H0016 - ONDERHOUD VJP'S

Doel

Met deze dagboeken worden zogenaamde voorafgaande journaalposten ingevoerd. Deze journaalposten kunnen gebruikt worden voor het beïnvloeden van de saldi van bepaalde grootboekrekeningen ten behoeve van de management informatie.

Achtergrond

Mutaties op de grootboekrekeningen worden met CASH allemaal individueel bewaard en vormen samen de basis voor de saldi van de grootboekrekeningen. Het periodesaldo van een grootboekrekening is het gevolg van alle mutaties, per periode, op deze grootboekrekening. Mutaties die in DIT dagboek worden ingevoerd tellen ALLEEN mee in de periode waarin deze zijn ingevoerd. In een volgende periode tellen deze dus nooit mee. Dit is in sommige gevallen gewenst, als een bepaalde journaalpost maandelijks wordt ingevoerd die alleen van invloed is op het resultaat van deze maand. In de volgende maand hoeft deze journaalpost dus niet te worden verwijderd of gecorrigeerd. Deze boekingen vinden dus plaats NA het invoeren van alle overige mutaties. Een voorbeeld van deze journaalpost is het onderhanden werk dat nog niet in het resultaat van de periode tot uiting komt. Voor dit soort boekingen wordt gebruik gemaakt van het dagboek VJP (Voorafgaande Journaalposten).

Attentiepunt

1 Er geldt een aantal beperkingen, zo is het niet mogelijk om:
- te boeken op de gbrek Debiteuren en Crediteuren
- te boeken op de gbrek Projecten
- te boeken op een gbrek met een subadministratie
- transitorisch te boeken

Zie ook

Functie Onderhoud dagboeken algemeen

Uitvoering

In tegenstelling tot de dagboeken in- en uitgaande nota's bent u geheel vrij in het gebruik en de volgorde van de boekingen en de grootboeknummers. Bij het verlaten van het boekstuk word gecontroleerd of het boekstuksaldo nul is.