D2022 - INSTELLEN SYSTEEMSWITCHES VERKOOP INVOER

Doel

Met deze programmafunctie wordt een aantal voorraadparameters vastgelegd, dat voor de INVOER van verkooporders geldt.

Achtergrond

Systeemswitches worden over het algemeen eenmalig ingesteld. Hoewel deze switches op ieder gewenst moment tijdelijk of permanent kunnen worden gewijzigd, is het raadzaam bij het instellen van de systeemswitches een weloverwogen keuze te maken. Wanneer een systeemswitch naderhand wordt gewijzigd, zal de wijziging VANAF dat moment worden geactiveerd en NIET met terugwerkende kracht in werking treden.

Attentiepunt

1 Een aantal systeemswitches heeft verstrekkende gevolgen voor de werking van de handelsadministratie. Het is daarom veiliger deze programmafunctie te voorzien van een wachtwoord. Zie hiervoor de functie Wachtwoorden
2 Pas nadat een systeemswitch is ingevoerd wordt de werking ervan geactiveerd. Dit gebeurt NIET met terugwerkende kracht.
3 Deze programmafunctie kan niet met een actietoets worden geactiveerd.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie invulinstructie.

* 2115 Offerteadministratie (J,N)
Met deze systeemswitch wordt aangegeven dat de offerteadministratie dient te worden geactiveerd. Offertes worden met behulp van klant- en artikelgegevens op dezelfde wijze vastgelegd als een verkooporder.
Elke offerte krijgt een muteerbaar, uniek nummer, kan vaker worden afgedrukt en kan in zijn geheel worden verwerkt naar een lopende verkooporder. Ook worden historische gegevens van de offerte per klant bewaard.

* 2191 Extra controle offerte (N,J)
Met deze systeemswitch kan worden aangegeven of er gebruik moet worden gemaakt van een verwerkingsstatus bij de offerte. Het gebruik van deze status houdt in, dat een verkoopofferte pas dan kan worden verwerkt indien deze status 3 (geverifieerd) heeft.
Afhankelijk van deze rubriek wordt tijdens de invoer van offertes de offertestatus op 3 (geen extra controle) of op 1 (extra controle offerte) gezet. Een extra controle wordt vooral gebruikt indien tussen ingave van de offerte en het definitief afdrukken hiervan, overleg wenselijk is tussen een aantal mensen en/of afdelingen binnen de organisatie.
Omdat deze status handmatig moet worden gewijzigd door een daartoe verantwoordelijk persoon, wordt voor verwerking een extra controle uitgevoerd.
Een offerte kent de volgende 3 verwerkingsstatussen:
1 Nieuwe offerteaanvraag De offerte dient nog op aantallen en prijzen te worden gecontroleerd.
2 Offerte in behandeling De juiste aantallen en prijzen worden berekend.
3 Offerte is geverifieerd De offerte is akkoord bevonden en mag worden afgedrukt.

* 2341 Offerteswitch in CRM (J,N)
Met deze rubriek wordt aangegeven of de nieuw ingevoerde offertes als een 'actie-notitie' in CRM moeten worden opgenomen. Dit is alleen van toepassing, indien de module CRM in gebruik is.

* 2190 Voorraadsignaal op offerte (N,J)
Met deze systeemswitch kan worden aangegeven dat tijdens het invoeren van offertes een tekort aan voorraad wordt gesignaleerd. Dit is praktisch indien de periode tussen een offerte en de verkooporder niet lang is, zodat maatregelen getroffen kunnen worden om de voorraad aan te vullen.

* 2116 Verkoop & inkoopinformatie (J,N)
Met deze rubriek wordt aangegeven of tijdens het invoeren van verkooporders naast verkoopprijzen ook inkoopprijzen op het beeldscherm moeten worden getoond.

* 2117 Kredietlimiet controle (J,N,B)
Met deze systeemswitch kan worden aangegeven dat bij invoer van elke nieuwe verkooporder automatisch de kredietlimiet van de klant moet worden vergeleken met de bedragen van de openstaande facturen en de lopende orders. Keuze B (Blokkeer) is gelijk aan keuze J (Ja) alleen kan er bij een overschrijding van de kredietlimiet geen order aangemaakt worden voor die klant.

