Per boekdatum wordt het percentage bepaald.
2 Wordt per bepaalde datum het OB-percentage door de overheid gewijzigd dan dient het nieuwe percentage met deze datum te worden vastgelegd. Bij alle invoer in CASH met een boekdatum vanaf deze datum wordt automatisch de nieuwe percentages gehanteerd.
3 Bij het OB% overig kan het oude tarief worden vastgelegd. Mutaties die nog met het oude tarief moeten worden berekend en de laatste aangifte met het oude tarief is reeds verzonden, worden met het hier ingevoerde percentage berekend. Bij de verkoopmutaties resulteert dit in het feit dat de omzet bij vraag 1c Leveringen belast met overige tarieven worden aangegeven.
Bij het aanmaken van een nieuwe administratie worden automatisch de percentages per 01-01-2001 opgenomen. Dus 19% voor hoge OB en 6% voor lage OB. U kunt de percentages met deze ingangsdatum niet wijzigen of laten vervallen.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie onderhoudsfunctie of invulinstructie.

Ingangsdatum (datum DDMMJJ) [700]
De in deze rubriek ingegeven ingangsdatum is bepalend voor de te hanteren OB-percentages.

OB% hoog (5,2 cijfers) [754]
Geef het percentage voor de hoge OB dat hoort bij de ingegeven ingangsdatum.

OB% laag (5,2 cijfers) [755]
Geef het percentage voor de lage OB dat hoort bij de ingegeven ingangsdatum.

OB% overig (5,2 cijfers) [761]
Geef eventueel een percentage voor overige OB dat hoort bij de ingegeven ingangsdatum.

Perc gemengd gebruik (5,2 cijfers) [796]
U kunt hier het percentage van het gemengd gebruik opgeven. Er is sprake van gemengd gebruik indien niet alle omzet is belast. Met de Belastingdienst wordt een percentage afgesproken dat wordt afgeleid uit het deel belaste omzet per jaar. De voordruk wordt met dit percentage berekend, omdat niet alle voordruk in aanmerking komt voor de OB-aangifte.
Voorbeeld: Stel dat 30% van uw omzet belast is met OB, dan vult u hier 30,00 in. Bij het boeken van inkoopfacturen via 'onderhoud dagboeken' of door een inkoopfactuur in te lezen als UBL dan wordt 30% van de OB op die factuur als vooraftrek geboekt en 70% van de OB wordt pro-rata verdeeld over de kosten-regels op de factuur.