D2260 - ARTIKEL

Doel

Met deze functie worden artikelstamgegevens ingevoerd, gemuteerd of verwijderd.

Achtergrond

Artikelen vormen samen met klanten en leveranciers de basis van de handelsadministratie. Een onderscheid wordt gemaakt tussen assortiments-, eenmalige, samenstellings-, kosten- en tekstartikelen.
Door de eenduidige vastlegging van artikelstamgegevens worden de inkoop-, verkoop- en voorraadgegevens gekoppeld tot een krachtig informatiesysteem.

EAN artikelcode
EAN-code staat voor European Article Number.
Elk artikel wordt geïdentificeerd met een (unieke) Artikelcode. Dit kan een eigen codering zijn, of de codering van de leverancier. De gestandaardiseerde EAN-code is ook zoekveld. Bij invoer van de Artikelcode, wordt tevens de EAN-code gecontroleerd. Indien de ingevoerde Artikelcode niet herkend wordt als een bestaande Artikelcode, wordt tevens gezocht in de tabel van EAN-codes. Indien deze alsnog wordt gevonden, dan wordt de bijbehorende Artikelcode op het beeldscherm getoond. Met deze zoekmethode kan een BAR-code van de leverancier afwijken van de eigen codering. De koppeling van AEN-code met de Artikelcode geldt voor elk invoerscherm waar om een Artikel- of materiaalcode wordt gevraagd.
Met de rubriek EAN check digit (#2658) wordt aangegeven, of het veld EAN-code in de artikelstamgegevens gecontroleerd moet worden met een controlegetal of check-digit, of dat zo'n controle achterwege moet blijven. Bij controle van de EAN-code wordt na ingave of mutatie de check-digit berekend, die overeen moet komen met het controlegetal. De volgende controle mogelijkheden zijn beschikbaar:
N Geen controle op geldigheid van de EAN-code. De inhoud van de EAN-code is volledig vrij.
12 EAN-code van 12 posities; artikelcode van 11 posities + 1 positie voor het controlegetal.
13 EAN-code van 13 posities; artikelcode van 12 posities + 1 positie voor het controlegetal.
14 EAN-code van 14 posities; artikelcode van 13 posities + 1 positie voor het controlegetal.

EDI-berichten rechtstreeks uit CASH
Electronic Data Interchange is een per branche gestandaardiseerde communicatie van formulieren. Een automatisch aangemaakt EDI-bericht is in CASH Handel beschikbaar voor de formulieren: Pakbon en Factuur. Per klant wordt aangegeven welke formulieren, via een EDI-bericht worden verzonden. De verzending wordt verzorgd door een gespecialiseerde partij die het gestandaardiseerde bericht van de verzender vertaalt naar de standaard van de ontvanger.
Het matchen van klanten en artikelen gebeurd op basis van vooraf gestandaardiseerde codes tussen verzender en ontvanger van het elektronische bericht. GLN voor adressen en GTIN voor artikelen. Het herkennen van een artikelcode in een EDIbericht kan vanuit 3 velden in de artikelstamgegevens (Artikelcode, Bestelcode, EAN) en via 2 tags in het te importeren EDI-bericht Order (GTIN, ArticleCodeSupplier).

Foto van het artikel
Indien van een artikel een foto beschikbaar is kan deze automatisch op het beeldscherm worden getoond. Zo'n foto heeft altijd de verplichte extensie van .jpg. Een foto kan op de volgende manieren aan een artikel worden gekoppeld:
1 De bestandsnaam van de foto is gelijk aan de artikelcode (artikelcode.jpg) en alle jpg-bestanden staan in een vooraf aangegeven sub-directory (Zie functie Systeemvariabelen of Systeemvariabelen rubriek Fotomap).
2 De naam van het foto-bestand kan ook afwijken van de artikelcode, omdat een foto voor meerdere artikelen kan gelden. In dit geval dient in functie Onderhoud artikel (deel 2) (functietoets F3-deel 2 in functie Artikel de rubriek Foto.jpg te worden gevuld met de naam van de gewenste foto.

