H0341 - INSTELLEN BETALINGSKENMERKEN

Doel

Wanneer u gebruik maakt van matchen van bankmutaties kunt u hier betalingskenmerken vastleggen die tijdens het inlezen worden geraadpleegd.

Achtergrond

Het inlezen van bankafschriften gebeurt onder andere op basis van het banknummer wat in de bankbestanden staat en het banknummer wat in eerdere bankmutaties is gebruikt. In sommige gevallen staat er geen banknummer vermeld bij de op- of afboeking. Bijvoorbeeld: het bijschrijven van PIN-betalingen. Wat er in dit geval wel staat is het nummer van de pinautomaat. Dit nummer is vervolgens te gebruiken als kenmerk voor de bijschrijving van PIN-betalingen zodat deze op de grootboekrekening PIN wordt geboekt. Met deze functie legt u de relatie tussen kenmerken uit de bankbestanden en de grootboeknummers in CASH vast. Deze instellingen gaan voor op alle andere controles bij het inlezen zoals op banknummer, factuurnummer enz. De controles vinden plaats op volgorde van volgnummer binnen de tabel van betalingskenmerken.

Attentiepunt

1 Een (deel van) een kenmerk kan ook worden gebruikt voor het koppelen met een grootboeknummer.
2 Als u bijschrijvingen op een bepaald grootboeknummer wilt laten boeken dan is het noodzakelijk dat u op de factuur vermeld dat men bij de betaling altijd het door u aangegeven kenmerk vermeld.
3 De dagboekcode of het banknummer mag leeg blijven.
4 De volgnummers worden opgehoogd met stappen van 10. Zo kunt u eenvoudig volgnummers toevoegen. De kenmerken worden afgetest in volgorde van de volgnummers. Zodra er een 'match' is wordt de test afgebroken.
5 Als een dagboekcode wordt ingevuld is de regel alleen van toepassing bij het inlezen van bankmutaties binnen dat dagboek.
6 Als het banknummer wordt ingevuld is de regel alleen van toepassing als dit banknummer gelijk is aan het banknummer uit de bankmutatie.

Uitvoering

Volgnummer (3 cijfers) [1323]
Het volgnummer dat bepaalt in welke volgorde het betreffende kenmerk wordt behandeld.

Bank/IBAN (35 cijfers/letters) [110]
Het banknummer in IBAN formaat (NL99BANK0123456789).

Omschrijving (25 cijfers/letters) [885]
Het (deel van het) betalingskenmerk zoals dit in de mutatieregel van de bank staat vermeld.

Grootboekrekening (bestaande waarde) [201]
Het nummer van de gewenste grootboekrekening.

Kostenplaats (bestaande waarde) [911]
De kostenplaats van de mutatie.

Code kenmerk (D,B) [1477]
Als de opgegeven grootboekrekening gekoppeld is aan een subadministratie, kan het kenmerk van de subadministratie automatisch worden gevuld. Gekozen kan worden uit:
D Vul het kenmerk van de subadministratie met de boekingsdatum van het bankafschrift. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld alle pinbetalingen van een datum met hetzelfde kenmerk (de datum) te boeken binnen die subadministratie. De datum wordt gevuld in het formaat JJMMDD, dus 31 december 2010 wordt getoond als 101231.
B Vul het kenmerk van de subadministratie met de waarde uit het betalingskenmerk dat volgt op de testwaarde die is ingegeven in de kolom 'omschrijving'.