* 2926 Orderregel extra kolom (0,1,2,3)
Met deze rubriek kan een extra kolom bij de orderinvoer worden aangegeven, Geldige waarden zijn:
0 Geen extra kolom
1 batchnummers
2 Bestelcode van de klant
3 Opmerking

* 2119 Direct gereedmelden (N,J)
Met deze systeemswitch kan worden bepaald of bij invoer van een nieuwe verkooporder de rubriek Status direct op G (=gereed gemeld) wordt gezet. Hierdoor wordt het aantal te leveren artikelen gelijk gemaakt aan het aantal bestelde artikelen. Zo hoeven verkooporders niet op een later tijdstip te worden gereedgemeld. Ongeacht de inhoud van deze systeemswitch kan per verkoopordernummer de status handmatig worden gemuteerd.

* 2126 Direct berekening nettoprijs (N,J)
Wordt gewerkt met kortingspercentages, dan kan bij het afdrukken van verkooporderformulieren worden gekozen uit een presentatie van de bruto verkoopprijs met een kortingspercentage of een omgerekende nettoprijs.

LET OP: Een eventuele afronding op hele centen vindt in het eerste geval plaats op de verkoopwaarde per orderregel. In het tweede geval wordt de verkoopprijs per stuk afgerond.

* 2129 Deellevering toegestaan (V,D,O)
Deze systeemswitch geeft aan of het werken met deelleveringen is toegestaan. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in deelleveringen per verkooporder of per verkooporderregel.
Geldige waarden zijn:
D Deelleveringen zijn toegestaan.
V Deelleveringen van een orderregel zijn niet toegestaan; alleen verkooporderregels, die volledig uitgeleverd kunnen worden, worden uitgeleverd.
O Verkooporders kunnen alleen volledig - d.w.z. ALLE orderregels - worden uitgeleverd. Alleen indien ALLE orderregels gereedgemeld zijn, kan pas een pakbon worden afgedrukt. De controle hierop vindt plaats:
- Tijdens de berekening van de totaalwaarde na het onderhoud van de order; zie functie Totaalwaarde
- Na gereedmelden van de verkooporder in de kop van de verkooporder.
- In functie Automatisch gereedmelden
Indien de status Gereed wordt teruggezet, verschijnt de melding: 'Alleen volledige leveringen, Status orderregel is gewijzigd'. Ter informatie wordt dan het volgnummer en de artikelcode van de gemuteerde orderregels getoond.
Controle op volledige levering is alleen mogelijk met een geactiveerde voorraad administratie.

* 2135 Controle op besteleenheid (N,J)
In functie Verkooporder kan in de verkooporderregel de rubriek Aantal besteld worden gecontroleerd op de besteleenheid in de stamgegevens van het artikel. Indien het aantal geen veelvoud van de besteleenheid is, wordt hiervan melding - zonder blokkade - gemaakt op het beeldscherm. Met deze systeemswitch kan worden aangegeven of deze controle moet worden uitgevoerd of niet.

* 2130 OB-berekening (E,I,K,A,Z)
Met deze systeemswitch wordt de berekeningsmethode van de OB op de verkooporders bepaald.
Geldige waarden zijn:
E Prijzen altijd exclusief OB.
I Prijzen altijd inclusief OB.
K Prijzen exclusief of inclusief OB, afhankelijk van de stamgegevens van de klant.
A Prijzen exclusief of inclusief OB, afhankelijk van de stamgegevens van het artikel.
Z Prijzen exclusief of inclusief OB, zonder controle van de stamgegevens.

De keuzes A en Z worden afgeraden omdat deze dubbele artikelen in de stamgegevens noodzakelijk kunnen maken. Ook worden automatische systeemcontroles uitgeschakeld.

Bij de stamgegevens van de relatie wordt bepaald of de OB wel of niet moet worden berekend. Bovendien kan worden aangegeven of de prijzen exclusief of inclusief OB zijn. Bij de stamgegevens van het artikel wordt het OB-percentage bepaald via de OB-code. Bij de functie Systeemvariabelen wordt per OB-code een percentage en een grootboekrekening vastgelegd.

* 2121 Korting% per art.groep (N,J)
Met deze systeemswitch kan worden aangegeven dat de stamgegevens van artikelen kunnen worden uitgebreid met afwijkende kortingspercentages per artikelgroep. Deze kortingsafspraken worden bijgelezen tijdens de invoer van een nieuwe verkooporder. Zie hiervoor de functies Korting prlst/art.groep en Korting klant/art.groep

* 2122 Prijzen per klant (N,J)
Met deze systeemswitch kan worden aangegeven dat de stamgegevens van artikelen kunnen worden uitgebreid met afwijkende kortingspercentages en/of verkoopprijzen per prijslijst per artikel. Ook kunnen prijsafspraken worden vastgelegd per klant per artikel. Deze kortingsafspraken worden bijgelezen tijdens de invoer van een nieuwe verkooporder. Zie hiervoor de functies Prijzen prlst/artikel en Prijzen klant/artikel

