D2002 - STANDAARD FORMULIERCODES

Doel

Met deze programmafunctie wordt een aantal standaard formulierindelingen vastgelegd.

Achtergrond

Voor veel afdrukfuncties geldt een vaste indeling. Voor de afdrukfuncties waarvoor een formulier-afhankelijke vormgeving is gewenst kan een variabele indeling worden gedefinieerd, bijvoorbeeld voor een factuur of pakbon. Per afdrukfunctie kan de meest voorkomende formulierindeling als systeemvariabele worden aangegeven.

Attentiepunt

1 Voordat een formuliercode wordt vastgelegd, dient de indeling van dat formulier eerst te worden gedefinieerd met functie Instellen formulieren
2 In de DEMO-administratie, welke standaard wordt meegeleverd, is een aantal formulierindelingen aanwezig. Deze kunnen met functie Export ASCII-bestand in een tijdelijk bestand worden geplaatst. Met functie Import ASCII-bestand (CASH formaat) kan dat bestand in een willekeurige administratie worden ingelezen.
3 De hier ingevulde waarden worden door de diverse afdrukfuncties als standaardwaarden voorgesteld.
4 Voor het afdrukken van verkoopformulieren kan een selectie worden gemaakt uit gelijksoortige orders of onderscheid worden gemaakt tussen verschillende verwerkingsmethodes. Met functie Afdrukselectie wordt aangegeven welke combinatie van verkoopformulieren voor een bepaalde verwerking geldt. Deze combinatie van formulieren voor een bepaalde verwerkingsmethode geldt dan voor de hier ingestelde standaardwaarden.
5 Indien deze functie voor de eerste maal als een functie van CASH Handel wordt gestart - in deze administratie is nog geen enkele functie van de module CASH Handel gebruikt - dan wordt automatisch een functie gestart, waarmee de basisgegevens van CASH Handel kunnen worden aangemaakt, of worden overgenomen uit een andere administratie. Deze basisgegevens zijn:
Vaste gegevens voorraad
Systeemswitches voorraad
Boekingsvariabelen voorraad
Volgnummers
Dagboeken en grootboekrekeningnummers (indien nog niet aanwezig)
Formulierindelingen (indien nog niet aanwezig)

Zie ook

Functie CALL: Inrichten CASH Handel adm.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie invulinstructie.

Nadat deze functie is gestart, kan met functietoets F3 de functie Instellen barcodes worden aangeroepen.

* 2960 Form. offerte (bestaande formuliercode)
Een bestaande formuliercode die wordt gebruikt bij het afdrukken van een offerte. Bij elke afdrukopdracht kan desgewenst een alternatieve formuliercode worden gekozen.

* 2952 Form. orderbevest. (bestaande formuliercode)
Een bestaande formuliercode die wordt gebruikt bij het afdrukken van een verkooporderbevestiging. Bij elke afdrukopdracht kan desgewenst een alternatieve formuliercode worden gekozen.

* 2961 Form. magazijnbon (bestaande formuliercode)
Een bestaande formuliercode die wordt gebruikt bij het afdrukken van een magazijnbon. Bij elke afdrukopdracht kan desgewenst een alternatieve formuliercode worden gekozen.
De magazijnbon kan worden gebruikt bij het verzendklaar maken van een verkooporder en dient ter controle van de pakbon. Op de magazijnbon staan de gereedgemelde verkooporderregels van een klant.

* 2953 Form. pakbon (bestaande formuliercode)
Een bestaande formuliercode die wordt gebruikt bij het afdrukken van een pakbon. Bij elke afdrukopdracht kan desgewenst een alternatieve formuliercode worden gekozen.
De pakbon is het officiële document bij de goederenverzending.
De voorraad kan worden gemuteerd tijdens het afdrukken van de pakbon of van de factuur. Zie hiervoor functie Instellen systeemswitches verkoop afdruk rubriek Moment voorraad afboeking.

* 2950 Form. factuur (bestaande formuliercode)
Een bestaande formuliercode die wordt gebruikt bij het afdrukken van een verkoopfactuur. Bij elke afdrukopdracht kan desgewenst een alternatieve formuliercode worden gekozen.
De voorraad kan worden gemuteerd tijdens het afdrukken van de pakbon of van de factuur. Zie hiervoor functie Instellen systeemswitches verkoop afdruk rubriek Moment voorraad afboeking.

* 2951 Form. baliefactuur (bestaande formuliercode)
Een bestaande formuliercode die wordt gebruikt bij het afdrukken van een baliefactuur. Bij elke afdrukopdracht kan desgewenst een alternatieve formuliercode worden gekozen.
Als er geen aparte formulierindeling wordt gebruikt voor de baliefactuur, kan deze rubriek leeg worden gelaten. In dat geval wordt de formulierindeling van de verkoopfactuur genomen.
De baliefactuur wordt direct afgedrukt vanuit de verkooporderkop met functietoets F5.