De foto van het artikel wordt - alleen in de Windows-versie - automatisch rechts bovenin het scherm getoond. De naam van de map waarin deze foto's aanwezig moeten zijn, wordt aangegeven in functie Systeemvariabelen resp. Systeemvariabelen rubriek Fotomap.

Documenten per artikel
Indien gewerkt wordt met CASH Relatiebeheer is het mogelijk om electronische documenten te koppelen aan artikelcodes. Deze documenten worden hierdoor voor iedereen in de organisatie eenvoudig vindbaar en opvraagbaar. Zie hiervoor functie Onderhoud document

Attentiepunt

1 Per artikel kunnen grootboekrekeningen voor de omzet, inkoopwaarde en voorraadwaarde worden aangegeven. Het is raadzaam om de grootboeknummers alleen bij de artikelgroepen te vermelden. De stamgegevens zijn hierdoor eenvoudiger te onderhouden.
2 De primaire omschrijving van het artikel is 40 posities lang. Deze regel kan met functietoets F6 worden uitgebreid tot een tekstblok van 100 regels.
3 Kostenartikelen kunnen worden gebruikt op verkoop- en inkoopfacturen. Bij het verwerken van doorbelaste verkoopkosten wordt de grootboekrekening verkoopkosten gebruikt. Bij het verwerken van inkoopkosten wordt de grootboekrekening inkoopkosten gebruikt.
4 Wanneer met functietoets F6 extra omschrijvingsregels worden ingevoerd, kan voor iedere in de administratie gevoerde taal een daarbij behorende tekst worden aangegeven.
5 Artikelgroepen kunnen worden gebruikt om gelijkluidende kortings- en prijsafspraken voor meerdere klanten of leveranciers te onderhouden.
6 Artikelgroepen kunnen worden gebruikt om de omzet-, de inkoop- en de voorraadwaarde, per artikelgroep, in de financiële administratie te verantwoorden.
7 Indien het gebruik van kostenplaatsen in de financiële administratie ook vanuit de handelsadministratie moet worden aangestuurd, dient de juiste systeemswitch te zijn ingesteld. Zie hiervoor de functie Systeemswitches
8 De functie van functietoets F3 (deel 2) is afhankelijk van de artikelsoort.
9 In Onderhoud artikel Deel 2, kan met functietoets F6 een volledige kopie worden gemaakt van het betreffende artikel.
10 Per artikel kan een artikelmemo (kladblaadje) worden vastgelegd. Dit artikelmemo kan tijdens het bladeren - met de functietoetsen F9 en F10 - zichtbaar worden gemaakt door het activeren van Systeemswitch Tonen artikelmemo, zie functie Systeemswitches
De volgende mogelijkheden zijn hierbij beschikbaar:
N Artikelmemo wordt niet getoond
J Artikelmemo wordt wel getoond
M Indien een artikelmemo is ingevoerd, verschijnt de melding Memo aanwezig !! op het beeldscherm
11 Indien gebruik wordt gemaakt van CASH Productie, wordt in principe artikelsoort P (Productie) gebruikt, in plaats van artikelsoort S (Samenstellingen). Indien echter naast productie, tevens groothandels-functies worden uitgevoerd, kan zowel Artikelsoort P als Artikelsoort S worden gebruikt. In dit geval dient Systeemswitch Samenstellingen, zie functie Systeemswitches de waarde J te bevatten. Deze systeemswitch is alleen muteerbaar vanuit het hoofdmenu van CASH Handel Hoofdmenu CASH Handel Indien deze systeemswitch de waarde N heeft, verandert Artikelsoort S automatisch naar P.
12 Optioneel kan worden ingesteld, dat een gewijzigde verkoopprijs direct wordt gemuteerd in actuele verkooporders, met status = L. Zie hiervoor Systeemswitch 'Nieuwe verkoopprijs in actuele verkooporders' (Menupad Voorraadparameters, functie Instellen systeemswitches, functietoets F3:Vrk-I).
13 Indien van een Materiaalartikel (Artikelsoort = M) de inkoopprijs groter is dan 0 cent en de kostprijs (door afronding) 0 is geworden, dan wordt als kostrprijs 1 cent gehanteerd.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie onderhoudsfunctie of invulinstructie.

