D2000 - SYSTEEMVARIABELEN

Doel

Met deze programmafunctie wordt een aantal algemene variabele grootheden vastgelegd. Deze grootheden gelden voor de hele administratie.

Achtergrond

Een systeemvariabele is een variabele waarde die voor verschillende programmafuncties kan worden ingesteld. Bij het starten van deze programmafuncties worden de hier ingevulde waarden ingelezen en uitgevoerd. Bij een aantal programmafuncties kan van deze vooraf ingestelde waarden worden afgeweken.
In een handelsadministratie kunnen bijvoorbeeld verschillende OB-percentages worden gevoerd. Per artikel moet worden bepaald welk OB-percentage in rekening wordt gebracht. Bovendien moet worden vastgesteld of de prijs inclusief of exclusief OB is. Wanneer een OB-percentage wijzigt is het zeer bewerkelijk om het OB-percentage bij alle artikelen te wijzigen.
Om deze handelingen te vereenvoudigen is gekozen voor een variabele codering van de OB-percentages. Deze codering wordt als systeemvariabele gedefinieerd en kan vervolgens per artikel worden toegewezen.

AUTOMATISCHE DOORBEREKENING VAN VRACHTKOSTEN:
- Eenmalige instellingen in de voorraadparameters:
In de rubriek Artikelcode vracht in de voorraadparameters, dient EENMALIG de Artikelcode voor vrachtkosten ingevuld te worden. De artikelsoort dient verplicht code K (=kostenartikel) te zijn. Het orderbedrag dient in de rubriek Orderbedrag ingevuld te worden. Het bedrag wordt ingegeven in de basisvaluta (EUR) en zonder decimalen. Indien ALTIJD vrachtkosten doorbelast moeten worden, dient deze rubriek leeg gelaten te worden.
- Optionele instelling per klant:
In het submenu Stamgegevens verkoop/inkoop, functie Onderhoud relatie (klant) kan een afwijkend maximum orderbedrag voor vracht per klant worden aangegeven. Indien aan een klant NOOIT vrachtkosten doorberekend moeten worden, dient daar een 'N' te worden ingegeven. Als echter in de voorraadparameters de rubriek Artikelcode vracht niet is geactiveerd, kan deze rubriek leeg blijven.

Op basis van de hiervoor genoemde instellingen wordt in functie Onderhoud verkooporder per ordernummer bepaald of vrachtkosten automatisch toegevoegd dienen te worden. Dit gebeurt na het afsluiten van de functie met de orderregels in het scherm Totaalwaarde. Het ordertotaal wordt vergeleken met het maximum orderbedrag vracht. Alleen als voldaan is aan de condities wordt een extra vraag op het scherm getoond: Vrachtkosten, met het standaard bedrag aan door te belasten vrachtkosten. Dit bedrag kan desgewenst per ordernummer worden gewijzigd, of worden geaccepteerd met ENTER of OK.
De extra orderregel wordt aangemaakt op het vaste regelnummer 900. Het vullen van de velden in deze orderregel gebeurt op basis van de artikelstamgegevens van de vrachtcode uit de systeemvariabelen.
In het subscherm Onderhoud verkooporderregel is de orderregel met vrachtkosten individueel altijd muteerbaar. Als het ordertotaal hoger is dan het maximum wordt ter informatie dit alleen op het scherm getoond, zonder muteermogelijkheid. Als in een bestaande verkooporder met vrachtkosten, door mutaties in de orderregels het ordertotaal hoger wordt dan het maximum, zal de orderregel met vracht automatisch vervallen.

