BEGINBALANS

De beginbalans geeft de financiele positie weer van de organisatie op de eerste dag van het eerste boekjaar dat met CASH wordt geadministreerd.
LET OP: Als het een administratie van een startende onderneming betreft is er dus geen beginbalans.

Voorbeelden van boekingen aan de debetzijde van de beginbalans (de Activa):
- Investeringen
- Voorraad
- Openstaande posten van de debiteuren
- Overige vorderingen
- Saldi van kas, bank en giro

Voorbeelden van boekingen aan de creditzijde van de beginbalans (de Passiva):
- Het maatschappelijk kapitaal
- Algemene reserve
- Reserveringen
- Openstaande posten van de crediteuren
- Overige schulden

Als er sprake is van een beginbalans is dit het eerste waar u mee aan de slag gaat, na het aanmaken van de nieuwe administratie. U gebruikt hier een speciaal dagboek 'beginbalans' voor met een vaste tegenrekening 'tussenrekening beginbalans'. Het voordeel hiervan is dat u de beginbalans in delen kunt invoeren, zodra en voor zover u beschikt over de juiste gegevens. Als de hele beginbalans is ingevoerd zal de tussenrekening op nul lopen. De boekingen van de beginbalans worden door CASH altijd geplaatst in periode '00' van het eerste boekjaar.

Als uw beginbalans uit veel posten bestaat kunt u ook besluiten om meerdere beginbalans-dagboeken te gebruiken, bijvoorbeeld een voor de debiteuren- en een voor de crediteurenposten. U dient ieder dagboek zijn eigen tegenrekening te geven.

Omdat de volledige beginbalans meestal niet direct beschikbaar is als u op op 1/1 wilt beginnen, is het handig om te beginnen met wat u wel weet:
1 De beginsaldi van de bank en giro. Voor iedere bank- of girorekening maakt u een apart dagboek aan, ieder met zijn eigen tegenrekening. Vanuit het beginbalansdagboek boekt u het beginsaldo van iedere bankrekening rechtstreeks op de betreffende tegenrekening.
2 De openstaande posten van de debiteuren en crediteuren. U boekt iedere factuur als een apart boekstuk in de beginbalans, zodat u de post zijn eigen (factuur)datum kunt meegeven. Als stuknummer gebruikt u het factuurnummer van de factuur. Op basis van deze facturen kunt u dan direct een ouderdomsanalyse maken of aanmaningen gaan versturen. Bij het boeken van deze facturen moet u ook direct de relatiegegevens vastleggen. U kunt dat natuurlijk ook eerst afzonderlijk doen voordat u met boeken begint.
3 Na deze twee stappen kunt u direct beginnen met het inboeken van de bankafschriften van het nieuwe jaar. De betalingen van debiteuren en aan crediteuren kunnen direct worden weggeboekt tegen de openstaande posten. Na ieder afschrift kunt u direct controleren of het eindsaldo van de bank of giro overeenkomt met het saldo in CASH.
4 Zodra u de overige gevens van uw accountant heeft ontvangen kunt u de rest van de beginbalans compleet maken. U heeft deze gegevens echter niet dagelijks nodig. Deze worden pas noodzakelijk als u een overzicht wilt maken waarop de beginbalans wordt getoond.

U hoeft alleen van het eerste boekjaar een beginbalans in te geven. Van alle volgende boekjaren stelt CASH zelf de beginbalans vast op basis van de gegevens van het vorige boekjaar. Als u achteraf correcties aanbrengt in het vorige jaar, worden deze automatisch meegecorrigeerd in de beginbalans van het volgende jaar.