Na het starten van deze functie staat de cursor op Artikelcode. Met ENTER gaat de cursor respectievelijk naar de rubrieken Zoeknaam artikel, Artikelgroep, Artikelgroep 2, Leveranciersnummer en Bestelcode. Met de functietoetsen F9 en F10 kan worden gebladerd in bestaande artikelen op volgorde van de laatst gebruikte rubriek. Met functietoets F2 kan een artikeloverzicht worden geraadpleegd.
Invoeren van een nieuw artikel is alleen mogelijk als de cursor op de rubriek Artikelcode staat. De verificatievraag onderaan het scherm wordt bevestigd met ENTER voor ja, of n voor nee.

Per artikel kunnen, met diverse functietoetsen, de volgende functies worden opgestart:

F3 Deel2 Onderhoud artikel deel 2.
Afhankelijk van de artikelsoort worden de volgende functies aangeroepen:
 Functie: Artikelsoort:
 D2261 Artikel (deel 2) A en E
 D2262 Samenstelling (deel 2) S
 D2263 Kosten (deel 2) K
 D2264 Teksten (deel 2) 1 - 6
 D2266 Materiaal (deel 2) E en M (CASH Productie)
 D2267 Gereedschap (deel 2) G (CASH Productie)
 D2268 Uitbesteding (deel 2) U (CASH Productie)
 D2265 Productieartikel (deel 2) P (CASH Productie)

Binnen functietoets F3 zijn - afhankelijk van de artikelsoort - de volgende functietoetsen actief:
A Assortimentsartikel:
F6 Kopie Functie om artikelstamgegevens te kopiëren.
F7 Altnf Onderhoudsfunctie alternatieve artikelen.
F8 Memo Onderhoudsfunctie memo-artikel.

E Eenmalig artikel:
F3 Kopie Functie om artikelstamgegevens te kopiëren.
F7 Altnf Onderhoudsfunctie alternatieve artikelen.

K Kostenartikel:
F6 Kopie Functie om artikelstamgegevens te kopiëren.
F7 Altnf Onderhoudsfunctie alternatieve artikelen.

Per artikel bestaat de mogelijkheid de productomschrijving met maximaal 99 regels uit te breiden. De productomschrijving is voor een (1) of meerdere taalcodes te onderhouden.
Mocht de voorraad bij invoer van een nieuwe verkooporder onvoldoende zijn, dan kan de voorraad van de alternatieve artikelen worden geraadpleegd.
Met SF1 kan een bestaand artikel worden verwijderd. Van het artikel wordt eerst gecontroleerd of er nog voorraad aanwezig is, of er verkoop- of inkooporders zijn en of er prijsafspraken zijn. De verificatievraag wordt beantwoord met ENTER voor nee, of j voor ja.

* 2260 Artikelcode (14 cijfers/letters)
De unieke code waarmee het artikel wordt geïdentificeerd.
Het is aan te bevelen om bij alle codes dezelfde lengte te hanteren, de codes zo klein mogelijk te houden en geen spaties in de codes op te nemen.
Als zoeksleutel zijn de rubrieken Artikelcode, Bestelcode en EAN gelijkwaardig. Een code wordt gezocht in 3 velden en resulteert in het tonen van de artikelcode. in de volgorde Artikelcode, Bestelcode, EAN.

* 2261 Zoeknaam artikel (10 cijfers/letters)
De zoeknaam is een verkorte en gestandaardiseerde artikelomschrijving.
Op volgorde van deze zoeknaam kunnen artikeloverzichten worden vervaardigd en kunnen artikelen sneller worden gevonden.

* 2001 Omschrijving (40 cijfers/letters)
De omschrijving van het artikel.
Als er meer omschrijvingsruimte nodig is, kan een tekstblok worden ingevoerd van maximaal 100 regels door per artikel functietoets F6 te activeren.

