D0809 - ONDERHOUD OB/ICP-PARAMETERS

Doel

Met deze functie worden een aantal parameters vastgelegd, welke van belang zijn voor de OB-aangifte.

Attentiepunt

1 Het laatste tijdvak bepaalt wat het huidige tijdvak is voor de OB-aangifte.
2 Met Terugdraaien OB-aangifte wordt het laatste tijdvak een periode achteruit gezet.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie invulinstructie.

Soort contactpersoon (B,I,S,X) [793]
Met deze rubriek wordt aangegeven wat voor soort aangever de OB- en ICL-aangiften verzorgt.
Geldige waarden zijn:
B BEP (Belastingplichtige)
I INT (Intermediair)
S SEB (Servicebureau)
X Geen aangifte (fiscale eenheid)

Contactpersoon (35 cijfers/letters) [799]
De naam van de contactpersoon die in het XML-bericht voor de OB/ICL-aangifte moet worden opgenomen.

Aanhef (1,2) [1646]
Vanaf de 2014 taxonomie is voor het verzenden van de ICP aangifte het meesturen van de aanhef, initialen en achternaaam verplicht geworden. Deze rubrieken kunnen afwijken van de rubriek "Contactpersoon". Indien deze rubrieken zijn gevuld kunnen ze ook bij de OB aangifte worden meegestuurd.

Initialen (10 cijfers/letters) [1647]
Vanaf de 2014 taxonomie is voor het verzenden van de ICP aangifte het meesturen van de aanhef, initialen en achternaaam verplicht geworden. Deze rubrieken kunnen afwijken van de rubriek "Contactpersoon". Indien deze rubrieken zijn gevuld kunnen ze ook bij de OB aangifte worden meegestuurd.

Achternaam (35 cijfers/letters) [1648]
Vanaf de 2014 taxonomie is voor het verzenden van de ICP aangifte het meesturen van de aanhef, initialen en achternaaam verplicht geworden. Deze rubrieken kunnen afwijken van de rubriek "Contactpersoon". Indien deze rubrieken zijn gevuld kunnen ze ook bij de OB aangifte worden meegestuurd.

Telefoonnr (35 cijfers/letters) [108]
Het telefoonnummer, dat in principe alleen uit cijfers kan bestaan.
Voor de duidelijkheid wordt éénmaal een liggend streepje (-) geaccepteerd en eventueel op de 1e positie het '+'-teken, indien het nummer meer dan 10 tekens bevat (buitenlands nummer).
Foutieve voorbeelden: +3560570, 070-3560-570, 070/3560570
Correcte voorbeelden: +31703560570, 070-3560570, 3560570

OB-nummer (16 cijfers/letters) [823]
Het OB-nummer behorende bij de administratie.
Het nummer bestaat uit een tweeletterige landcode, voor Nederland NL, gevolgd door een aantal cijfers.

BSN/OB-nummer (16 cijfers/letters) [3937]
Voor eenmanszaken die van de belastingdienst een nieuw OB-nummer hebben ontvangen als alternatief voor het huidige nummer wat het BSN bevat is een nieuw veld toegevoegd. In het bestaande veld OB-nummer wijzigt u het OB-nummer, u voert daar het nieuwe OB-nummer in. Het programma zal u dan vragen of dit nieuwe nummer wilt gebruiken voor de formulieren vanuit CASH en het oude nummer voor de OB-aangifte. Als u hier voor Ja kiest zal het oude nummer in het veld BSN/OB-nummer geplaatst worden.

Afwijk. Becon-nummer (6 cijfers) [39]
Het Beconnummer van de intermediair die de aangifte OB verzorgt. Deze rubriek hoeft alleen van een waarde te worden voorzien indien deze afwijkt van de standaardwaarde van de Kantoorgegevens in de CASH Setup. Indien deze rubriek wel is ingevuld wordt altijd de waarde voor deze administratie in de aangifte OB gehanteerd.