Attentiepunt

1 De hier ingevulde waarden worden door diverse programmafuncties als standaardwaarden gehanteerd of voorgesteld.
2 De grootboeknummers die bij de verschillende OB-percentages worden gebruikt, kunnen worden onderhouden met de functie Boekingsvariabelen
3 Indien de automatisch berekening van vrachtkosten niet geactiveerd dient te worden, dan moeten de rubrieken Artikelcode vracht en Orderbedrag vracht leeg gelaten worden. De automatische vrachtkosten zijn alleen actief als de rubriek Artikelcode vracht gevuld is met een kostenartikel.
4 De vrachtkostenregel wordt alleen toegevoegd voordat een pakbon of (deel)factuur is gemaakt. Bovendien dient het totale orderbedrag lager te zijn dan het ingestelde maximumbedrag. Het bedrag aan door te belasten vrachtkosten is vast en wordt ingegeven in de stamgegevens van het artikel 'vracht', rubriek Verkoopprijs. Desgewenst is per verkoopordernummer het vaste bedrag muteerbaar. Mogelijke condities met betrekking tot verschillende vervoerders, afstand, volume en gewicht, worden niet meegenomen in de berekening.
5 Als na mutatie van een bestaande order, het orderbedrag boven het maximum komt, wordt een bestaande vrachtregel automatisch verwijderd.
6 Het bedrag aan automatisch door te belasten vrachtkosten is vast. Mogelijke condities met betrekking tot verschillende vervoerders, afstand, volume en gewicht worden niet meegenomen in berekening.
7 Ook bij invoer van een offerte wordt automatisch vrachtkosten bepaald.
8 Per klant kan een afwijkend maximum orderbedrag worden aangegeven in functie Klant instellen
9 De rubrieken Percentage OB Hoog, Percentage OB Laag, Percentage OB Overig en Percentage OB Nul zijn met ingang van de L-versie komen te vervallen. Ter informatie worden deze rubrieken nog enige tijd op dit scherm getoond, maar kunnen hier niet worden gemuteerd. Het wijzigen van de OB-percentages vindt 'centraal' plaats met functie Onderhoud OB-percentages
10 Indien deze functie voor de eerste maal als een functie van CASH Handel wordt gestart - in deze administratie is nog geen enkele functie van de module CASH Handel gebruikt - dan wordt automatisch een functie gestart, waarmee de basisgegevens van CASH Handel kunnen worden aangemaakt, of worden overgenomen uit een andere administratie. Deze basisgegevens zijn:
Vaste gegevens voorraad
Systeemswitches voorraad
Boekingsvariabelen voorraad
Volgnummers
Dagboeken en grootboekrekeningnummers (indien nog niet aanwezig)
Formulierindelingen (indien nog niet aanwezig)

Zie ook

Functie CALL: Inrichten CASH Handel adm.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie invulinstructie.

Nadat de functie is gestart verschijnt het eerste invoerscherm. In dit scherm kan een aantal algemene systeemvariabelen worden ingevuld.
Functietoets F3 resulteert in een invoerscherm waar per gebruikerscode afwijkende instellingen kunnen worden ingesteld.
Met Functietoets F4 kunnen voor de Standaard veldnamen bedrijfsspecifieke omschrijvingen worden aangegeven. Het betreft hier de omschrijvingen voor de rubrieken:
 VERKOOPORDER: Omschrijving 1 en - 2
  Code verkoop 1, -2 en -3
 OFFERTE: Code offerte 1, -2 en -3
 INKOOPORDER: Omschrijving 1 en -2
  Code inkoop 1, -2, -3 en -4
Met functietoets F5 ten slotte, kunnen teksten worden vastgelegd, t.b.v. de body van e-mailberichten waarmee verkoop- en inkooporderformulieren als PDF-document worden verzonden.

* 2971 Max. levertijd (dag) (3 cijfers)
De maximale levertijd van een inkooporder uitgedrukt in aantal dagen. Dit is de tijd die mag liggen tussen de bestelling en de ontvangst van een assortiments-artikel. Het aantal dagen geldt voor de hele administratie. Bij het berekenen van besteladviezen en het afdrukken van een economische voorraadlijst wordt om een peildatum gevraagd. Als standaardwaarde wordt de systeemdatum gehanteerd, vermeerderd met het hier ingevulde aantal kalenderdagen.