* 2208 Artikelgroep (bestaande artikelgroep)
De artikelgroep waartoe het artikel behoort.
Artikelen kunnen worden onderverdeeld in groepen. Op volgorde van deze groepen kunnen artikeloverzichten worden gesorteerd.

De bestaande artikeloverzichten zijn:
- opvragen of afdrukken artikelen
- opvragen of afdrukken voorraad
- opvragen of afdrukken verkooporderregels
- opvragen of afdrukken inkooporderregels
- opvragen of afdrukken artikelhistorie

Kies een bestaande artikelgroep of selecteer ENTER.

Categorie (bestaande waarde) [2618]
Een categorie is een verkooptechnische onderverdeling van de artikelgroepen.
In gebruik ten behoeve van een Webshop-koppeling en alleen onder CASH-licentie Connect.
Een categorie kan voor meeerder doeleinden worden gebruikt; als sub-categorie of als hoofd-categorie ten opzichte van de artikelgroep.

* 2202 Artikelgroep 2 (bestaande artikelgroep 2)
De artikelgroep 2 waartoe het artikel behoort.

Aan elk artikel kan een extra artikelgroep worden gekoppeld, waarop ook kan worden gesorteerd.
Deze rubriek is bruikbaar wanneer bijvoorbeeld de groepsindeling voor een interne sortering afwijkt van een externe sortering. Daarnaast is het mogelijk dat de indeling voor een statistische analyse afwijkt van de indeling voor kortingspercentages. In dat geval wordt artikelgroep 1 gebruikt om de kortingspercentages in te vullen.

Op volgorde van deze tabel kunnen artikeloverzichten worden gesorteerd.

De bestaande artikeloverzichten zijn:
- opvragen of afdrukken artikelen
- opvragen of afdrukken voorraad
- opvragen of afdrukken verkooporderregels
- opvragen of afdrukken inkooporderregels
- opvragen of afdrukken artikelhistorie

Kies een bestaande artikelgroep 2 of selecteer ENTER.

* 2230 Leveranciersnummer (bestaande leverancier)
Een leveranciersnummer als standaard leverancier van het artikel. Bij kosten- en tekstartikelen blijft deze rubriek leeg.
De standaard leverancier is per besteladvies of inkooporder muteerbaar.
Artikeloverzichten kunnen per leverancier worden gesorteerd.

Het leveranciersnummer is gelijk aan het relatienummer. Een relatie wordt als leverancier beschouwd als de extra leveranciersgegevens in functie Leverancier zijn ingevuld.

Het overzicht met functietoets F2 op rubriek Leveranciersnummer geeft alleen een overzicht met leveranciersgegevens.

* 2263 Bestelcode (20 cijfers/letters)
De bestelcode waaronder het artikel bij de leverancier bekend is.

Op volgorde van de bestelcode kunnen artikeloverzichten worden gesorteerd. Op een inkooporderbevestiging kan naast de interne Artikelcode ook de bestelcode worden afgedrukt.

* 2348 EAN-code (40 cijfers/letters)
Met deze rubriek kan een extra codering voor het artikel worden vastgelegd die kan worden gebruikt op artikeletiketten, orderformulieren of EDI-berichten, in plaats van de rubrieken Artikelcode en Bestelcode.
Elk artikel wordt geïdentificeerd met de (unieke) Artikelcode. Dit kan een eigen codering zijn, of de codering van de leverancier. In functie Onderhoud artikel (deel 2) is tevens de (gestandaardiseerde) EAN-code - eveneens als zoekveld - opgenomen. Bij invoer van de Artikelcode, wordt tevens de EAN-code hierbij betrokken. Indien de ingevoerde Artikelcode niet herkend wordt als een bestaande Artikelcode, dan wordt tevens gezocht in de tabel van EAN-codes. Indien deze alsnog wordt gevonden, dan wordt de bijbehorende Artikelcode op het beeldscherm getoond. Met deze zoekmethode kan een BAR-code van de leverancier afwijken van de eigen codering. De koppeling van AEN-code met de Artikelcode geldt voor elk invoerscherm waar om een Artikel- of materiaalcode wordt gevraagd. Indien de cursor in een leeg scherm op de rubriek EAN-code staat, kan met de functietoetsen F9 en F10 heen en weer worden gebladerd.
EAN-code staat voor European Article Number.