* 2954 Form. pro forma (bestaande formuliercode)
Een bestaande formuliercode die wordt gebruikt bij het afdrukken van een pro forma verkoopformulier. Bij elke afdrukopdracht kan desgewenst een alternatieve formuliercode worden gekozen.
Bij het afdrukken van pro forma formulieren worden alle verkooporderregels afgedrukt zonder gevolgen voor de voorraad en de financiële administratie.
Ook worden geen controles uitgevoerd op de verwerkingsstatus per verkooporderregel.

* 2955 Form. inkooporder (bestaande formuliercode)
Een bestaande formuliercode die wordt gebruikt bij het afdrukken van een inkoopopdrachtbon. Bij elke afdrukopdracht kan desgewenst een alternatieve formuliercode worden gekozen.

* 2963 Form. inkoopaanvraag (bestaande formuliercode)
Een bestaande formuliercode die wordt gebruikt bij het afdrukken van een inkoopaanvraag. Bij elke afdrukopdracht kan desgewenst een alternatieve formuliercode worden gekozen.

* 2985 Form. Vrachtbon ink. (bestaande formuliercode)
Een bestaande formuliercode die wordt gebruikt bij het afdrukken van een vrachtbrief inkoop. Bij elke afdrukopdracht kan desgewenst een alternatieve formuliercode worden gekozen.
Een afwijkende inkoopopdracht wordt gebruikt bij de verzending van uitbestedingen in CASH Productie. Het formulier komt dan in de plaats van de inkooporder. Als een vrachtbrief vanuit status L (Lopende inkooporder) wordt afgedrukt, wordt de verwerkingsstatus veranderd in O (Opdrachtbon is afgedrukt). In alle andere gevallen wordt de vrachtbrief als een kopieformulier beschouwd. Als van een inkooporder de goederenontvangst of inkoopfactuur al geboekt is, kan de inkooporderregel niet meer als vrachtbrief worden afgedrukt. Zie ook functie Standaard formuliercodes rubriek Form. Vrachtbrief ink.

* 2956 Form. ink.herinnering (bestaande formuliercode)
Een bestaande formuliercode die wordt gebruikt bij het afdrukken van een inkooporder-herinnering. Bij elke afdrukopdracht kan desgewenst een alternatieve formuliercode worden gekozen.
De inkooporder-herinnering kan worden gebruikt wanneer na het verzenden van een inkooporderbevestiging de behoefte bestaat om die gegevens nogmaals aan de leverancier te verstrekken.

* 2958 Form. artikeletiket (bestaande formuliercode)
Een bestaande formuliercode die wordt gebruikt bij het afdrukken van een artikeletiket. Bij elke afdrukopdracht kan desgewenst een alternatieve formuliercode worden gekozen.

* 2986 Form. orderetiket (bestaande formuliercode)
Een bestaande formuliercode die wordt gebruikt bij het afdrukken van een orderetiketten. Bij elke afdrukopdracht kan desgewenst een alternatieve formuliercode worden gekozen.

* 2964 Form. adresetiket
Een bestaande formuliercode die wordt gebruikt bij het afdrukken van een order- of adresetiket. Bij elke afdrukopdracht kan desgewenst een alternatieve formuliercode worden gekozen.

* 2962 Form. assemblage-opdr. (bestaande formuliercode)
Een bestaande formuliercode die wordt gebruikt bij het afdrukken van een assemblage-opdracht. Bij elke afdrukopdracht kan desgewenst een alternatieve formuliercode worden gekozen.
De assemblage-opdracht wordt gebruikt om per samengesteld artikel de benodigde onderdelen af te drukken, eventueel met opmerkingen ten behoeve van de assemblage.

* 2959 Form. prijslijst vrk.
Een bestaande formuliercode die wordt gebruikt bij het afdrukken van een artikelprijslijst. Bij elke afdrukopdracht kan desgewenst een alternatieve formuliercode worden gekozen. Het is niet verplicht om een prijslijst met een formulierlay-out af te drukken. Indien geen formuliercode wordt aangegeven, wordt aan de hand van een aantal vragen een standaard prijslijst afgedrukt.
In de formuliercode voor een prijslijst kunnen de volgende Elementen worden gebruikt:
Elementcodes voor de Kop:
 DATE Systeemdatum in formaat DD-MM-JJ
 DATE2 Systeemdatum in formaat DD-MM-JJJJ
 DATUM Systeemdatum in formaat DD maand JJJJ
 KOP1 Klantzoeknaam of prijslijstcode en omschrijving
 KOP2 Artikelgroep en omschrijving
 TAAL Taalcode van de klant