* 2970 Kredietlimiet (10 cijfers voor de komma/2 decimalen)
Het bedrag van de kredietlimiet uitgedrukt in de basisvaluta. Het hier ingevulde bedrag geldt voor alle klanten. Per klant kan desgewenst van dit bedrag worden afgeweken. Zie hiervoor de functie Klant Er hoeft geen decimaalteken te worden ingevoerd. Dit wordt automatisch door het programma ingevuld nadat het bedrag met ENTER of OK is bevestigd.

* 2972 Begindatum historie (6 cijfers)
De actuele begindatum van de eerste regel van de verkoop, inkoop- en artikelhistorie. Het formaat van de datum is DDMMJJ (Dag, Maand, Jaar). Deze gegevens kunnen worden opgevraagd in submenu Historie De hier ingevulde begindatum is een standaardwaarde. In de diverse opvraagfuncties voor de historie kan desgewenst worden afgeweken van deze waarde.

* 2822 Min. verschilperc. (6 cijfers)
De waarde van de voorraad kan automatisch worden vergeleken met de laatste inkoopprijs. Bij functies waar de voorraad wordt gemuteerd, wordt dan het verschil berekend tussen de laatste inkoopprijs en de voorraadprijs op basis van de actuele voorraadwaarde. Indien dit verschil groter is dan het in deze rubriek aangegeven percentage, verschijnt een melding op het beeldscherm. De standaardwaarde van dit percentage is 10,00%.
Deze controle wordt onder andere uitgevoerd in:
Onderhoud verkooporderregels, Onderhoud voorraadmutaties en Afdrukken voorraadoverzicht.

LET OP:
Indien deze rubriek niet wordt ingevuld, blijft deze controle achterwege.

De laatste inkoopprijs wordt automatisch in de artikelstamgegevens opgenomen bij het verwerken van inkoopfacturen, indien dit in systeemswitch Inkoopprijzen bijwerken is aangegeven. Zie hiervoor functie Instellen systeemswitches inkoop

* 2973 Stapgrootte (2 cijfers)
Bij het invoeren van verkoop- en inkooporders, samengestelde artikelen en offertes kan het programma de volgorde van de orderregels bepalen. Dit gebeurt aan de hand van automatisch toegekende volgnummers. Met deze rubriek wordt de stapgrootte tussen deze volgnummers bepaald.
Het maximum aantal regels per offerte, order of samenstelling is 999. De geadviseerde stapgrootte is 10. In een bestaande order of samenstelling kunnen dan eenvoudig regels worden tussengevoegd.
Met een systeemswitch kan worden aangegeven of de volgorde van verkooporders en samenstellingen dient te worden bepaald door de Artikelcode dan wel de invoervolgorde. Bij een sortering op Artikelcode heeft de hier besproken rubriek geen nut. De sortering vindt dan immers plaats op Artikelcode en niet op invoervolgorde.

* 2978 Actietijd offerte (3 cijfers)
Het aantal kalenderdagen voor de berekening van de actiedatum van een offerte.
De invoerdatum van een offerte wordt verhoogd met het hier ingegeven aantal kalenderdagen. In de orderkop van de offerte kan deze actiedatum desgewenst handmatig worden gewijzigd. Ook kan op deze actiedatum worden gezocht.

* 2974 Geldigheid offerte (3 cijfers)
De geldigheidsduur van een offerte in kalenderdagen.
Voor de uiterlijke geldigheidsdatum wordt de invoerdatum van een offerte vermeerderd met het hier ingegeven aantal kalenderdagen. Deze uiterste geldigheidsdatum kan desgewenst op de offerte worden afgedrukt.

* 2236 Perc betalingskrt (2 cijfers voor de komma/2 decimalen)
Het gewenste percentage voor de berekening van de betalingskorting. De betalingskorting wordt berekend over het goederenbedrag exclusief OB.
Deze rubriek hoeft niet te worden ingevuld indien er geen betalingskorting wordt verleend.

