S2792 - INKOOPSTATISTIEK

Doel

Met deze functie wordt voor een zelfgekozen periode de inkoopstatistiek getoond.

Achtergrond

Inkoopstatistieken kunnen vooraf tot drie niveaus worden ingesteld. Er kan bijvoorbeeld informatie worden verkregen over de inkoop (aantal), de inkoopwaarde en de gemiddelde kostprijs. Een inkoopstatistiek op papier kan tevens dienen om de statistieken die uit het systeem verwijderd dienen te worden, alsnog te kunnen bewaren.

Attentiepunt

1 Met functie Instellen inkoopstatistiek wordt bepaald welke selectierubrieken hier verschijnen. Mogelijke selecties hierbij zijn: leveranciersgroep, medewerker, leveranciersnummer, leveranciersnaam, artikelgroep, artikelgroep 2, Artikelcode en inkoopwaarde. Per statistiek kunnen maximaal 3 van - t/m rubrieken worden aangegeven. Voorts kan met de rubriek Schaalfactor in deze definitie worden aangegeven dat de inkoopbedragen moeten worden afgerond op bijvoorbeeld 1000 gulden, euro, etc.
2 Bij lay-outkeuze 2 (Vaste kolomindeling) worden de in de statistiekdefinitie ingevulde rubrieken Periodiciteit en Hersortering omzet NIET gebruikt. Van de rubriek Informatie, wordt in dit geval alleen de 1e positie gebruikt (Omzet, Kostprijs of Aantal).
3 Bij de volgorde op Leveranciersnummer of -naam kan tevens worden geselecteerd op de rubrieken Selectie1, Selectie2 en Trefwoorden uit de relatiestamgegevens.
4 Per periode wordt op het beeldscherm getoond of deze wel of niet is opgebouwd. Hierbij geeft een liggend streepje (-) aan dat de periode nog niet is opgebouwd. Indien van het geselecteerde tijdvak een (1) of meerdere perioden nog niet zijn opgebouwd, verschijnt de melding: Alle periode(n) zijn nog niet opgebouwd !! op het beeldscherm. Het verdient aanbeveling deze periode(n) dan eerst op te bouwen en het afdrukken te onderbreken. Het verdient aanbeveling de statistieken periodiek (maandelijks) op te bouwen. Voordeel hiervan is dat deze op het beeldscherm kunnen worden opgevraagd en dit opbouwen niet meer telkens tijdens het afdrukken behoeft te gebeuren.
Behalve een liggend streepje (û) worden per jaar 12 posities getoond, die overeenkomen met de beginletters (hoofdletters of kleine letters) van de 12 maanden:
Hoofdletter: statistiek is opgebouwd waarbij verkoopgegevens aanwezig waren.
Kleine letter: statistiek is opgebouwd waarbij geen verkoopgegevens aanwezig waren.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie verwerkingsfunctie of invulinstructie.

* 2079 Statistiekcode (6 cijfers/letters)
De code van de gewenste statistiek. Met behulp van functie Instellen inkoopstatistiek kunnen de codes van de inkoopstatistieken vooraf worden ingesteld. In deze rubriek kunnen alleen bestaande codes worden ingevuld.

* 2876 Lay-out (1,2)
Met deze rubriek wordt de gewenste statistiek aangegeven. Hierbij kan een keuze worden gemaakt uit een variabele kolomindeling met maximaal drie periode-kolommen, elk verdeeld in maximaal 3 rubrieken, of uit een vaste indeling met (inkoop) saldi per maand, gevolgd door een jaartotaal.

* 2825 Tijdvak (JJPP)
Het tijdvak waarop de statistiek betrekking heeft. Dit tijdvak wordt bepaald door de wijze waarop deze rubriek wordt ingevuld. Het tijdvak kan betrekking hebben op:
een maand: Van periode is hetzelfde als t/m periode
kwartaal 1: Van periode = 01 en t/m periode = 03
kwartaal 2: Van periode = 04 en t/m periode = 06
kwartaal 3: Van periode = 07 en t/m periode = 09
kwartaal 4: Van periode = 10 en t/m periode = 12
een jaar: Van periode = 01 en t/m periode = 12

Leveranciersgroep van t/m (grenswaarde) [2207]

Medewerker van t/m (grenswaarde) [2205]

Lev.nummer van t/m (grenswaarde) [2676]

Zoeknaam van t/m (grenswaarde) [102]

Artikelgroep van t/m (grenswaarde) [2208]

Artikelgroep 2 van t/m (grenswaarde) [2202]

Artikelcode van t/m (grenswaarde) [2260]

* 0113 Selectie 1 (6 cijfers/letters)
Met deze rubriek kan een zelfgekozen waarde worden ingegeven als selectiecriterium bij het afdrukken van de statistiek. Er kunnen maximaal zes tekens worden gebruikt. Deze waarde moet wel aanwezig zijn bij de vaste relatiegegevens in de rubriek Selectiecode 1.

* 0114 Selectie 2 (6 cijfers/letters)
Met deze rubriek kan een zelfgekozen waarde worden ingegeven als selectiecriterium bij het afdrukken van de statistiek. Er kunnen maximaal zes tekens worden gebruikt. Deze waarde moet wel aanwezig zijn bij de vaste relatiegegevens in rubriek Selectiecode 2.

* 0199 Trefwoord(en) (55 cijfers/letters)
Door middel van een (1) of meerdere trefwoorden kan een selectie worden gemaakt uit het relatiebestand. De trefwoorden kunnen desgewenst worden gekoppeld met een plus- of een minteken. Een plusteken voorafgaand aan het trefwoord geeft aan dat het trefwoord absoluut DIENT voor te komen bij de geselecteerde relaties. Een minteken voorafgaand aan een trefwoord betekent dat het trefwoord absoluut NIET MAG voorkomen bij de relatie. Tevens kan binnen een trefwoord ook met een zogenaamde wildcard worden gewerkt.

Voorbeeld:
Om alle relaties te selecteren die een trefwoord hebben dat met KLANT begint, behalve de relaties die ook het trefwoord NOORD hebben, dient het volgende te worden ingegeven: KLANT*-NOORD.

* 2826 Omzetgrootte van (8 cijfers)
Deze rubriek verschijnt alleen op het beeldscherm indien in de definitie van de statistiekcode bij de rubriek Selectie van t/m een a (selecteren op inkoopwaarde) is ingevuld. Met deze rubriek kan de laagste waarde worden aangegeven waarmee het afdrukken van de statistiek moet beginnen.

LET OP:
Een selectie op inkoopwaarde vindt alleen plaats indien in de rubriek een waarde (eventueel 0) is ingevuld.

* 2826 Omzetgrootte t/m (8 cijfers)
Deze rubriek verschijnt alleen op het beeldscherm indien in de definitie van de statistiekcode bij de rubriek Selectie van t/m een a (selecteren op inkoopwaarde) is ingevuld. Met deze rubriek kan de hoogste waarde worden aangegeven waarmee het afdrukken van de statistiek moet eindigen.

LET OP:
De gewenste waarde wordt in centen ingevoerd ( F 1000,00 wordt ingevoerd als 100000).