Elementcodes voor de Body:
 ARTC Artikelcode
 OMS Artikelomschrijving
 ARTOMS Artikelcode en omschrijving
 AFSPR Code van de prijsafspraak:
  Zoeknaam klant, Prijslijstcode of Prijsgroepcode
 BARC Artikelcode in barcode formaat
 EAN EAN-code van het artikel
 BSTC Bestelcode van de klant
 V2263 Bestelcode van de leverancier
 L101 Relatienummer leverancier
 L102 Zoeknaam leverancier
 SYMB Valutasymbool
 STFANT Staffelaantal
 PP Prijs per van het artikel
 VRKPRS Verkoopprijs
 VPRSVV Verkoopprijs in vreemde valuta
 KORT Kortingspercentage
 NETTO Netto verkoopprijs
 VPRSDT Detail verkoopprijs
 INKPRS Inkoopprijs
 MARGE  Margebedrag tussen verkoop- en inkoopprijs
 MRGVK Marge in percentage van de verkoopprijs
 MRGIK Marge in percentage van de inkoopprijs
 OB OB percentage op basis van de OB-code
 OPM. Opmerking uit de prijsafspraak
 HERK Codering met herkomst van de prijsafspraak

* 2957 Form. klacht (bestaande formuliercode)
Een bestaande formuliercode, die bij het afdrukken van een klachtenmemo wordt gebruikt. Bij elke afdrukopdracht kan desgewenst een alternatieve formuliercode worden gekozen.

* 2223 Aantal orderbevest. (1,2,3,4,-)
Met deze rubriek wordt aangegeven hoeveel exemplaren van de verkooporderbevestiging dienen te worden afgedrukt. Dit aantal geldt voor de hele administratie. Per klant kan een afwijkend aantal worden bepaald. Zie hiervoor functie Klant
Geldige waarden zijn:
 1 of ENTER 1 exemplaar
 2 - 4 Het aantal exemplaren dat moet worden afgedrukt.
 - Er wordt geen verkooporderbevestiging afgedrukt.

* 2245 Aantal magazijnbonnen (1,2,3,4,-)
Met deze rubriek wordt aangegeven hoeveel exemplaren van de magazijnbon dienen te worden afgedrukt. Dit aantal geldt voor de hele administratie. Per klant kan een afwijkend aantal worden bepaald. Zie hiervoor functie Klant
Geldige waarden zijn:
 1 of ENTER 1 exemplaar
 2 - 4 Het aantal exemplaren dat moet worden afgedrukt.
 - Er wordt geen magazijnbon afgedrukt.

* 2224 Aantal pakbonnen (1,2,3,4,-)
Met deze rubriek wordt aangegeven hoeveel exemplaren van de pakbon dienen te worden afgedrukt. Dit aantal geldt voor de hele administratie. Per klant kan een afwijkend aantal worden bepaald. Zie hiervoor functie Klant
Geldige waarden zijn:
 1 of ENTER 1 exemplaar
 2 - 4 Het aantal exemplaren dat moet worden afgedrukt.
 - Er wordt geen pakbon afgedrukt.

* 2493 Aantal offertes (1,2,3,4,-)
Met deze rubriek wordt aangegeven hoeveel exemplaren van de offerte dienen te worden afgedrukt. Dit aantal geldt voor de hele administratie. Per klant kan een afwijkend aantal worden bepaald. Zie hiervoor functie Klant
Geldige waarden zijn:
 1 of ENTER 1 exemplaar
 2 - 4 Het aantal exemplaren dat moet worden afgedrukt.
 - Er wordt geen offerte afgedrukt.

* 2222 Aantal facturen (1,2,3,4,5,6,7,8,9)
Met deze rubriek wordt aangegeven hoeveel exemplaren van de verkoopfactuur dienen te worden afgedrukt. Dit aantal geldt voor de hele administratie. Per klant kan een afwijkend aantal worden bepaald. Zie hiervoor functie Klant
Geldige waarden zijn:
 1 of ENTER 1 exemplaar
 2 - 9 Het aantal exemplaren dat moet worden afgedrukt.

* 2221 Aantal inkooporders (1,2,3,4,5,-)
Met deze rubriek wordt aangegeven hoeveel exemplaren van de inkooporderbevestiging dienen te worden afgedrukt. Dit aantal geldt voor de hele administratie. Per leverancier kan een afwijkend aantal exemplaren worden afgedrukt. Zie hiervoor functie Leverancier
Geldige waarden zijn:
 1 of ENTER 1 exemplaar.
 2 - 5 Het aantal exemplaren dat moet worden afgedrukt.
 - Er wordt geen inkooporderbevestiging afgedrukt.

F3Deel 2D3003 Standaard formuliercodes Productie/Serv.
F4BarcodesD2003 Instellen barcodes
F5E-TekstD2100 Instellen tekst e-mailbericht/FORM/Taal
F6EmailD2008 Instellen email
F7EDID2007 Instellen EDI berichten