* 2124 Hoeveelheidsstaffel artikel (N,J)
Met deze systeemswitch wordt aangegeven dat de stamgegevens van artikelen kunnen worden uitgebreid met afwijkende kortingspercentages en/of verkoopprijzen per artikel per hoeveelheidsstaffel.
Deze kortingsafspraken worden bijgelezen tijdens de invoer van een nieuwe verkooporderregel op basis van het aantal bestelde artikelen. Zie hiervoor de functies Stamprijs staffel Prijzen prlst/artikel en Prijzen klant/artikel

* 2161 Aparte kortingsafspraken (N,J)
Deze systeemswitch wordt alleen geactiveerd, indien gebruik wordt gemaakt van Prijsafspraken met brutoprijzen EN aparte kortingsafspraken. In dit geval wordt de brutoprijs per klant, per prijslijstcode, prijsgroep, of artikel - eventueel gestaffeld - vastgelegd. Daarnaast gelden tevens kortingspercentages per klant, prijslijstcode, prijsgroep of artikelgroep. De netto verkoopprijs wordt dan berekend door de brutoprijs met de korting te verlagen. De defaultwaarde is N.
Geldige waarden zijn:
N Systeemswitch NIET activeren. Het kortingspercentage wordt vastgelegd binnen de primaire prijsafspraak.
J Systeemswitch WEL activeren. Er zijn aparte afspraken voor de brutoprijs en het kortingspercentage.

Opm. Een geactiveerde systeemswitch heeft betrekking op de functies: Verkooporder en Verkoopprijslijst

VOORBEELD:
Een klant heeft vele gestaffelde prijsafspraken per artikel (flessen wijn). Daarnaast krijgt men over artikelgroep WIJN een kortingspercentage. Prijslijst: Voor een fles wijn, die in artikelgroep WIJN valt, gelden de volgende staffelprijzen:
1 fles: 10,00 euro
10 flessen: 9,00 euro
50 flessen: 8,00 euro
Voorts geldt voor de Artikelgroep WIJN een korting van 15%.
De nettoprijs wordt als volgt berekend:
 Aantal Brutoprijs Kortings% Netto
 9 10,00 15% 8,50
 12 9,00 15% 7,65
 60  8,00 15% 6,80

Zoekvolgorde van de kortingsafspraak:
Klant
Verkooporder
Prijzen klant/prijsgroep
Korting klant/art.groep
Korting prlst/art.groep
Onderhoud artikelgroep

Laagste verkoopprijs (1 cijfers/letters) [3276]
Om te bepalen welke verkoopprijs moet worden gehanteerd op een verkooporder, worden de prijsafspraken in een vaste volgorde doorlopen. Als wordt gewerkt met tijdelijke actieprijzen of een actiekorting, overruled de actieprijs de vaste prijsafspraak. Activeer deze switch als een actieprijs alleen van toepassing is als deze lager is dat de vaste prijs. De actieprijs wordt niet gebruikt als deze hoger is dan de vaste prijsafspraak.
Deze situatie is mogelijk als de nettoprijs een samenstelling is van een brutto prijs met een kortingspercentage. bijvoorbeeld per klantgroep, prijsgroep of artikelgroep. In dat geval kan de netto actieprijs hoger uitvallen dan de vaste prijs. Door activatie van deze switch vervalt dan de actieprijs. Zet de vink uit als de Actieprijs altijd geldig is.

* 2118 Nieuwe vrk.prijs in actuele order (N,J)
Met deze systeemswitch kan worden aangegeven, dat bij wijziging van de verkoopprijs van een artikel in functie Artikel deze nieuwe verkoopprijs over genomen moet worden in actuele verkooporders.

LET OP
Alleen orderregels waarvan de rubriek Status de waarde L (Lopende order) bevat worden aangepast!

* 2137 Korting op netto prijs (J,N)
Deze systeemswitch geeft aan of op een Netto verkoopprijs alsnog een kortingspercentage kan gelden of niet. Geldige waarden zijn:
J Ja, een netto prijsafspraak is per verkooporderregel muteerbaar met een extra kortingspercentage.
N Nee, een netto verkoopprijs is per verkooporderregel nooit muteerbaar met een extra kortingspercentage.