De voor de EAN-code beschikbare Elementcodes voor formulieren zijn:
EAN EAN-code uit de artikelstamgegevens
BARE EAN-code uit de artikelstamgegevens in de vorm van een barcode.

EDI koppeling
Indien de EAN-code wordt gebruikt voor EDI-berichten, dan wordt de EAN-code beschouwd als een GTIN (Global Trade Item Number) en dan wordt de 14e positie gecontroleerd op basis van de rekenmethode GTIN Check Digit.
Het herkennen van een artikelcode in een EDIbericht kan vanuit 3 velden in de artikelstamgegevens (Artikelcode, Bestelcode, EAN) en via 2 tags in het te importeren EDI-bericht Order (GTIN, ArticleCodeSupplier).

* 2267 Verkoopprijs (7 cijfers voor de komma/2 decimalen)
De verkoopprijs van het artikel.

Afwijkende prijzen worden vastgelegd in menu Prijzen verkoop Per verkooporderregel worden de stamprijzen of de afwijkende prijzen bijgelezen. Deze prijzen kunnen daar desgewenst nog worden gemuteerd.

Brutowinst % (5,2 cijfers) [3520]
Als de brutowinst percentage is gevuld en de inkoopprijs wordt aangepast dan wordt automatisch de verkoopprijs opnieuw berekend.
Dit werkt alleen maar als in de Instellen systeemswitch verkoopinvoer de prijscalculator (D2022) aangevinkt is.

* 2266 Inkoopprijs (7 cijfers voor de komma/2 decimalen)
De inkoopprijs van het artikel.
Afwijkende prijzen worden vastgelegd in menu Prijzen verkoop Per inkooporderregel worden de stamprijzen, of de afwijkende prijzen, bijgelezen. Deze prijzen kunnen daar desgewenst nog worden gemuteerd.
Met een systeemswitch kan worden aangegeven of deze prijs na verwerking van elke inkoopfactuur automatisch gewijzigd dient te worden.
Zie hiervoor de functie Instellen systeemswitches inkoop

* 2282 Vaste verrekenprijs (7 cijfers voor de komma/2 decimalen)
De vaste verrekenprijs van het artikel is alleen van belang als de systeemswitch Voorraad waardering op "V" of "L" staat. Zie hiervoor functie Systeemswitches
Indien wordt gewerkt met vaste verrekenprijzen, terwijl deze rubriek niet is ingevuld, wordt bij bepaling van de voorraadwaarde de rubriek Inkoopprijs gehanteerd.

* 2281 Samenstellingsprijs (7 cijfers voor de komma/2 decimalen)
Deze interne verrekenprijs van het samengestelde artikel wordt alleen gebruikt indien wordt gewerkt met samengestelde artikelen. Het vertegenwoordigt namelijk de magazijnwaarde van een geassembleerd product. Deze rubriek wordt berekend door de inkoopwaarde van de onderdelen te totaliseren, overeenkomstig het voorraadwaarderingssysteem. Zie hiervoor het menu Assemblage

* 2286 Detail verkoopprijs (7 cijfers voor de komma/2 decimalen)
De verkoopprijs voor de detailhandel van het artikel wordt alleen gebruikt als informatieveld. Met deze prijs worden geen berekeningen uitgevoerd.
Deze winkeladviesprijs kan op de factuur worden afgedrukt.

* 2264 Besteleenheid (9 cijfers)
De besteleenheid vertegenwoordigt het minimum aantal stuks dat via een inkooporder besteld kan worden bij de leverancier.
Het berekende besteladvies zal worden aangevuld tot een veelvoud van de besteleenheid.

* 2270 Bestelminimum (9 cijfers)
Het minimum aantal van een besteladvies voor dit artikel. Het bestelminimum is een veelvoud van de besteleenheid.

