SEPA

SEPA: één Europese betaalmarkt

Eenduidig en eenvoudig
Op dit moment kent elk land in Europa zijn eigen regels voor betalingsverkeer. Die regels staan een eenduidig betalingsverkeer in Europa in de weg.
De invoering van de Single Euro Payments Area (SEPA), initiatief van de gezamenlijke Europese banken, leidt tot één Europese betaalmarkt voor betalingen in euro. Dit betekent dat bedrijven en particulieren in heel Europa betalingen in euro's kunnen ontvangen en opgeven onder dezelfde voorwaarden en met dezelfde rechten en verplichtingen.

Welke landen doen mee?
Aan SEPA doen de 27 landen van de Europese Unie mee, plus Zwitserland, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

Wanneer gaat SEPA van start?
De invoering van deze Europese betaalmarkt is een geleidelijk proces. In 2008 verandert er voor u nog niet zoveel. De bankprogramma's voor internet-bankieren worden geleidelijk uitgebreid met de handmatige SEPA-overboeking waarmee u zowel binnen- als buitenlandse betalingen kunt doen. Uiteindelijk, maar dan is het inmiddels 2013, vervangt de SEPA-overboeking alle huidige Nederlandse overboekingen, zowel naar binnen- als buitenland.

Essentiele elementen van SEPA zijn het IBAN (International Bank Account Number) ofwel het rekeningnummer van het bedrijf of de particulier en de BIC (Bank Identifier Code) die de bank identificeert waar de rekening loopt. Om betalingen of incasso's te doen heeft u in de toekomst dus altijd een IBAN én een BIC nodig.

Het IBAN is maximaal 34 letters en/of cijfers lang, waarvan de eerste twee de ISO-landcode zijn, de volgende twee het controlegetal en daarachter, per land verschillend, de daadwerkelijke aanduiding van de rekening. Een Nederlands IBAN is 18 tekens lang, begint met NL, dan 2 cijfers, dan 4 letters die de bank aangeven (deze zijn gelijk aan de eerste 4 letters van de BIC) en dan de 10 cijfers van het 'oude' bank- of gironummer.

De BIC is 8 of 11 letters en/of cijfers lang. De eerste vier zijn de bankcode, dan 2 letters voor de ISO-landcode en twee letters voor de plaats, en optioneel gevolgd door 3 letters en/of cijfers voor een filiaal-code. De BIC werd vroeger wel SWIFT-code genoemd.

CASH en de SEPA
In CASH is het al enige tijd mogelijk om een IBAN in te geven, in plaats van het bank- of gironummer, ook voor binnenlandse relaties. Wij adviseren u om zodra u over de IBAN en BIC van uw relaties beschikt, deze in te voeren. Hoe meer nieuwe nummers u in de loop van de jaren invoert, hoe minder werk u heeft als de omschakeling plaatsvindt.

Binnenlands betalingsverkeer
Het huidige binnenlandse betalingsverkeer gaat op termijn vervallen, en dus ook de huidige bank- en gironummers. Op dit moment worden geautomatiseerde betalingsopdrachten nog in het CLIEOP03-formaat aan de bank aangeboden. Ook dit formaat gaat dus per 2013 vervallen. In de tussentijd gebruikt CASH het oude tien-cijferige banknummer óf de laatste tien cijfers van het IBAN, afhankelijk van wat u heeft ingevuld. Als u een BIC-code invult bij een binnenlandse relatie wordt daar voorlopig niets mee gedaan.

Buitenlands betalingsverkeer binnen de SEPA-zone
Op dit moment worden geautomatiseerde betalingsopdrachten in het BTL91-formaat aan de bank aangeboden. In CASH heeft u de mogelijkheid om bij de relatie een IBAN en BIC in te geven óf via een apart invoerscherm de buitenlandse bankgegevens in de vorm van rekeningnummer, naam en plaats van de bank vast te leggen.

Als u een IBAN en BIC heeft ingevuld dan worden deze bij de betaling gebruikt. Zo niet, dan worden de overige rubrieken bij de betaling opgenomen. Omdat de meeste banken extra kosten in rekening brengen als u geen IBAN en BIC vermeldt, is het raadzaam om deze bij buitenlandse relaties in de SEPA-zone zo snel mogelijk vast te leggen. Vanaf 2013 kunt u binnen de SEPA-zone alleen nog betalen door gebruik te maken van een IBAN en BIC.

Buitenlands betalingsverkeer buiten de SEPA-zone
Hier verandert (ook na 2013) niets. U dient bij de relatie de bankgegevens in te vullen via het aparte invoerscherm. Hoe de bank omgaat met deze geautomatiseerde betalingsopdrachten is op dit moment nog niet bekend.

Samengevat
Als u veel gebruik maakt van buitenlands betalingsverkeer adviseren wij u om zo snel mogelijk te beginnen met het vastleggen van IBAN's en BIC's van uw leveranciers in uw administratie. Houdt vooral ook rekening met de vermelding van uw eigen IBAN en BIC op uw briefpapier en facturen, zodat uw afnemers deze gegevens ook tot hun beschikking krijgen. Tenslotte moeten zij uw IBAN en BIC gaan vermelden als zij aan u willen betalen.
Als u vooral binnenlands betalingsverkeer heeft, geldt eigenlijk hetzelfde. Het duurt weliswaar nog tot 2013 voordat u uw gegevens hoeft te completeren, maar dan moet ook alles ineens. En zorg er wel voor dat u uw IBAN en BIC op uw eigen facturen laat afdrukken.

Alle informatie over de invoering van SEPA vindt u op www.sepanl.nl.