* 2127 Sortering verkooporderregels (A,M,I)
Met deze systeemswitch kan worden aangegeven op welke manier de verkooporderregels worden gesorteerd.
Geldige waarden zijn:
A Orderregels worden gesorteerd op artikelcode.
M Orderregels worden gesorteerd op magazijnlokatie.
I Orderregels worden gesorteerd op volgorde van invoer. Het volgnummer is handmatig muteerbaar.

* 2125 Leverdatum direct bijwerken (J,N)
Met deze systeemswitch kan worden aangegeven dat bij een mutatie van de leverdatum op de verkooporderkop, de leverdatum per verkooporderregel automatisch mee wordt gemuteerd. De datum in de orderkop geeft een algemene indicatie; namelijk de laatste datum van de orderregels. De datum van de orderregel is onder andere van belang bij het bepalen van de volgorde op het economische voorraadoverzicht en kan per regel afwijken.
De mogelijkheid om handmatig de leverdatum per verkooporderregel te wijzigen blijft bestaan, ongeacht de waarde van deze systeemswitch.

* 2138 Presentatie artikelomschrijving (G,O,A,B)
Een artikelomschrijving kan bestaan uit een aantal tekstregels. Deze regels kunnen per orderregel worden gemuteerd en aangevuld. Met deze systeemswitch kan worden aangegeven of deze extra teksten bij verkooporders op het beeldscherm moeten worden gepresenteerd en/of op verkooporderlijsten moeten worden afgedrukt. De eerste tekstregel wordt altijd gepresenteerd. Op verkoopformulieren wordt altijd de volledige omschrijving afgedrukt ongeacht de stand van deze switch.
Geldige waarden zijn:
G Geen extra teksten.
O Extra teksten worden alleen bij opvragen getoond.
A Extra teksten worden alleen bij afdrukken getoond.
B Beide; extra teksten worden zowel op het beeldscherm als op een afgedrukt overzicht getoond.

* 2193 F7 per verkooporder-offerteregel (1,2)
Met deze systeemswitch wordt bij functie Verkooporderregels en Offerteregels de functie van functietoets F7 bepaald. Hierbij kan worden gekozen voor het opvragen van alternatieven van het artikel met de actuele voorraad, of het opvragen van de verkoophistorie per klant per artikel.
Geldige waarden zijn:
1 Overzicht alternatieve artikelen met de actuele voorraad.
2 Overzicht verkoophistorie per klant per artikel.

* 1655 Webshop link (J,N)
De datakoppeling naar een webshop activeert 2 extra selectie-opties:
1. Per artikelgroep synchroniseren van artikelstamgegevens.
Geef per artikelgroep aan welke artikelen wel en niet worden ge-exporteerd met de code Synchronisatie web.
2. Speciale SOAP-aanvraag voor alleen recent gemuteerde stamgegevens van klanten en artikelen.
Voordeel: de datakoppeling tussen de CASH database en de Webshop is mogelijk op basis van alleen recent gemuteerde velden in plaats van een volledig databestand.
Activatie van deze webshop link maakt 2 extra SOAP commando's :
8502 : Selectie van recent gemuteerde velden uit de stamgegevens Relaties.
8503 : Selectie van recent gemuteerde velden uit de stamgegevens Artikel.

Vaste reservering (N,J,T) [2564]
Beschikbare voorraad kan vast worden gereserveerd voor een verkooporder. Dit kan betrekking hebben op artikelen met wisselende levertijden.
Op een verkooporder met meerdere artikelen waarvan een deel op voorraad is en een deel wordt ingekocht, kan de beschikbare voorraad een vaste reservering krijgen, zodat deze tussentijds niet aan andere klanten kan worden verkocht.
Per verkooporder kan van deze keuze worden afgeweken.
Nee: alle beschikbare voorraad is gelijkwaardig. veelal met korte levertijden.
ja: gereserveerde voorraad wordt altijd meegenomen in de berekening van de vrije voorraad, ongeacht de leverdatum.

Prijscalculator activeren (1 cijfers/letters) [3518]
Als de prijscalculator geactiveerd is wordt indien de inkoopprijs wordt aangepast ook de verkoopprijs aangepast adhv. het brutowinst percentage. Er zal eerst een vraag worden gesteld waarin ook de nieuwe verkooprijs wordt getoond.

Verkoopprijs bijwerken (1 cijfers/letters) [3519]
Indien de prijscalulator actief is en bij de inkooporderregel wordt een ander inkoopprijs opgegeven wordt de verkoopprijs automatisch opnieuw worden berekend. Om te voorkomen dat de verkoopprijs automatisch wordt aangepast als het niet de de standaard leverancier is kan deze instelling worden aangevinkt.

F3VerkoopD2005 Instellen verkooporder