S0345 - AANMAKEN INCASSO-OPDRACHT

Doel

De banken bieden de mogelijkheid tot automatische incasso. Deze activiteit verloopt in grote lijnen analoog aan het automatisch uitvoeren van betaalopdrachten. Van een serie facturen worden de relevante gegevens (waaronder bedrag) samen met enkele vaste debiteurengegevens in de vorm van een bestand opgeslagen. Dit bestand wordt verzonden naar de bankinstelling, waarna de te incasseren bedragen van de rekeningen van de debiteuren worden afgeschreven en worden bijgeschreven op de eigen rekening.

Attentiepunt

1 De bij een factuur behorende debiteur dient bij Relaties in de rubriek Eigensch.DC de waarde 'I' te hebben. Als de waarde niet gelijk is aan I wordt geen incasso-opdracht aangemaakt.
2 Deze functie maakt bedragen over van de bankrekening of van de girorekening van de debiteur naar de eigen bank- of girorekening. De eigen bank- of girorekening is vast te leggen met Administratieparameters
3 Het is mogelijk de facturen, waarvoor incasso-opdrachten worden gemaakt, meteen als betaald af te boeken. Deze boekingen kunnen in een apart dagboek van het soort Memoriaal plaatsvinden.
4 De aan het dagboek verbonden grootboekrekening wordt als tegenrekening gehanteerd.
5 Wordt enige tijd later het bankafschrift geboekt, dan zijn alle daarop voorkomende betalingen in één keer te boeken door die tegenrekening voor het totaalbedrag te crediteren. Wordt voor een debiteur de betaling niet uitgevoerd door bijvoorbeeld onvoldoende saldo, dan kan naar aanleiding van het betreffende bericht de automatisch uitgevoerde boeking worden teruggedraaid door het bedrag van de automatische afboeking op EUR 0 te zetten.
6 Als u een SEPA bestand aanmaakt dan heeft het bestand een vaste indeling voor de bestandsnaam. Hierin zit de administratiecode, datum en tijd van vervaardigen van het bestand. De extensie is altijd .xml

Zie ook

Incasso-opdrachten

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie verwerkingsfunctie of invulinstructie.

Eigen IBAN (34 cijfers/letters) [1021]
Dit banknummer bepaalt op welke rekening de incasso-opdracht moet worden bijgeschreven. Met F2 kan de bankrekening worden geselecteerd.

Bestandsnaam (30 cijfers/letters) [11]
De naam van het bestand waarin de gegevens moeten worden opgeslagen.
De naam moet voldoen aan de door het besturingssysteem gehanteerde syntaxis.

Geen FIRST incasso [1280]
Een eerste incasso voor een machtiging moest altijd apart worden vermeld aan de bank. Hier gold ook een andere verwerkingstijd voor. De banken hebben nu besloten dat dit niet meer hoeft. Het tijdstip waarop elke bank dit doet is anders en hier wordt u over geïnformeerd door uw bank. Door hier een vinkje te zetten worden alle posten van deze incasso gezien als herhaal incasso's en dus niet als een eerste incasso. De verwerkingstijd is dan 1 dag.

Verwerkingsdatum (datum DDMMJJ) [77]
Met deze datum kan worden aangegeven wat de gewenste verwerkingsdatum bij de bank moet zijn.
Er wordt rekening gehouden met verschillende verwerkingstijden van de verschillende soorten incasso zoals bijvoorbeeld first incasso.

Autom wegboeken (J,N) [13]
De hier in te vullen waarde bepaalt of de posten, waarvoor de opdracht is aangemaakt, automatisch moet(en) worden weggeboekt. Dit is zinvol als de posten door de bank als totaal op uw bankafschrift worden vermeld. Het is niet zinvol als de posten per stuk op uw bankafschrift worden vermeld.

Boekdatum (datum DDMMJJ) [302]
De datum van het boekstuk. De boekperiode wordt bepaald op basis van de boekdatum, het aantal perioden in een boekjaar en de beginmaand van het boekjaar.

Boekperiode (periode JJPP) [301]
De ( eventuele) afwijkende periode van de boeking.

Dagboekcode (bestaande waarde) [901]
Het dagboek waarin de mutaties worden verantwoord. Het is zinvol hiervoor een apart dagboek, soort Memoriaal met als tegenrekening Incasso's onderweg, te gebruiken.

Omschrijving (25 cijfers/letters) [885]
De omschrijving van de mutatie zoals deze zal worden gehanteerd bij het samenstellen van de mutaties voor het grootboek.

Vaste tekst (30 cijfers/letters) [850]
Een vaste tekst voor de omschrijving die gebruikt wordt voor de incasso.

Soort incasso (0,1) [1844]
Er zijn 2 soorten Europese incasso: Core, normale incasso uit te voeren bij particulieren en bedrijven, en B2B (= Business to Business), zakelijke incasso alleen te doen tussen bedrijven onderling en moet voldoen aan een aantal voorwaarden.