D0808 - ONDERHOUD OB-GROOTBOEKREKENINGEN

Doel

Met deze functie kunnen de OB-grootboekrekeningen centraal worden vastgelegd en onderhouden. Deze rekeningen komen overeen met de vraagstelling op het (oude) OB-formulier OB69. Met Aanmaken OB-aangifte in het submenu Fiscale functies kunt u een 'bericht' samenstellen voor verzending van de digitale aangifte.

Achtergrond

Als u daarvoor gekozen heeft (via de administratieparameters) worden de OB-bedragen automatische berekend tijdens de invoer van de boekstukken. Dit gebeurt aan de hand van de boekdatum en de stamgegevens van de relaties, grootboekrekeningen en de gefactureerde of ingekochte artikelen. Er wordt automatisch bepaald of hoog, laag, overig of nul-tarief van toepassing is. De daarbij behorende grootboekrekeningen worden binnen deze functie vastgelegd. Elke grootboekrekening wordt gekoppeld aan een vraag op de (oude) aangifte OB, zodat de aangifte op basis van de saldi van deze grootboekrekeningen kan worden samengesteld.

Attentiepunt

1 De percentages worden met Onderhoud OB-percentages vastgelegd.
2 Als J werd gekozen bij de vraag OB-plichtig in Administratieparameters dan moeten de OB-grootboekrekeningen verplicht worden ingevuld. Bij het boeken van de in- en verkoopfacturen wordt in dit geval automatisch de OB berekend. Als N werd gekozen, dan hoeven de OB-grootboekrekeningen niet te worden ingevuld. In dat geval word geen OB berekend bij het boeken van in- en verkoopfacturen.
3 Bij het aanmaken van een nieuwe administratie kan worden gekozen voor het overnemen van het default rekeningschema. In dit geval worden de OB-grootboekrekeningen hier automatisch ingevuld.
4 Bij het aanmaken van een nieuwe administratie kan worden gekozen voor het overnemen van alleen de verplichte grootboekrekeningen. In dit geval worden de OB-grootboekrekeningen hier automatisch ingevuld
5 Bij het aanmaken van een nieuwe administratie kan worden gekozen voor het niet overnemen van de default of alleen de verplichte grootboekrekeningen. In dit geval worden de OB-grootboekrekeningen die hier worden opgegeven automatisch als stamgegeven aangemaakt.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie invulinstructie.

Verkoop hoog (bestaande waarde) [734]
Deze grootboekrekening wordt gebruikt voor de af te dragen OB vanwege het leveren van goederen en diensten waarover 19% omzetbelasting verschuldigd is.

Verkoop laag (bestaande waarde) [735]
Deze grootboekrekening wordt gebruikt voor de af te dragen OB vanwege het leveren van goederen en diensten waarover 6% omzetbelasting verschuldigd is. Het 6%-tarief geldt alleen voor leveringen en diensten die in de Wet op de omzetbelasting met name genoemd zijn.

Verkoop overig (bestaande waarde) [736]
Deze grootboekrekening wordt gebruikt voor de af te dragen OB vanwege het leveren van goederen en diensten die belast zijn met overige tarieven, behalve 0%.

Prive-gebruik (bestaande waarde) [737]
Deze grootboekrekening wordt gebruikt voor de omzet als gevolg van het leveren van goederen en diensten die geheel of gedeeltelijk privé gebruikt worden en waarvan de omzetbelasting eerder als voorbelasting werd afgetrokken.

Verkoop nul% (bestaande waarde) [738]
Deze grootboekrekening wordt gebruikt voor leveringen en diensten belast met 0% of die niet belast worden.

Inkoop verlegd (bestaande waarde) [739]
Deze grootboekrekening wordt gebruikt indien de heffing van omzetbelasting van de leverancier naar uw bedrijf is verlegd. In deze situatie vermeldt de leverancier geen omzetbelasting op zijn factuur en bent u als afnemer omzetbelasting verschuldigd. De berekende bedragen worden door CASH automatisch ook op Inkoop/Voordruk tegengeboekt.

Verkoop buiten EU (bestaande waarde) [740]
Deze grootboekrekening wordt gebruikt voor de omzet die werd gemaakt als gevolg van goederen die werden uitgevoerd naar landen buiten de EU. Het gaat hier ook om goederen die onder het stelsel van douane-entrepot worden gebracht.