* 0827 Perc kredietbep (2 cijfers voor de komma/2 decimalen)
Het gewenste percentage voor de berekening van de kredietbeperking.
Deze rubriek hoeft niet te worden ingevuld indien er geen kredietbeperking in rekening wordt gebracht. Het OB-tarief van de kredietbeperking wordt bepaald door de rubriek Code OB-tarief in de stamgegevens van de grootboekrekening Kredietbeperking.

* 0826 Default gebruik (J,N)
Indien bij een relatie de rubriek Code Krbep is ingevuld met de waarde D van default, dan wordt tijdens het factureren de waarde overgenomen die bij deze rubriek is ingevuld.
Geldige waarden zijn:
N Percentage kredietbeperking niet berekenen.
J Percentage kredietbeperking wel berekenen.

* 2166 Perc.G-rekening (6 cijfers)
Met deze rubriek wordt het percentage (van het factuurbedrag) aangegeven, waarmee het bedrag wordt berekend dat op een G-rekening moet worden geboekt.
Per klant wordt met de rubriek G-rekening aangegeven of een gedeelte van het factuurbedrag op een G-rekening moet worden geboekt.

* 2033 Artikelcode vracht (14 letters/cijfers)
Deze rubriek wordt gebruikt om automatisch vrachtkosten op een verkooporder op te nemen. Als het omzetbedrag van een verkooporder lager is dan een aangegeven minimumbedrag, maakt CASH direct een extra orderregel aan met vrachtkosten. Het 'grensbedrag' hiervoor wordt standaard ingegeven voor de gehele administratie, terwijl per klant een afwijkend bedrag kan worden ingegeven, of kan het opnemen van automatische vrachtkosten voor een klant volledig worden uitgesloten. Het bedrag aan door te belasten vrachtkosten wordt ingegeven in de stamgegevens van het kostenartikel, dat in deze rubriek wordt vastgelegd. Dit bedrag kan desgewenst per verkooporder worden gewijzigd.

* 2034 Orderbedrag vracht
Binnen CASH is het mogelijk om op 'relatief kleine' verkooporders automatisch vrachtkosten door te berekenen. Dit betekent, dat op verkooporders, met een orderbedrag kleiner dan het hier ingegeven bedrag, automatisch vrachtkosten worden berekend, middels het aanmaken van een extra orderregel met vrachtkosten. Dit hier ingegeven bedrag (in de Basisvaluta en zonder decimalen) geldt voor de gehele administratie. Per klant kan hiervan worden afgeweken, door een ander 'grensbedrag' aan te geven. Ook is het mogelijk om per klant aan te geven, dat NOOIT vrachtkosten moeten worden doorberekend. In dat geval dient dit veld in de stamgegevens van de klant de waarde 'N' ingegeven te worden, Zie hiervoor functie Klant instellen

Opm. In verkooporders met vreemde valuta wordt het orderbedrag altijd handmatig bepaald per ordernummer.

* 2366 Opslag% inkoopkosten (6 cijfers, 2 decimalen)
Met deze rubriek kan een opslagpercentage worden vastgelegd, waarmee de kostprijs van voorraadartikelen kan worden verhoogd, ter dekking van de inkoopkosten. Tijdens het verwerken van de goederenontvangst of inkoopfactuur, wordt de voorraad bijgeboekt met de inkoopprijs, die met dit percentage is verhoogd. Dit gebeurt echter alleen, indien met het voorraadwaarderingssysteem G.I.P.(Gemiddelde Inkoopprijs) wordt gewerkt.
Het is mogelijk om per leverancier een afwijkend percentage vast te leggen.
Het berekende dekkingsbedrag aan inkoopkosten wordt in het dagboek Magazijnontvangst geboekt op een aparte grootboekrekening Dekking inkoopkosten. Deze kan periodiek worden vergeleken met de werkelijke kosten aan vracht, invoerrechten, etc.

