M0210 - CONSOLIDATIE

Doel

Dit menu bevat functies voor de module CASH Consolidatie. Deze module is bedoeld voor holding/dochter-verhoudingen. Gegevens van meerdere CASH-administraties dienen daardoor te worden samengevoegd tot één overzicht.

Achtergrond

Met de module CASH Consolidatie kunnen meerdere administraties worden samengevoegd, simpelweg door het eenmalig vastleggen van een holding/dochterstructuur in de CASH-administratie van de holding. Het is dus niet nodig om de administraties fysiek samen te voegen tot één grote administratie.

Consolidatieparameters
Met functie Instellen consolidatie parameters wordt de holding/dochterstructuur vastgelegd in de administratie van de holding. Per dochter kan worden gekozen of deze moet worden meegeteld in de OB-aangifte (in geval van een fiscale eenheid voor de OB) en/of in de VPB-aangifte (in geval van een fiscale eenheid voor de VPB).

Als u werkt met sub-holdings dan kunt u deze opnemen als dochter in de administratie van de holding. De dochters van de sub-holding legt u vast in de administratie van de sub-holding. Door te consolideren vanuit de holding neemt u alle dochters en sub-holdings met zijn dochters mee. Als u consolideert vanuit een sub-holding neemt u uitsluitend de sub-holding met zijn eigen dochters mee.

NB: Als in de holdingstructuur administraties worden opgenomen die in een afwijkende valuta zijn geadministreerd, dan worden deze automatisch omgerekend naar de valuta van de holding.

OB-aangifte
De geconsolideerde OB-aangifte vindt in principe altijd plaats vanuit de holding. Ook de verrekening met de Belastingdienst van het te betalen of te ontvangen bedrag vindt via de holding plaats.
Het saldo van de OB-rekeningen in iedere dochter wordt automatisch verrekend via de rekening-courant met de holding.

De daadwerkelijke (geconsolideerde) OB-aangifte vindt plaats met de standaard functie die hiervoor in CASH aanwezig is.
Nadat de 'consolidatie parameters' correct zijn ingesteld start u functie Aanmaken OB-aangifte vanuit de holding en u antwoordt de vraag 'Consolideren?' bevestigend. Het is niet noodzakelijk dat u in alle administraties gelijke grootboekrekeningen voor de OB gebruikt. Deze worden op basis van de gegevens die zijn ingevuld in functie Onderhoud OB-grootboekrekeningen van de dochters samengeteld.

Als u gebruik maakt van de verzending van de digitale aangifte vanuit CASH dan worden de OB-stamgegevens (fiscaal nummer, contactgegevens, etc), zoals vastgelegd met functie Onderhoud OB/ICP-parameters uit de holding overgenomen.

Als u een definitieve OB-aangifte doet, worden er journaalposten gemaakt om de afrekening van de OB tussen de dochters en de holding te boeken. In de dochters worden de OB-saldi over de aan te geven periode weggeboekt naar de grootboekrekening 'R.C. holding'. De journaalposten in de dochters worden gemaakt via een tussenbestandje dat op schijf blijft staan totdat u de eerstvolgende keer de administratie van de dochter benadert. Op dat moment wordt de boeking automatisch verwerkt en het bestandje verwijdert. Van de journaalpost wordt tevens een afdruk gemaakt, voor het geval de holding en de dochter niet op dezelfde computer worden geadministreerd.

In de holding worden de OB-saldi weggeboekt naar de grootboekrekening 'Rek. courant OB'. Een maand later kan de daadwerkelijke betaling tegen dit bedrag worden weggeboekt.

VPB-aangifte
Ook hier wordt uitgegaan van de standaard overzichten voor de Balans en het Winst&Verliesoverzicht. Uitgaande van de al vastgelegde 'consolidatie parameters' wordt ook in deze programmafuncties de vraag 'Consolideren?' gesteld. Door deze vraag bevestigend te beantwoorden worden de betreffende administraties samengeteld.

Om overzichten te verkrijgen voor de geconsolideerde VPB-aangifte is het noodzakelijk cq. aan te bevelen om eerst een goede codering op te zeten van 'Balanscodes' en 'Winst&Verliescodes' en deze door te voeren in alle betrokken administraties, door vermelding bij de betreffende grootboekrekeningen.

Het is mogelijk om bepaalde grootboekrekeningen te voorzien van een extra set 'Balanscodes' en Winst&Verliescodes' voor het geval het een consolidatie betreft. Denk daarbij een de grootboekrekeningen 'aandelenkapitaal dochter', 'rekening courant dochter', of 'gefactureerde huur cq. management fee'. Door deze grootboekrekeningen zowel bij de holding als bij de dochter een afwijkende (2e) code mee te geven kan eenvoudig worden gecontroleerd of de saldi tegen elkaar wegvallen.

Openstaande posten
Het is mogelijk om een geconsolideerd overzicht te maken van de openstaande posten binnen de holdingstructuur. Omdat het onwaarschijnlijk is dat binnen alle administraties met dezelfde relatienummers wordt gewerkt, wordt dit overzicht geconsolideerd op postcode+huisnummer. Nadat de openstaande posten zijn geteld worden deze getoond in de volgorde van hoogte van het saldo per postcode+huisnummer. De debiteur(en) met het hoogste bedrag wordt dus eerst getoond. Het kan natuurlijk zijn dat er meerdere bedrijven op dezelfde postcode+huisnummer gevestigd zijn, maar vaak blijkt er een 'verband' te zijn waardoor het nuttig kan zijn om over zo'n totaal te beschikken.
In het overzicht wordt iedere postcode+huisnummer uitgesplitst per administratie, zodat de individuele relaties zichtbaar worden. Per relatie wordt de ouderdom van het saldo uitgesplitst in ouderdomskolommen.

Uitvoering


Dit menu bevat de volgende functies:

M0211 Overzichten consolidatie
S0689 Inlezen rek. courant posten (*Q)
S0637 Export grootboeksaldi (*C)
D0810 Instellen consolidatie parameters (*Q)
S0660 Benchmark (*Q)
D0823 Benchmark instelling (*Q)

(*) Deze functie komt alleen voor als één van de genoemde modules is geïnstalleerd, waarbij:
C = CASH Financieel
Q = CASH Consolidatie