D2230 - LEVERANCIER

Doel

Met deze functie worden de vaste gegevens van de leveranciers onderhouden.

Achtergrond

Leveranciers en klanten vormen samen met de artikelgegevens de basis van de handelsadministratie. Additionele gegevens zoals onder andere contactpersonen, leveranciersgroepen, medewerkers en aantal inkooporders zijn via deze functie te onderhouden. Inkoopoverzichten en statistieken kunnen op een (1) of meer van deze additionele gegevens worden geselecteerd en vervaardigd. Prijsafspraken en vaste inkooporderteksten kunnen per leverancier worden onderhouden en worden automatisch bijgelezen bij het vastleggen van een nieuwe inkooporder.

Attentiepunt

1 Een relatie kan zowel een klant, een leverancier, of beide zijn. In het laatste geval behoeven de relatiegegevens eenmalig te worden ingevoerd.
2 Een relatie wordt pas een leverancier als een (1) of meer van de stamgegevens, die met functietoets F3 worden onderhouden, zijn benoemd.
3 Overzichten, van bijvoorbeeld inkooporders, zijn niet alleen op ordernummer, maar ook op volgorde van leveranciersnummer te vervaardigen. Ook zijn de overzichten te beperken tot een serie opeenvolgende leveranciersnummers. Om die reden zou de systematiek van nummering van belang kunnen zijn.
4 Leveranciers zijn op de rubrieken Relatienr (relatienummer), Zoeknaam, Pc+plaats (postcode en plaats), Pc+plaats van het postadres, telefoonnummer en faxnummer geïndexeerd en daardoor op die rubrieken ook te zoeken.
5 Omdat een relatie zowel een klant als een leverancier kan zijn, is het niet nodig bij het toekennen van het relatienummer hiermee rekening te houden. Met andere woorden: er is volledige vrijheid bij het toekennen van een relatienummer. Het is ook mogelijk andere relaties dan debiteuren en/of crediteuren vast te leggen, zoals bijvoorbeeld medewerkers.
6 Onderin op het beeldscherm wordt getoond of de relatie alleen relatie is, of klant en/of leverancier.
7 Indien de rubriek Zoeknaam-1 wordt gewijzigd, wordt de oude waarde van Zoeknaam-1 overgenomen in rubriek Zoeknaam-2, indien deze nog niet was gevuld.
8 Indien een nieuwe relatie wordt vastgelegd, kan in een leeg scherm, waarin de cursor bij rubriek Relatienr staat, met functietoets F8 (Nieuw) een nieuw Relatienummer worden uitgedeeld. Dit is altijd het hoogste in gebruik zijnde Relatienummer, dat met 1 wordt verhoogd.
9 Indien relaties met functietoets F2:Zoek worden benaderd bij de rubrieken Telefoonnummer, Faxnummer of E-mailadres, worden deze rubrieken eveneens getoond vanuit de vastgelegde contactpersonen. In dit geval wordt dat met een * aangegeven. Ook hierbij geldt dat na selectie van een regel, met ENTER de bijbehorende relatie op het beeldscherm wordt getoond, indien de VOLLEDIGE informatie op het beeldscherm zichtbaar is.
10 De rubriek E-mailadres accepteert geen hoofdletters. Eventueel ingetoetste hoofdletters worden automatisch omgezet naar kleine letters.
11 Indien Zoeknaam-2 gelijk is aan Zoeknaam-1, wordt Zoeknaam-2 leeggemaakt.
12 Indien tevens CASH Relatiebeheer in gebruik is, is de omschrijving van de rubrieken Opmerking en Selectiecode 1 en Selectiecode 2 variabel. Deze kunnen met functie Instellen parameters CRM in CASH Relatiebeheer worden gewijzigd.
De rubrieken Zoekveld 1 en zoekveld 2 worden alleen op het beeldscherm getoond en alleen indien deze gevuld zijn.
13 Indien tevens CASH Relatiebeheer in gebruik is, kan in de rubriek Eigenschappen, zie functie Instellen parameters CRM in CASH Relatiebeheer, met eigenschap W worden aangegeven, dat bij wijzigingen van Naam, Adres, etc. de oude waarden hiervan in een nieuw aan te maken notitie moeten worden opgenomen. Het betreft hier de rubrieken: Naam, Adres, Postcode/plaats, Postadres en Postcode/plaats van het postadres.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie onderhoudsfunctie of invulinstructie.

