S2790 - VERKOOPSTATISTIEK

Doel

Met deze functie wordt voor een zelfgekozen periode de verkoopstatistiek getoond.

Achtergrond

Verkoopstatistieken kunnen vooraf tot drie niveaus worden ingesteld. Er kan bijvoorbeeld informatie worden verkregen over de omzet per klant(groep), medewerker, rayon of artikel(groep). Een verkoopstatistiek op papier kan tevens dienen om de statistieken die uit het systeem verwijderd dienen te worden, alsnog te kunnen bewaren.

Attentiepunt

1 Met functie Instellen verkoopstatistiek kan worden bepaald welke selectierubrieken hier verschijnen. Mogelijke selecties hierbij zijn: Klantgroep, Klantgroep 2, Medewerker, Rayon, Klantnummer, Klantnaam, Artikelgroep, Artikelgroep 2, Artikelcode en Omzetbedrag. Per statistiek kunnen maximaal 3 van - t/m rubrieken worden aangegeven. Voorts kan met de rubriek Schaalfactor in deze definitie worden aangegeven dat de in- en verkoopbedragen moeten worden afgerond op bijvoorbeeld 1000 gulden, euro, etc.
2 Bij lay-outkeuze 2 (Vaste kolomindeling) worden de in de statistiekdefinitie ingevulde rubrieken Periodiciteit en Hersortering omzet NIET gebruikt. Van de rubriek Informatie, wordt in dit geval alleen de 1e positie gebruikt (Omzet, Kostprijs of Aantal).
3 Per periode wordt op het beeldscherm getoond of deze wel of niet is opgebouwd. Hierbij geeft een liggend streepje (-) aan dat de periode nog niet is opgebouwd. Indien van het geselecteerde tijdvak een (1) of meerdere perioden nog niet zijn opgebouwd, verschijnt de melding: Alle periode(n) zijn nog niet opgebouwd !! op het beeldscherm. Het verdient aanbeveling deze periode(n) dan eerst op te bouwen en het afdrukken te onderbreken. Het verdient aanbeveling de statistieken periodiek (maandelijks) op te bouwen. Voordeel hiervan is dat deze op het beeldscherm kunnen worden opgevraagd en dit opbouwen niet meer telkens tijdens het afdrukken behoeft te gebeuren.
Behalve een liggend streepje (û) worden per jaar 12 posities getoond, die overeen komen met de beginletters (hoofdletters of kleine letters) van de 12 maanden:
Hoofdletter: statistiek is opgebouwd waarbij verkoopgegevens aanwezig waren.
Kleine letter: statistiek is opgebouwd waarbij geen verkoopgegevens aanwezig waren.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie verwerkingsfunctie of invulinstructie.

* 2070 Statistiekcode (6 cijfers/letters)
De code van de gewenste statistiek. Met behulp van functie Instellen verkoopstatistiek kunnen de codes van de verkoopstatistieken vooraf worden ingesteld. In deze rubriek kunnen alleen bestaande codes worden ingevuld.

* 2876 Lay-out (1,2)
Met deze rubriek wordt de gewenste statistiek aangegeven. Hierbij kan een keuze worden gemaakt uit een variabele kolomindeling met maximaal drie periode-kolommen, elk verdeeld in maximaal 3 rubrieken, of uit een vaste indeling met (omzet) saldi per maand, gevolgd door een jaartotaal.
Geldige waarden zijn:
1 Variabel tijdvak
2 12 maandenoverzicht

* 2825 Tijdvak (JJPP)
Het tijdvak waarop de statistiek betrekking heeft. Dit tijdvak wordt bepaald door de wijze waarop deze rubriek wordt ingevuld. Het tijdvak kan betrekking hebben op een:
maand: Van periode is hetzelfde als t/m periode
kwartaal 1: Van periode = 01 en t/m periode = 03
kwartaal 2: Van periode = 04 en t/m periode = 06
kwartaal 3: Van periode = 07 en t/m periode = 09
kwartaal 4: Van periode = 10 en t/m periode = 12
een jaar: Van periode = 01 en t/m periode = 12

Klantgroep van t/m (grenswaarde) [2203]

Klantgroep 2 van t/m (grenswaarde) [2206]

Medewerker van t/m (grenswaarde) [2205]

Rayon van t/m (grenswaarde) [2204]

Klantnummer van t/m (grenswaarde) [2675]

Zoeknaam van t/m (grenswaarde) [102]

Artikelgroep van t/m (grenswaarde) [2208]

Artikelgroep 2 van t/m (grenswaarde) [2202]

Artikelcode van t/m (grenswaarde) [2260]

* 113 Selectie 1 (6 cijfers/letters)
Deze rubriek verschijnt alleen op het beeldscherm, indien geselecteerd is op relatienummer of zoeknaam. Hiermee kunnen relaties worden geselecteerd, waarvan de rubriek Selectie 1 de hier ingetoetste waarde bevat. Indien deze rubriek niet wordt ingevuld, wordt niet op Selectie 1 geselecteerd.

* 113 Selectie 2 (6 cijfers/letters)
Deze rubriek verschijnt alleen op het beeldscherm, indien geselecteerd is op relatienummer of zoeknaam. Hiermee kunnen relaties worden geselecteerd, waarvan de rubriek Selectie 2 de hier ingetoetste waarde bevat. Indien deze rubriek niet wordt ingevuld, wordt niet op Selectie 2 geselecteerd.

* 199 Trefwoordselectie (72 cijfers/letters)
Deze rubriek verschijnt alleen op het beeldscherm, indien geselecteerd is op relatienummer of zoeknaam. Een of meer trefwoorden die zijn gecombineerd met de tekens + en/of -. Daarbij betekent + dat de relaties waaraan het desbetreffende trefwoord is toegekend, naar voren komen en - betekent dat de relaties die dat trefwoord kennen, juist niet naar voren komen. Het is toegestaan om met zogenaamde wildcards (*) te werken. Een voorbeeld is EB95-KL*. Dat betekent: alle relaties die wel het trefwoord EB95 kennen en niet een met KL beginnend trefwoord bezitten. Deze rubriek komt alleen naar voren indien de module Relatiebeheer aanwezig is.

* 2826 Omzetgrootte van (8 cijfers)
Deze rubriek verschijnt alleen op het beeldscherm indien in de definitie van de statistiekcode bij de rubriek Selectie van t/m een a (selecteren op omzetgrootte) is ingevuld. Met deze rubriek kan de laagste waarde worden aangegeven waarmee het tonen van de statistiek moet beginnen.

LET OP:
Een selectie op omzetgrootte vindt alleen plaats indien in de rubriek een waarde (eventueel 0) is ingevuld.

* 2826 Omzetgrootte t/m (8 cijfers)
Deze rubriek verschijnt alleen op het beeldscherm indien in de definitie van de statistiekcode bij de rubriek Selectie van t/m een a (selecteren op omzetgrootte) is ingevuld. Met deze rubriek kan de hoogste waarde worden aangegeven waarmee het tonen van de statistiek moet eindigen.

LET OP:
De gewenste waarde wordt in centen ingevoerd ( EUR 1000,00 wordt ingevoerd als 100000).