* 2269 Minimum voorraad (9 cijfers)
De minimum voorraad is het economisch voorraadniveau waarbij een inkooporder moet worden geplaatst. Als de economische voorraad daalt onder de hier aangegeven minimum voorraad, wordt een besteladvies vervaardigd. Het besteladvies wordt verhoogd tot een veelvoud van de besteleenheid.
Economische voorraad = technische voorraad plus bestelde voorraad, minus gereserveerde voorraad.

* 2283 Maximum voorraad (9 cijfers)
De maximum voorraad is de tegenhanger van de minimum voorraad. Bij het berekenen van een besteladvies wordt met de hier ingevulde waarde rekening gehouden, zodat de economische voorraad niet boven de maximum voorraad kan komen.
De systeemswitch Inkoop Maximimum voorraad, bepaald het gebruikt van deze grens; als controle maximum of als aanvullen van de verwachte voorraad tot dit maximum.

* 2265 Levertijd (dagen) (3 cijfers)
De gemiddelde levertijd van het artikel in kalenderdagen. Per inkooporder wordt een verwachte leverdatum berekend, waarmee per artikel de volgorde in het economisch voorraadoverzicht wordt bepaald. Ook bij het berekenen van een besteladvies wordt met de levertijd rekening gehouden. Tijdens invoer van een verkooporderregel zal ook met de hier ingevulde waarde rekening worden gehouden indien het artikel niet in voorraad is.

* 2285 Verpakkingseenheid (10 cijfers/letters)
Deze rubriek geeft aan wat de verpakkingseenheid van dit artikel is. Op inkoop- en verkoopformulieren kan deze rubriek per orderregel worden afgedrukt.

* 2295 Artikelsoort (A,E,S,K,1,2,3,4,5,6)
Per artikel kan worden gekozen uit diverse artikelsoorten:
 A assortimentsartikel: met voorraad en met inkooporders.
 E eenmalig artikel: geen voorraad, maar met een inkooporder die direct gekoppeld is aan de verkooporder.
 S samenstelling: met voorraad en met assemblage van meerdere onderdelen die los ingekocht worden.
 K kostenartikel: geen voorraad en geen inkooporders.
 1 tekstregel orderbev: alleen afgedrukt op een orderbevestiging.
 2 tekstregel magazijn: alleen afgedrukt op een magazijnbon.
 3 tekstregel pakbon: alleen afgedrukt op een pakbon.
 4 tekstregel factuur : wordt afgedrukt op alle verkoopfacturen.
 5 tekstregel algemeen: wordt afgedrukt op alle formulieren.
 6 tekstregel offerte : alleen afgedrukt op een offerte.
 M materiaalartikel: met voorraad en met inkooporders (CASH Productie).
 E eenmalig artikel: als materiaal met de mogelijkheid om per productontwerp c.q. productiedossier tarieven aan te geven (CASH Productie).
 G gereedschappen  (CASH Productie)
 U uitbesteding  (CASH Productie)
 P productieartikel  (CASH Productie)

Bij een nieuw artikel wordt dit veld standaard gevuld met een A.

* 2294 Aantal decimalen (0,2,3,4)
Deze code geeft aan met hoeveel decimalen achter de komma de voorraad van dit artikel moet worden bijgehouden. De standaardwaarde is 0 (geen decimalen). Het wijzigen van deze rubriek is alleen mogelijk indien van dit artikel geen voorraad, geen lopende in- en verkooporders en geen artikelhistorie aanwezig is. Is deze rubriek gewijzigd, dan dienen ook de rubrieken Besteleenheid, Bestelgrootte, Minimum- en Maximumvoorraad en Assemblage eenheid gecorrigeerd te worden.
Het maximum aantal decimalen kan worden begrensd door een systeemswitch. Zie hiervoor functie Systeemswitches

* 2383 Prijs per (7 cijfers)
Deze rubriek geeft het aantal aan waarop zowel de in- als verkoopprijs is gebaseerd. De standaardwaarde is 1. Een afwijkende waarde wordt gebruikt indien de prijs per kleinste eenheid kleiner is dan 0,01 (euro bijvoorbeeld).
Voorbeeld: De inkoopprijs van 1000 schroefjes is EUR 5,50. De stukprijs van EUR 0,0055 zou per stuk niet kunnen worden vastgelegd.