Nadat deze functie is gestart, kan de cursor met ENTER over de rubrieken Relatienummer, Zoeknaam, Pc+plaats, Pc+Plaats van het postadres, Telefoonnummer, Faxnummer en E-mailadres worden bewogen. De functietoetsen F9 en F10 tonen de volgende, respectievelijk de vorige, relatie op het beeldscherm, waarbij de volgorde wordt aangehouden van de rubriek waar de cursor zich op dat moment bevindt. Bij het invoeren van een nieuwe relatie, moet de cursor altijd op de rubriek Relatienr staan.

* 101 Relatienr (6 cijfers)
Het nummer waarmee de leverancier wordt geïdentificeerd.

* 720 Zoeknamen (63 cijfers/letters)
In deze rubriek kunnen een of meerdere (maximaal 10) zoeknamen van de leverancier (gescheiden door een spatie) worden vastgelegd. Leveranciers zijn onder andere op zoeknamen geïndexeerd en kunnen daardoor op deze rubriek worden gezocht.

* 103 Naam (35 cijfers/letters)
De naam van de leverancier.

* 730 Naam-2 (35 cijfers/letters)
Extra ruimte van de bedrijfsnaam van de leverancier.

* 104 T.a.v (35 cijfers/letters)
De naam van de persoon ter attentie van wie alle correspondentie wordt verzonden. Deze rubriek kan ook worden gebruikt voor het vervolg van de leveranciersnaam uit de vorige rubriek.

* 105 Adres (35 cijfers/letters)
Het adres van de leverancier.

* 107 Pc + plaats (35 cijfers/letters)
De postcode en de plaats van de leverancier. Leveranciers zijn onder andere op postcode geïndexeerd en daardoor op deze rubriek te zoeken.

* 125 Landnaam (35 cijfers/letters)
Het land van de leverancier.

* 1321 Land ISO (2 letters)
De code van het land volgens de ISO-norm.
Met functietoets F2 kan de meegeleverde tabel met ISO-landcodes worden geraadpleegd.

* 108 Telefoonnr (35 cijfers/letters)
Het telefoonnummer van de contactpersoon, dat in principe alleen uit cijfers kan bestaan. Voor aanvullende informatie - bijvoorbeeld tst. 123 - worden andere tekens eveneens geaccepteerd.

* 106 Faxnummer (35 cijfers/letters)
Het faxnummer van de contactpersoon, dat in principe alleen uit cijfers kan bestaan. Voor aanvullende informatie - bijvoorbeeld tst. 123 - worden andere tekens eveneens geaccepteerd.

* 1197 Mobielnr (10 cijfers)
Het mobiele telefoonnummer van de relatie. Deze rubriek wordt alleen gebruikt, indien geen gebruik wordt gemaakt van de tabel met contactpersonen.

* 123 Postadres (35 cijfers/letters)
Het postadres van de leverancier. In deze rubriek wordt een eventueel aanwezig postbusadres, of een afwijkend postadres van de relatie opgenomen. Het bezoekadres (straat en huisnummer) van de relatie wordt in de rubriek Adres opgenomen.

* 124 Pc + plaats (35 cijfers/letters)
De postcode en de plaats van het postadres van de leverancier.

Bank/IBAN (35 cijfers/letters) [110]
Het banknummer in IBAN formaat (NL99BANK0123456789).

Bij invoer van een banknummer zal de zogenaamde elfproef worden uitgevoerd om te controleren of het nummer bestaat.

BIC-code (11 cijfers/letters) [350]
De Business Indentifier Code is een geldig SWIFT-adres van 8 of 11 aaneengesloten tekens.