Verkoop binnen EU (bestaande waarde) [741]
Deze grootboekrekening wordt gebruikt voor de omzet die werd gemaakt als gevolg van goederen die werden geleverd aan klanten in andere landen binnen de EU. Dit zijn de zogenoemde Intra-Communautaire Leveringen (ICL).

Verkoop install. (bestaande waarde) [742]
Deze grootboekrekening wordt gebruikt om de omzet van het monteren of installeren van goederen bij klanten in een ander land binnen de EU. Tevens wordt deze grootboekrekening gebruikt voor goederen/diensten die geleverd worden aan particulieren zonder OB-nummer in andere EU-landen volgens de regeling van afstandsverkopen.

Inkoop buiten EU (bestaande waarde) [743]
Deze grootboekrekening wordt gebruikt indien een vergunning van de Belastingdienst werd verkregen zodat de omzetbelasting die bij invoer normaliter verschuldigd is niet aan de Douane betaald hoeft te worden, maar via de aangifte omzetbelasting. Deze bedragen worden door CASH automatisch ook op Inkoop/Voordruk tegengeboekt.

Inkoop binnen EU (bestaande waarde) [744]
Deze grootboekrekening wordt gebruikt voor omzetbelasting die in Nederland verschuldigd is voor goederen die in andere landen binnen de EU werden gekocht van ondernemers en die naar Nederland zijn vervoerd. Dit is een zogenoemde intracommunautaire verwerving. Deze bedragen worden door CASH automatisch ook op Inkoop/Voordruk tegengeboekt.

Inkoop / Voordruk (bestaande waarde) [745]
Deze grootboekrekening wordt gebruikt om de omzetbelasting in te vullen die uw leveranciers u in rekening hebben gebracht. Dit kan zowel het hoge of lage tarief zijn.

Kleine ondern.regel. (bestaande waarde) [746]
Deze grootboekrekening wordt gebruikt indien er recht is op vermindering van de te betalen omzetbelasting volgens de kleine ondernemingsregeling.

Rek. courant (bestaande waarde) [749]
Deze grootboekrekening wordt gebruikt voor het automatisch wegboeken van de OB-saldi. Het saldo van deze grootboekrekening geeft het te betalen of te vorderen bedrag aan. De betaling of de ontvangst per bank wordt derhalve op deze grootboekrekening tegengeboekt.

Afrondingsverschil (bestaande waarde) [790]
De OB-aangifte wordt afgerond op hele euro's. Hierdoor ontstaat een afrondingsverschil. Indien met functie Aanmaken OB-aangifte is gekozen voor automatisch wegboeken, dan wordt het afrondingsverschil op de hier gedefinieerde grootboekrekening weggeboekt.

Marge-goederen hoog (bestaande waarde) [1518]
Indien gewerkt wordt met 'globalisatie van de marge-btw' kan hier een grootboekrekening worden vastgelegd waarop de voorraadwaarde (inkoop) van deze goederen wordt geboekt.
Het is aan te bevelen om de grootboekrekening te voorzien van een subadministratie waardoor het mogelijk is om de waarde van ieder 'goed' apart zichtbaar te maken.
Er is een aparte grootboekrekening voor goederen die onder de hoge en de lage btw vallen.
Bij de gekozen grootboekrekening(en) moet de 'Soort rekening' op B staan en de 'Code OB-tarief' op X.
LET OP: De grootboekrekening 'Omzet marge-btw' moet ook verplicht ingevuld worden.

Marge-goederen laag (bestaande waarde) [1519]
Zie voor uitleg rubriek 'Marge-goederen hoog'.

Omzet marge-btw (bestaande waarde) [1363]
Als gebruik wordt gemaakt van de marge-btw, dat wil zeggen dat een of beide van de grootboekrekeningen 'Marge-goederen hoog' of 'Marge-goederen laag'is ingevuld, dan dient ook deze rubriek te worden gevuld.
De hier genoemde grootboekrekening gebruikt u bij het boeken van de marge-omzet, maar wordt ook gebruikt bij het maken van de aangifte om de af te dragen marge-btw ten laste van het resultaat te boeken.
De grootboekrekening moet van de 'soort' 1 (omzet) zijn en een btw-code N (geen btw) hebben.