* 2300 Magazijn afkeur (bestaande magazijncode)
Indien gewerkt wordt met een apart submagazijn voor afgekeurde artikelen, kan in deze rubriek de code van een submagazijn worden aangegeven, waarvan de voorraad buiten de technische- en economische voorraad moet worden gehouden. Indien deze rubriek niet wordt ingevuld, is de totale voorraad altijd inclusief alle submagazijnen. Is deze rubriek wel gevuld, dan is de totale voorraad altijd exclusief de voorraad in dit magazijn. De voorraad is in dit geval de technische voorraad, verminderd met de voorraad in dit Afkeurmagazijn.
Optioneel kan per magazijncode worden aangegeven voor welke magazijncodes dezelfde specifieke berekening geldt. Dit kunnen magazijncodes zijn die in gebruik zijn voor uitgegeven goederen in Consignatie of Transit voorraad. Zie Onderhoud magazijncode

* 2584 Magazijn Hoofd (bestaande magazijncode)
Submagazijn dat in gebruik is als hoofdmagazijn. Bijvoorbeeld het centrale magazijn waaruit wordt geleverd aan filialen. Alleen in gebruik bij Verplaatsen van interne vioorraad. Zie functie Verplaats magazijnvoorraad intern
Als deze rubriek leeg is wordt als standaardwaarde magazijncode HOOFD gebruikt.

* 2208 Artikelgroep standaard
Defaultwaarde voor het verrijken van data-import van artikelstamgegevens, met een vaste code artikelgroep. Vul hier alleen een groepscode in met een webshopkoppeling.

* 1216 Fotomap (30 cijfers/letters)
Met deze rubriek wordt de subdirectory aangegeven, waarin foto's van medewerkers en/of artikelen kunnen worden opgenomen. Deze foto's kunnen - alleen in de Windows-versie - in de onderhoudsfuncties van de medewerkers, resp. artikelen, met een functietoets op het beeldscherm worden getoond.
Een artikelfoto wordt getoond in de functies Artikel Onderhoud materiaal en Productontwerp

* 2969 Max. betaaltermijn (3 cijfers)
De maximale betaaltermijn wordt vastgelegd in kalenderdagen. Indien een klant een openstaande factuur heeft, waarvan de vervaldatum langer dan het in deze rubriek aangegeven aantal dagen is verstreken, wordt hiervan melding gemaakt in functie Controle kredietlimiet tijdens Onderhoud verkooporder. Zie hiervoor ook systeemswitch Kredietlimiet controle in functie Instellen systeemswitches verkoop invoer

LET OP:
De hier ingevoerde waarde geldt voor de gehele administratie en kan niet per klant van een andere waarde worden voorzien. Deze rubriek heeft alleen een controle functie, in tegenstelling tot de rubriek Betaaldagen - dat wel per klant kan worden aangepast - waarmee de vervaldatum van een factuur wordt berekend.

* 2697 Margedagen ontvangst (3 cijfers)
Met deze rubriek wordt het aantal kalenderdagen aangegeven, waarmee de kolomindeling wordt bepaald voor de leveranciersbeoordeling.
Deze margetijd in dagen kan worden vastgelegd in de systeemvariabelen, maar kan desgewenst per overzicht worden gewijzigd. Dit aantal dagen wordt ook wel clip genoemd en het dubbele aantal dagen e-clip. Met dit aantal dagen worden de volgende drie kolommen vervaardigd:
 1 = Aantal orderregels met overschrijvingstermijn t/m het aantal margedagen.
 2 = Aantal orderregels vanaf de margetijd t/m 2 maal het aantal margedagen.
 3 = Aantal orderregels vanaf 2 maal de margetijd.

Zie overzicht Leveranciersbeoordeling waarbij voor een uitgebreid of een kort overzicht kan worden gekozen: Het korte overzicht kent per relatie de volgende kolomindeling:
Inkoop: aantal inkooporderregels
Bonnr: aantal orderregels op goederenontvangsten
te.vrg: aantal orderregels, die te vroeg zijn geleverd
op.td: aantal orderregels die geleverd zijn op de gewenste leverdatum
Xdagen: aantal te laat geleverde orderregels binnen de eerste margetijd
Ydagen: aantal te laat geleverde orderregels binnen de tweede margetijd
>Ydagen: aantal te laat geleverde orderregels na de tweede margetijd