Bij muteren van een BIC wordt gecontroleerd op de lengte, de geldigheid van de landcode en de IBAN bankcode.
Posities 1 tot 4 bevat de bankcode van 4 letters.
Posities 5 en 6 is de landcode van de bank, volgens de ISO 3166-1 norm.
Posities 7 en 8 is een plaatscode van 2 alfanumerieke tekens.
Posities 9 tot 11 is een optioneel filiaalnummer van drie teksns.
Geadviseerd wordt een onjuiste BIC direct te corrigeren.

Voorbeeld van een geldige BIC:
ABNANL2A
INGBNL2A
RABONL2U

* 116 OB-nummer (2 letters + 12 cijfers)
Het OB-nummer van de leverancier. Het nummer is van belang bij levering aan andere landen binnen de Europese Unie (EU). Het nummer bestaat uit twee letters, de landcode (NL voor Nederland), gevolgd door 12 cijfers.

* 115 Opmerking (35 cijfers/letters)
Een rubriek die naar eigen inzicht kan worden gebruikt. Het is mogelijk deze rubriek op de factuur naar voren te laten komen.

* 131 Opmerking 2 (35 cijfers/letters)
Een tweede rubriek die naar eigen inzicht kan worden gebruikt.

* 132 Opmerking 3 (35 cijfers/letters)
Een derde rubriek die naar eigen inzicht kan worden gebruikt.

* 120 E-mailadres (72 cijfers/letters)
Het e-mailadres van de relatie. Er worden alleen kleine letters geaccepteerd.

* 0109 Invoerdatum (door pakket bijgehouden)
De datum waarop de leverancier is ingevoerd. De datum wordt door CASH ingevuld en kan niet worden gewijzigd.

* 1479 RSIN/KvK-nr (12 cijfers/letters)
Met deze rubriek wordt het RSIN of het KvK-nr van de betreffende klant vastgelegd. Het RSIN (Rechtspersonen Samenwerkingsverbanden Informatienummer) vervangt het Fiscaalnummer (Fi-nummer) van de Belastingdienst voor niet-natuurlijke personen.

* 138 Zoekveld 1 (12 cijfers/letters)
Met deze rubriek kan een zelfgekozen waarde worden ingegeven als selectiecriterium bij het tonen van dit overzicht. Deze waarde dient wel vooraf te worden ingevuld in de rubriek Zoekveld 1 bij het invoeren van de stamgegevens van de relatie.

* 139 Zoekveld 2 (12 cijfers/letters)
Met deze rubriek kan een zelfgekozen waarde worden ingegeven als selectiecriterium bij het tonen van dit overzicht. Deze waarde dient wel vooraf te worden ingevuld in de rubriek Zoekveld 2 bij het invoeren van de stamgegevens van de relatie.

* 113 Selectie 1 (6 cijfers/letters)
Een code die bij verschillende programmafuncties als selectiecriterium kan worden benut. De code kan worden gebruikt om bijvoorbeeld bepaalde kenmerken van de leverancier te omschrijven.

* 114 Selectie 2 (6 cijfers/letters)
Een code die bij verschillende programmafuncties als selectiecriterium kan worden benut. De code kan worden gebruikt om bijvoorbeeld bepaalde kenmerken van de leverancier te omschrijven.

* 983 Valutacode (bestaande valutacode)
De code die aangeeft in welke valuta de inkooporder moet luiden. Deze code geeft ook aan in welke valuta de inkooporder in de administratie moet worden verwerkt. Zo kan een inkooporder in US dollars luiden en ook als zodanig in de administratie worden vastgelegd.

* 981 Taalcode (bestaande taalcode)
De code die de taal voor de inkooporder aangeeft. Wanneer een inkooporder wordt verzonden naar een relatie in het buitenland, dan kan het gewenst zijn om de order in de landstaal van de relatie op te stellen. Dat kan gebeuren als voor die leverancier wordt aangegeven dat niet de normale taal maar een andere taal moet worden gebruikt. Verder zijn bij Instellen formulieren voor elke te gebruiken taal eigen inkooporderteksten vast te leggen.

F3Instell.D2232 Leverancier instellen
F4AflAdresD2229 Onderhoud afleveradres
F5ContactpD0148 Contactpersoon
F6Deel 2D0172 Onderhoud relaties (deel 2)
F7CRMD2222 Relatiebeheer
F8MenuM2223 Submenu relaties