STATISTIEK (INKOOPSTATISTIEK VERKOOPSTATISTIEK STATISTIEKEN)

Managementsinformatie is in zowel CASH Financieel als in CASH Voorraad in ruime mate aanwezig.

CASH Financieel:
Middels een goed ingedeeld rekeningschema is in CASH Financieel statistische informatie van inkoopwaarden en omzetten beschikbaar per periode; eventueel gespecificeerd per artikelgroep of zelfs per artikel. Behalve als managementsinformatie is deze informatie tevens noodzakelijk voor de OB- en/of CBS-aangifte. Omdat in de Financiele administratie deze informatie maar naar EEN gezichtspunt beschikbaar is, is het aan te bevelen - zo niet noodzakelijk - om de benodigde statistische informatie op te nemen in de Statistieken in CASH Voorraad. Hierin kunnen alle gewenste statistieken naar vele gezichtspunten en meerdere niveau's worden vervaardigd. Het doel van een Financiele administratie is immers het verstrekken van een Balans, de Verlies en Winstrekening, informatie omtrent de Omzetbelasting, etc.

N.B.
Het is van groot belang om alle benodigde instellingen vanaf het begin gerealiseerd te hebben, om de juiste informatie te verkrijgen.

CASH Voorraad:
In CASH Voorraad is het mogelijk om, zowel van de verkopen als de inkopen, uitgebreide statistieken te vervaardigen, vanuit verschillende gezichtspunten en desgewenst met meerdere niveau's. Het aantal mogelijkheden qua sortering, niveau, periode en informatie is nagenoeg ongelimiteerd. Een groot voordeel hierbij is, dat deze statistieken ook nog achteraf kunnen worden gecreëerd, omdat deze worden samengesteld uit de historische inkoop-, verkoop en voorraadmutaties.

Om tot een statistiek te komen, dient een aantal stappen ondernomen te worden. Dit geldt zowel voor een nieuwe als een gewijzigde statistiek en voor de inkoop als de verkoop. De volgende stappen zijn hiervoor van belang:
1 Instellen statistieken
2 Opbouwen statistieken
3 Statistische overzichten

UITVOERING


* 1. Instellen statistieken:
Omdat het aantal mogelijkheden enorm is, dient elke gewenste statistiek eenmalig te worden ingesteld. Hierbij worden de gewenste niveau's (medewerkers, klant(groepen), leveranciers(groepen), rayons, artikelgroepen en/of artikelen) aangegeven. Zelfs is een combinatie van maximaal 3 niveau's mogelijk; bijvoorbeeld een statistiek per klant/artikelgroep/artikel.
Ook kan hierbij de gewenste periodiciteit worden aangegeven, zoals deze periode van lopend of vorig jaar, cumulatieven van lopend of vorig jaar, alsmede de verschillen hiertussen.
Tenslotte dient de gewenste informatie aangegeven te worden, waarbij een keuze kan worden gemaakt in: omzet/inkoopaantallen en/of -bedragen, kostprijswaarden, resultaat en gemiddelde prijzen.
+ Zie voor de verkoopstatistieken functie Instellen verkoopstatistiek in het submenu Muteren verkoopstatistiek dat een onderdeel is van het submenu Overzichten historie in het menu Verkoop
+ Voor de inkoopstatistieken is hiervoor functie Instellen inkoopstatistiek in het submenu Muteren inkoopstatistiek beschikbaar, dat een onderdeel is van het submenu Overzichten historie in het menu Inkoop

* 2. Opbouwen statistieken:
Omdat het aantal mogelijkheden nagenoeg onbeperkt is, dienen de gewenste statistieken eenmalig per jaar of periode te worden opgebouwd. Aan de hand van de gedefiniëerde statistieken, wordt op basis van de in- resp. verkoophistorie de gewenste statistiek opgebouwd, zodat deze te allen tijde snel kan worden geraadpleegd. Zie hiervoor de functies Opbouwen verkoopstatistiek resp. Opbouwen inkoopstatistiek

* 3. Overzicht statistieken.
Aan de hand van de gedefinieerde en opgebouwde statistieken kan op elk gewenst moment de gewenste informatie over een aan te geven periode worden geraadplaagd. Zie hiertoe de functies Verkoopstatistiek resp. Inkoopstatistiek