Soort tijdvak (M,K,B,J) [787]
Vul hier de periode in waarover u de OB-aangifte moet doen.
Op basis van de het 'Soort tijdvak' en de 'Laatste aangifte periode' bepaalt CASH zelf de aangifteperiode zoals moet worden vermeld in de aangifte. De Belastingdienst hanteert de volgende waarden:
M Maand-aangifte
tijdvak 01 t/m 12: januari t/m december
K Kalenderkwartaal-aangifte
tijdvak 21 - 1e kwartaal
tijdvak 24 - 2e kwartaal
tijdvak 27 - 3e kwartaal
tijdvak 30 - 4e kwartaal
B Boekjaarkwartaal-aangifte (kwartaalaangifte in een gebroken boekjaar)
tijdvak 22 - februari t/m april
tijdvak 23 - maart t/m mei
tijdvak 25 - mei t/m juli
tijdvak 26 - juni t/m augustus
tijdvak 28 - augustus t/m oktober
tijdvak 29 - september t/m november
tijdvak 31 - november t/m januari
tijdvak 32 - december t/m februari
J Jaar-aangifte
tijdvak 40 - heel jaar

Laatste tijdvak JJMM (periode JJPP) [788]
Vul in deze rubriek de periode in waarover de laatste OB-aangifte heeft plaatsgevonden. Deze rubriek wordt automatisch bijgewerkt nadat een OB-aangifte wordt gemaakt.

U geeft bij 'Laatste aangifte periode' altijd de laatste maand van de gekozen periode in. Dus bij een kwartaal-aangifte mag de maand alleen 03, 06, 09 of 12 zijn. En bij een jaar-aangifte mag het alleen maand 12 zijn. Bij een maand-aangifte is geeft u het maandnummer in.

Dagboekcode (bestaande waarde) [901]
In deze rubriek wordt het dagboek gespecificeerd dat gebruikt wordt voor de automatische journaalpost die gemaakt wordt aan het einde van de OB-aangifte. Deze rubriek bevat altijd de waarde OBBOEK.

Dagen signalering (2 cijfers) [3328]
Standaard krijgt u een signalering als er nog 14 dagen of minder zijn, voordat de uiterste datum van het indienen van een aangifte is gepasseerd. Als u dit veld leeg laat dan krijgt u nog steeds de signalering 14 dagen voordat de uiterste datum is bereikt. Als u hier een andere waarde invoert dan wordt deze gehanteerd in plaats van 14 dagen.
Voorbeeld: de aangifte van januari 2021 moet u uiterlijk doen op de laatste dag van de volgende maand, dus op 28 februari 2021. Als u dan bij het aantal dagen 20 invult, dan volgt de signalering op 28 minus 20 = 8 februari 2021. U krijgt dan dus altijd 20 dagen voor de uiterste aangiftedatum een signalering.

Suppletie dagboek (bestaande waarde) [1641]
In deze rubriek wordt het dagboek gespecificeerd dat gebruikt wordt voor de automatische journaalpost die gemaakt wordt aan het einde van de suppletie OB-aangifte. Deze boeking bevat dan alleen de verschillen met de OB-aangifte.
Deze rubriek bevat altijd de waarde SUPPLE. Als dit veld leeg is dan wordt het juiste dagboek automatisch aangemaakt als u dit veld aanklikt. Correcties die gebruikt worden voor een suppletie OB-aangifte moeten in de juiste periode in dit dagboek aangemaakt worden.

Dubbele OB-nrs ICP (J,N) [1625]
Hiermee wordt aangegeven dat bij meerdere relaties hetzelfde OB nummer wordt gehanteerd.

Als U voor deze instelling kiest wordt de ICP aangifte voor relaties met hetzelfde OB nummer, per tijdvak, op de aangifte verzameld tot 1 post. Deze instelling is niet van toepassing voor de verzendwijze BAPI.

Controle OB-nummers (J,N) [444]
Met deze rubriek kan worden aangegeven of er voorafgaand aan het afdrukken van een factuur een controle moet plaatsvinden dat het OB-nummer is ingevuld bij de relatie. Dit geldt voor facturen aan relaties binnen Nederland of de EU waarop geen OB is berekend. De vermelding van het OB-nummer van de afnemer op de factuur in dit geval wettelijk verplicht.
Geldige waarden zijn:
Ja Ja, stop de facturering en vul alsnog het OB-nummer in.
Nee Nee, ga verder met afdrukken en bereken in dat geval wel OB.

Deze controle is van toepassing op de modules (Compact) Facturering en Projecten.