* 2698 Margedagen pakbon (3 cijfers)
Met deze rubriek wordt het aantal kalenderdagen aangegeven, waarmee de kolomindeling wordt bepaald voor de leverbetrouwbaarheid.
Deze margetijd in dagen kan worden vastgelegd in de systeemvariabelen, maar kan desgewenst per overzicht worden gewijzigd. Dit aantal dagen wordt ook wel clip genoemd en het dubbele aantal dagen e-clip.
Met dit aantal dagen worden de volgende drie kolommen vervaardigd:
 1 = Aantal orderregels met overschrijvingstermijn t/m het aantal margedagen.
 2 = Aantal orderregels vanaf de margetijd t/m 2 maal het aantal margedagen.
 3 = Aantal orderregels vanaf 2 maal de margetijd.

Zie overzicht Leverbetrouwbaarheid waarbij voor een uitgebreid of een kort overzicht kan worden gekozen:
Het korte overzicht kent per relatie de volgende kolomindeling:
 Verkoop: aantal verkooporderregels
 pakbon: aantal pakbonregels
 te.vrg: aantal orderregels, die te vroeg zijn geleverd.
 op.td: aantal orderregels die geleverd zijn op de gewenste leverdatum.
 Xdagen: aantal te laat geleverde orderregels binnen de eerste margetijd.
 Ydagen: aantal te laat geleverde orderregels binnen de tweede margetijd.
 >Ydagen: aantal te laat geleverde orderregels na de tweede margetijd.

* 2690 Margedagen verkoop (3 cijfers)
Met deze rubriek wordt het aantal kalenderdagen aangegeven waarmee tijdens de invoer van een verkooporder de leverdatum wordt bepaald. De Leverdatum = Systeemdatum + Margetijd verkoop.

* 2323 Houdbaarheid in dagen (leeg of 4 cijfers)
Tijdens gereed melden van een assemblage-opdracht kan de houdbaarheidsdatum of THT worden bebepaald met de systeemdatum en de houdbaarheidstijd. De houdbaarheid in dagen kan algemeen worden ingesteld in de bedrijfsgegevens (functie Systeemvariabelen ) of specifiek per artikel (Artikelstamgegevens Samenstelling deel2 ).

* 2046 Reserverings% vrd-1
In deze rubriek kan een percentage worden ingegeven, dat gehanteerd wordt om vorig jaar ingekochte - en nog steeds aanwezige voorraden te waarderen op het overzicht Ouderdomsoverzicht voorraad Indien gewenst op deze voorraad boekhoudkundig een reservering worden geboekt.

* 2047 Reserverings% vrd-2
In deze rubriek kan een percentage worden ingegeven, dat gehanteerd wordt om de VOOR vorig jaar ingekochte - en nog steeds aanwezige voorraden te waarderen op het overzicht Ouderdomsoverzicht voorraad Indien gewenst op deze voorraad boekhoudkundig een reservering worden geboekt.

* 2048 Reserverings% vrd-3
In deze rubriek kan een percentage worden ingegeven, dat gehanteerd wordt om de meer dan twee jaar ingekochte - en nog steeds aanwezige voorraden te waarderen op het overzicht Ouderdomsoverzicht voorraad Indien gewenst op deze voorraad boekhoudkundig een reservering worden geboekt.

* 3330 Match op artikelcode
Als bij de import van artikelen de artikelcode niet bestaat, dan wordt eerst gezocht of deze code wel voorkomt bij een artikel als bestelcode of EAN code. ALs u hier een vinkje zet dan moet er een match zijn op artikelcode, als deze match er niet is dan wordt een nieuwe artikelcode aangemaakt.

F3Gebr-VD2042 Instellen gebruikers (verkoop)
F4Veld V+ID2001 Instellen veldnamen Verkoop & Inkoop
F5E-TekstD2100 Instellen tekst e-mailbericht/FORM/Taal
F6EmailD2008 Instellen email
F7VerkoopD2005 Instellen verkooporder