MATCHEN (GEMATCHT MATCHING)

Matchen van bankmutaties
Bij het inlezen van bankbestanden kan er voor worden gekozen om de daarin aanwezige mutaties voor zover mogelijk te matchen op basis van het betalingskenmerk en het bankrekeningnummer van de wederpartij met de informatie die aanwezig is in de administratie:
1 Als in het betalingskenmerk een aanduiding voorkomt die is opgenomen in de tabel met betalingskenmerken van de eigen administratie dan wordt de mutatie eerst op basis hiervan gematcht (zie functie Instellen betalingskenmerken
2 Als in het betalingskenmerk een factuurnummer voorkomt, wordt gekeken of dit een factuurnummer met gelijk bedrag (*) is dat openstaat bij een debiteur cq. crediteur. Als er een betalingskenmerk van 4x4 cijfers voorkomt met spaties ertussen, dan worden de cijfers achter elkaar geplaatst en worden de laatste zes cijfers als factuurnummer gezien en de voorlaatste zes cijfers als relatienummer.
3 Op basis van het bankrekeningnummer van de wederpartij wordt gekeken of dit leidt tot een debiteur cq. crediteur met een openstaande post met het zelfde bedrag (*). Zo ja dan wordt de post hier tegen weggeboekt.
4 Als op basis van het bankrekeningnummer van de wederpartij blijkt, dat de vorige mutatie is geboekt op een grootboekrekening dan wordt deze grootboekrekening de volgende keer weer gebruikt.
5 Tenslotte wordt nog gekeken of het bankrekeningnummer voorkomt bij een grootboekrekeningnummer of bij een relatie. Zo ja dan wordt op basis hiervan getracht te matchen.
6 Mutaties die niet op basis van het bovenstaande kunnen worden gematcht, worden tijdelijk geboekt op een speciale 'uitzoek-grootboekrekening'.

(*) Met ingang van CASH-versie A08 worden bankmutaties in zijn geheel (het hele bestand dus) in 1 keer ingelezen in het daartoe bestemde dagboek zonder dat er tussentijds vragen worden gesteld bij mutaties die niet te matchen zijn.
Als verwerkingswijze kan worden gekozen voor:
N Niet matchen. Alle bankmutaties worden tijdelijk geboekt op een speciale uitzoek-grootboekrekening.
M Matchen. Alle mutaties worden zoveel mogelijk gematcht op basis van de eerder genoemde methodiek.

Als gekozen wordt voor keuze M (matchen), profiteert u van de volgende uitbreidingen:
1 Als een debiteur het totaal van al zijn openstaande nota's in zijn geheel betaalt worden deze automatisch allemaal afgeboekt. Hetzelfde geldt voor crediteuren.
2 Betalingsverschillen worden automatisch afgeboekt zolang deze vallen binnen het percentage dat is vastgelegd in de administratieparameters, op de grootboekrekening die ook in deze parameters is vastgelegd.
3 Bij boekingen op kostengrootboekrekeningen (soort rekening = 3) wordt automatisch de OB (btw) uit het bedrag gehaald op basis van de 'Code OB-tarief' die is vastgelegd bij de grootboekrekening.
4 Als een debiteur teveel betaalt en het verschil valt binnen de administratiekosten zoals opgenomen bij de aanmaningsteksten, dan wordt dit verschil automatisch als betalingsverschil afgeboekt.

Vanuit het submenu 'Financieel / Betalingsverkeer / Inlezen bankbestanden' kan functie Matchen bankmutaties worden gestart. Door op een stuknummer te klikken kunnen de nog te matchen posten binnen dit stuknummer alsnog worden toegewezen naar de gewenste debiteur, crediteur of grootboekrekening. In hetzelfde submenu staat ook functie Verslag bankmutaties waarmee een overzicht kan worden getoond van de ingelezen mutaties, per dagboek, per stuknummer.