De berekening van het orderregelbedrag is: (aantal * prijs) ./. prijs per.

LET OP:
De prijs per wordt altijd in 0 decimalen vastgelegd, ongeacht het aantal decimalen waarin de artikelvoorraad wordt bijgehouden.

Het wijzigen van deze rubriek is alleen mogelijk indien van dit artikel geen voorraad, geen lopende in- en verkooporders en geen artikelhistorie aanwezig is.

* 2456 Code OB (H,L,O,N)
Met deze rubriek wordt de hoogte van het OB-tarief aangegeven. Hierbij wordt verwezen naar een OB-percentage, dat is aangegeven bij functie Onderhoud OB-percentages
Geldige waarden zijn:
H Hoog tarief
L Laag tarief
O Overig tarief
N Nultarief
X Onbelast

Opmerking:
Bij het artikel zelf kan gekozen worden voor de OB code X om aan te geven dat het artikel onbelast is voor de OB. Hieronder staat de oude werkwijze die nog steeds gehandhaaft wordt.
Indien het OB-tarief onbelast in het geding is, bijvoorbeeld bij verhuur, wordt deze detaillering vastgelegd in de stamgegevens van de grootboekrekening van de omzet. Hierbij doet zich de volgende combinatie aan coderingen voor:
 - Code OB N
 - Artikelsoort K
 - Grootboekrek. Omzet Apart grootboeknummer voor de omzet (zie subscherm D2261).
 - Code OB-tarief X (onbelast) Zie stamgegevens Grootboekrek.

* 2308 Code verkoopprijs (E,I)
Met deze rubriek wordt aangegeven of de artikelverkoopprijs in- of exclusief OB is.
De codering I (inclusief OB) wordt alleen gebruikt, indien er uitsluitend met verkoopprijzen inclusief OB wordt gewerkt. In dit geval staat in de stamgegevens van het artikel de rubriek Verkoopprijs altijd de 'inclusief-prijs', terwijl op de factuur de omzetbelasting eruit gehaald dient te worden.
Indien er gewerkt wordt met prijzen inclusief EN exclusief OB (consumenten- en groothandelsprijzen),dan staat deze codering op E. In de stamgegevens van de klant wordt dan aangegeven hoe de berekening van de OB op de factuur dient te staan.
Opm. Het is aan te bevelen de OB-berekening per klant aan te geven en een aparte prijslijst met bedragen inclusief OB te hanteren.

* 2268 Code korting (B,N)
Deze rubriek geeft aan of de hier geldende verkoopprijs in- of exclusief kortingen is. De standaardwaarde is B.
Bij een brutoprijs zoekt het systeem naar een mogelijk kortingspercentage per artikelgroep.
Bij een nettoprijs zijn kortingen uitgesloten. Op een verkooporderregel wordt de rubriek Korting overgeslagen.

* 2280 Geblokkeerd (N,J)
Deze rubriek geeft aan of dit artikel wel of niet geblokkeerd is. Bestaande orderregels van geblokkeerde artikelen kunnen nog wel worden verwerkt, maar daarvan kunnen geen nieuwe orderregels meer worden aangemaakt. Dit geldt zowel voor inkoop- als voor verkooporders.

* 2299 Invoerdatum (6 cijfers)
De datum waarop dit artikel is ingevoerd. De rubriek wordt automatisch ingevuld aan de hand van de systeemdatum en is niet handmatig te wijzigen.

* 2298 Datum voorr.mutatie (6 cijfers)
De datum waarop de laatste voorraadmutatie is verwerkt. De rubriek wordt automatisch ingevuld aan de hand van de systeemdatum en is niet handmatig te wijzigen.

F3Deel 2S2111 Onderhoud artikel (deel 2)
F4InkprijsS2294 Inkoopprijzen per artikel
F5VerkprysS2274 Verkoopprijzen per artikel
F6OmschrH2259 Onderhoud extra artikelomschrijving
F7MenuM2260 Submenu artikel
F8WijzCodeS2266 Wijzig artikelcode