Default srt verkoop (G,D,N) [447]
De waarde die wordt ingevuld in deze rubriek wordt gebruikt bij het boeken van verkoopfacturen, zowel handmatig via de functie Onderhoud dagboeken, als via CASH Facturering. Dit laatste wordt met name gebruikt als er geboekt wordt op een opbrengstgrootboekrekening waarbij Code soort levering geen waarde bevat.
Geldige waarden zijn:
G Goederen
D Diensten
N Diensten (naar buitenland: onbelast)

Verleggingsregeling (J,N) [446]
Wanneer er sprake is van het importeren van goederen van buiten de EU en de goederen moeten worden ingeklaard, dan dient men op dat moment de omzetbelasting te betalen. Als dit echter regelmatig voorkomt, dan kunt u bij de Belastingdienst een zogenaamd OB-nummer aanvragen, zodat u de omzetbelasting door middel van uw eigen aangifte kunt afhandelen.
Geldige waarden zijn:
J Ja, de OB wordt verlegd.
N Nee, de OB wordt niet verlegd.

OB-nummer ICP (16 cijfers/letters) [719]
In deze rubriek wordt bij elke werkmaatschappij het OB-nummer van de Holding-maatschappij opgegeven. In dit geval wordt bij het aanmaken van de ICP-aangifte het OB-nummer van de Holding-maatschappij in de aangifte geplaatst. Dit is alleen van toepassing als er sprake is van een fiscale eenheid voor de OB.

CBS-aangifte (J,N) [621]
Bestaat er aangifteplicht voor het verrichten van CBS-aangiften dan kunt u deze rubriek met Ja beantwoorden. Er wordt dan voortaan bij de relatie gecontroleerd of de Code land is ingevuld en in overeenstemming is met de Code plaats.

Soort tijdvak ICP (K,M,J,2) [1342]
Met deze rubriek wordt aangegeven of de ICP-aangifte per maand, per twee maanden, per jaar of per kwartaal wordt aangegeven.

Aangifte per kwartaal:
Goederen: U mag uw leveringen per kwartaal opgeven, als u in dit kwartaal of in é van de vorige vier kwartalen het bedrag van EUR 1100.000 aan IntraCommunautaire leveringen niet hebt overschreden. Deze grens van EUR 100.000 geldt per 1 januari 2010.
Diensten: U mag uw diensten altijd per kwartaal opgeven, ook als u uw leveringen per maand doet. U doet dan maandelijks opgaaf van uw leveringen, en aan het eind van het kwartaal een kwartaalopgaaf van uw diensten.

Aangifte per maand:
U moet per maand opgaaf ICP doen als u per kwartaal voor meer dan EUR 100.000 aan IntraCommunautaire goederenleveringen hebt verricht.

Aangifte per 2 maanden:
U kunt deze periode alleen kiezen als u in de tweede maand van het kwartaal de grens van EUR 100.000 aan intracommunautaire goederenleveringen hebt overschreden. Nadat u de opgaaf hebt gedaan, moet u maandelijks opgaaf doen van uw IntraCommunautaire leveringen.

Binnen de aangifte ICP worden de goederenleveringen en verrichte diensten voortaan apart aangegeven.

Geldige waarden zijn:
K Kwartaal
M Maand
J Jaar
2 2 Maanden

Verzendwijze (B,D,P) [1510]
Hier bepaalt u de verzendwijze van de elektronische aangiften OB en ICP.

Kiest u voor Digipoort (het digitale loket van de overheid) dan wordt de aangifte direct verzonden naar de Belastingdienst.
U maakt dan gebruik van het PKI-overheidscertificaat van CASH Software bv en u hebt dus zelf geen eigen certificaat nodig.
LET OP: Indien u kiest voor 'Definitief' en 'Verder' dan wordt de aangifte daadwerkelijk verzonden. Wilt u de aangifte eerst nog bekijken, kies dan voor 'Pro forma'

Kiest u voor CASHBapi dan wordt er een XML bestand aangemaakt. Dit bestand kunt u niet meer gebruiken om uw aangifte digitaal te versturen naar de belastingdienst.

Kiest u voor Pinkweb dan wordt de aangifte verzonden naar de portal Pinkweb.
De aangifte wordt dan ter accordering (door client) klaar gezet op het beveiligde gedeelte van de website van Pinkweb.
Om een aangifte te vesturen naar Digipoort via Pinkweb is een abonnement noodzakelijk.