S2794 - OPBOUWEN VERKOOPSTATISTIEK

Doel

Met deze functie worden verkoopstatistieken opgebouwd aan de hand van de bij de statistiekcode opgenomen definities, zie functie Instellen verkoopstatistiek Doel hiervan is dat alle verkooporderregels worden gecomprimeerd tot het in de statistiekdefinities aangegeven niveau en dat actuele informatie op het beeldscherm kan worden opgevraagd en/of worden afgedrukt.

Achtergrond

Verkoopstatistieken kunnen met behulp van functie Instellen verkoopstatistiek volledig vrij worden ingedeeld en gedefinieerd. Voordat statistische verkoopinformatie op het beeldscherm kan worden opgevraagd, dient deze eerst te worden opgebouwd.

Attentiepunt

1 Het verdient aanbeveling om na afloop van elke maand, als er geen verkoopfacturen van die maand meer te verwachten zijn, de statistieken op te bouwen.
2 Niet opgebouwde statistieken kunnen niet worden opgevraagd. Om altijd over actuele informatie te kunnen beschikken, dient elke periode direct na het verstrijken hiervan (als er geen verkoopfacturen meer te verwachten zijn), te worden opgebouwd.
3 Bij verkoopstatistieken met de datumselectie F worden de gegevens automatisch bijgewerkt na het afdrukken van een verkoop factuur. Als u het automatisch bijwerken aan zet bij de verkoopstatistieken dan worden alleen de verkoopstatistieken bijgewerkt die een vinkje hebben.
4 Met name voor nieuw gedefinieerde statistieken is het mogelijk om een statistiek op te bouwen vanaf 1 januari van een jaar. In dit geval behoeft niet elke periode afzonderlijk te worden opgebouwd.
5 Informatie omtrent opgebouwde perioden van een statistiekcode is op het beeldscherm zichtbaar met de beginletters van de maanden. Een hoofdletter geeft hierbij aan dat er gegevens zijn opgebouwd, een kleine letter geeft aan dat de betreffende periode wel is opgebouwd, maar dat er geen gegevens aanwezig zijn. Een liggend streepje (-) ten slotte, geeft aan dat de periode nog niet is opgebouwd.
6 Bij het afdrukken van statistieken wordt eveneens gebruik gemaakt van de opgebouwde gegevens.
7 Statistieken met klantgroep, klantgroep 2, rayon, klantnaam, artikelgroep of artikelgroep 2 als niveauaanduiding, dienen geheel verwijderd en opnieuw opgebouwd te worden, indien deze informatie bij een klant, respectievelijk artikel is gewijzigd.
LET OP: Voor statistieken met alleen niveau medewerker, klantnummer en/of artikelcode is dit niet nodig, omdat deze gegevens in de historie niet gewijzigd kunnen worden.
8 Indien in de module Service en Onderhoud materiaal is afgeboekt, wordt niet de (algemene) kostencode voor het materiaal - die op de verkoopformulieren is afgedrukt - getoond, maar de code van het materiaal dat daadwerkelijk is afgeboekt.
9 Bij Service en Onderhoud wordt van een verkooporderregel, waarop het materiaalverbruik van een servicebon vermeld staat, de artikelcode van het materiaal gebruikt voor de opbouw van de statistiek, in plaat van de kostencode.
10 Opbouwen statistiek is een single-user functie. Bij dubbel gebruik door meerdere gebruikers tegelijk, wordt de functie afgesloten met een scherm-melding.
11 Bij opbouwen van het hele jaar kan worden gekozen voor Saldi (de statistiek wordt opgebouwd aan de hand van de vastgelegde saldi) of Historie (de bestaande saldi worden verwijderd en opnieuw opgebouwd aan de hand van de historische factuurregels). Dit laatste duurt langer maar kan nodig zijn als er stamgegevens zoals bv. artikelgroep of rayon zijn aangepast.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie verwerkingsfunctie of invulinstructie.

* 2070 Statistiekcode (6 cijfers/letters)
De code van de gewenste statistiek. Elke statistiek wordt gedefinieerd aan de hand van een unieke, zelfgekozen code die eenmalig wordt opgenomen in het bestand. Met ENTER worden alle opvraagstatistieken in een (1) keer opgebouwd. Indien van toepassing wordt in de volgende regel automatisch de datum van de vorige opbouw vermeld.

* 2837 Statistiekjaar (2 cijfers)
Met deze rubriek wordt het gewenste jaar aangegeven, waarvan de verkooporderregels moeten worden opgebouwd. In de rubriek Opgebouwde perioden wordt inzicht verkregen over de al dan niet opgebouwde perioden. Deze 12 posities geven de 12 kalendermaanden weer. Een liggend streepje (-) geeft aan dat de betreffende maand nog niet is opgebouwd.

* 2786 Periode (2 cijfers)
Met deze rubriek wordt de gewenste periode(n) aangegeven, waarvan de verkooporders moeten worden opgebouwd.

* 2869 Opbouw vanaf januari? (N,J)
Indien de gewenste opbouwperiode groter is dan 01, kan met deze rubriek worden aangegeven dat alle perioden vanaf 1 januari van het aangegeven jaar moeten worden opgebouwd.

Opbouwen vanuit (N,J) [3790]
Kiest u voor saldi dan wordt de statistiek opgebouwd uit de vastgelegde saldi, waardoor het opbouwen minder tijd kost.
Als u kiest voor historie wordt de saldi, die voor dit jaar is opgebouwd, verwijderd en tijdens het opbouwen van de statistiek opnieuw opgeslagen. Dat zal het opbouwen deze keer wat langzamer maken, maar de volgende keren aanzienlijk sneller. Dit is alleen nodig als vermoed wordt dat de saldi niet volledig zijn.