S0613 - AFSLUITEN PERIODE/JAAR

Doel

Deze functie sluit het grootboek en de dagboeken, tot en met een bepaalde boekperiode, af voor de invoer en het wijzigen van mutaties.

Achtergrond

CASH kent alle vrijheid om gedurende het hele jaar in elke periode te boeken en te wijzigen. Die vrijheid is om controletechnische redenen te beperken met deze functie. De functie sluit het boeken en wijzigen tot en met een zelf op te geven periode af.

Attentiepunt

1 Nadat de functie is uitgevoerd, is het niet meer mogelijk in de afgesloten perioden te boeken.
2 Is de opgegeven periode de laatste van het boekjaar, dan wordt daarmee ook het boekjaar afgesloten.
3 Is de opgegeven periode de laatste van het boekjaar, dan vindt controle plaats of het jaarresultaat is weggeboekt.
4 In een multi-usersituatie mogen anderen het grootboek niet gebruiken. Verder mag de gebruiker zelf niet via één van de favorieten binnen het grootboek actief zijn.
5 Het resultaat van deze functie is definitief. Daarom is het raadzaam vóór het uitvoeren van de functie een back-up te maken.
6 De dagboeken worden afgesloten tot en met het hoogste stuknummer dat IN de afgesloten periode ligt.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie verwerkingsfunctie of invulinstructie.

De rubriek 'Eerste boekperiode' uit de Administratieparameters wordt getoond. Tot aan deze periode is de administratie al afgesloten.

*830 Afsl t/m boekperiode (4 cijfers JJPP) [830]
Geef hier de boekperiode tot en met welke u wilt afsluiten.

Als de laatste periode van een boekjaar wordt afgesloten wordt eerst gecontroleerd of het resultaat van dat boekjaar is weggeboekt. Als dat niet zo is wordt dit resultaat getoond en de vraag gesteld of u dit wilt laten wegboeken. Als u hier voor kiest, dan maakt CASH zelf een sluitboeking van het saldo in een nader op te geven dagboek, op twee nader op te geven grootboekrekeningen. Zie rubriek 1462 t/m 1464. Deze automatische boeking is alleen mogelijk als u het resultaat in één bedrag naar de balans wilt boeken. Wilt u het bedrag uitsplitsen naar meerdere grootboekrekeningen (bijvoorbeeld eigen vermogen en nog af te dragen vennootschapsbelasting, zoals in een b.v.), dan dient u de slotboeking met de hand te maken. Zie hiervoor het kopje 'voorbeeld'.

Dagboekcode (bestaande waarde) [1462]
De dagboekcode voor het maken van de automatische wegboeking van het resultaat. Deze moet van de soort 'memoriaal' zijn.
Deze en de twee volgende rubrieken worden alleen gevraagd als u heeft gekozen voor het automatisch wegboeken van het resultaat naar de balans.

Gbrek resultaat (bestaande waarde) [1463]
De grootboekrekening voor afboeking van het resultaat. Deze moet van de soort '6' zijn.

Gbrek balans A.R. (bestaande waarde) [1464]
De grootboekrekening voor de boeking in de algemene reserve (A.R.) op de balans. Deze moet van de soort 'B' zijn.

Doorgaan (J,N) [1]
Hier dient u ter controle nog een keer aan te geven dat de ingegeven rubrieken correct zijn, voordat de verwerking wordt gestart.

Als u gekozen heeft voor het automatisch laten wegboeken van het resultaat, dan worden de ingegeven waardes voor de dagboekcode en de grootboekrekeningen bewaard, zodat u deze het volgende jaar niet weer hoeft op te zoeken.

Voorbeeld

Stel, er is een winst gemaakt van 1000 euro en u kiest voor het automatisch laten wegboeken. De volgende boekregels worden dan aangemaakt:
Gbrek resultaat +1000
Gbrek balans A.R. -1000
Als er een verlies is gemaakt worden de bedragen tegengesteld gemaakt.

Als u deze boeking met de hand moet maken in de administratie van een b.v., dan ziet deze er zo uit:
Gbrek resultaat +1000
Gbrek balans A.R. -750
Gbrek af te dragen VPB -250 (uitgaande van een vpb-percentage van 25%)