S0615 - VERWIJDEREN MUTATIES

Doel

Deze functie verwijdert de mutaties van het grootboek en de subadministraties Debiteuren en Crediteuren voor een gegeven boekjaar.

Achtergrond

CASH kan een onbeperkt aantal boekjaren tegelijkertijd administreren. Dat betekent dat op een bepaald moment, de mutaties van grootboekrekening 4412 uit alle vorige jaren nog steeds op het beeldscherm zichtbaar te maken zijn. Hoe ouder een boekjaar is, des te minder van de mogelijkheid gebruik wordt gemaakt om die oude mutaties op te vragen. Tegenover het voordeel oude mutaties steeds op te kunnen vragen staat (stond) het nadeel dat al die mutaties wel schijfruimte in beslag nemen. Om die reden zijn de mutaties van het grootboek en de subadministraties Debiteuren en Crediteuren te verwijderen.

Attentiepunt

1 De functie kan alleen worden uitgevoerd als alle perioden van het boekjaar zijn afgesloten met de functie Afsluiten periode/jaar
2 Nadat de functie is uitgevoerd is het niet meer mogelijk de mutatieoverzichten aan te maken; deze overzichten, zoals dag- en grootboek en transitorische posten, dienen dus afgedrukt te zijn voordat de functie wordt gestart.
3 De functie resulteert automatisch in (een) boekstuk(ken) voor het volgende boekjaar waarmee de beginbalans wordt geboekt. Dit boekstuk (deze boekstukken) worden geplaatst in de beginbalans met de laagste waarde als dagboekcode.
4 Het resultaat van deze functie is definitief. Daarom is het raadzaam vóór het uitvoeren van de functie een backup te maken.
5 Er vindt vooraf een controle plaats of alle projectmutaties die vallen in het opgegeven boekjaar gefactureerd en verwijderd zijn.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie verwerkingsfunctie of invulinstructie.