H0018 - FIATTEREN

Doel

Met de functie Fiatteren kunnen inkoopfacturen die tijdens het inboeken als zodanig zijn gekenmerkt worden vrijgegeven (alleen beschikbaar in CASH Financieel).

Achtergrond

Het is mogelijk om een inkoopfactuur na het inboeken te kenmerken als dat deze nog door een bepaalde medewerker moet worden gefiatteerd. In CASH is er voor gekozen om de inkoopfacturen die nog gefiatteerd moeten worden zolang te parkeren op een aparte grootboekrekening per medewerker. De inkoopfactuur is in de tussentijd dus verder wel gewoon geboekt qua kosten en btw en wordt dus in de OB-aangifte en de Winst&Verlies meegenomen. Zolang de factuur nog niet akkoord is verklaard, wordt deze echter niet in het betaaladvies meegenomen. Zie de Attentiepunten hoe de noodzakelijke instellingen moeten worden gedaan.
Fiattering van een factuur door meerdere personen, kan worden ingesteld door bij de stamgegevens van de eerste medewerker een tweede persoon te vermelden. Na de eerste fiat wordt de factuur doorgezet naar deze medewerker voor een tweede fiattering. Eventueel kan dit beperkt worden via een grensbedrag.

SPLITSCREEN
Bij een splitscreen wordt het scherm verdeeld in 2 delen, links is het fiatteren-scherm en het rechts wordt het betreffende pdf-bestand getoond. De schermopdeling is in de verhouding 2/3 links en 1/3 rechts.
Bij de eerste keer opstarten van de B11-versie, wordt de vraag gesteld of u gebruik wilt maken van de splitscreen mogelijkheid. Bij de keuze voor Ja wordt de functie vanaf dat moment worden opgestart met de splitscreen keuze Aan. Via de functie Functie eigenschappen kan deze mogelijkheid alsnog worden aan- of uitgezet, door voor de functie Fiatteren en uw eigen gebruikerscode bij het veld eigenschappen de letter S toe te voegen of te verwijderen.

CONTROLE UBL FACTUUR
Controleren van een via UBL ingelezen factuur is mogelijk op 2 niveaus: de eerste controle bestaat uit de match met bestaande stamgegevens op grond van een gevonden relatie en grootboekrekening. De tweede controle is de fiattering door de medewerker.
De inhoudelijke controle van de UBL resulteert in een direct te fiatteren factuur als er een volledige match is gemaakt. Als de UBL controle een verschil constateert tussen het factuurtotaal en de factuurregels wordt de fiattering vervangen door de UBL controle. Zie functie: Verwerken postbus

Attentiepunt

1 Bij het dagboek moet eigenschap C worden aangezet.
2 Bij de medewerkers die hiervoor in aanmerking komen moet een grootboekrekening worden vastgelegd, waar de inkoopfactuur zolang kan worden geparkeerd. Als de standaard 'grootboekrekening crediteuren' 1600 is, is het handig om hiervoor 1601 etc. voor te gebruiken. Zodoende wordt het saldo automatisch op de balans meegeteld onder het kopje 'Crediteuren'.
3 Optioneel kan bij de medewerker een wachtwoord worden ingevuld. Dit wachtwoord wordt gevraagd op het moment dat de Fiatteringsfunctie wordt gestart.
4 Nadat de inkoopfactuur in zijn geheel op de oude manier is geboekt, kan met F8 worden gekozen om de factuur in de parkeerstand te zetten, totdat deze is gefiatteerd door de gekozen medewerker.
5 Met de hier genoemde functie Fiatteren worden voor een bepaalde medewerker (eventueel na ingave van het wachtwoord) de te fiatteren facturen getoond.
6 De facturen die gefiatteerd worden, worden bij het afsluiten van de functie weer teruggezet naar de 'grootboekrekening crediteuren' en beschikbaar gemaakt voor het betaaladvies of door gezet naar de volgende medewerker ter fiattering.
7 Als de inkoopfacturen zijn gescand, kan met het PDF icoon een kopie (PDF) van het origineel worden opgevraagd.
8 Als een factuur na een medewerker nog door een andere medewerker gefiatteerd moet worden dan kan bij de eerste medewerker het veld personeelscode in het blok fiattering gevuld worden. Als de eerste medewerker de factuur dan gefiatteerd heeft wordt deze naar de volgende doorgezet. Hier kan gebruik gemaakt worden van het veld grensbedrag. Een factuur wordt pas doorgezet als het factuurbedrag boven dit bedrag komt.
9 Als een factuur wordt afgekeurd dan zal om een medewerker gevraagd worden bij het verwerken van de fiattering. De afgekeurde factuur wordt dan doorgezet naar deze medewerker om de factuur verder af te handelen.

Uitvoering

Keuze fiattering (1 cijfers/letters) [1815]
Hier kan een keuze gemaakt worden voor fiatteren, afkeuren of in behandeling. Als het veld leeg gelaten wordt dan wordt de beslissing uitgesteld en zal deze factuur de volgende keer weer in het scherm staan. Als er wordt gekozen voor afkeuren zal er bij het verwerken worden gevraagd om een medewerker, de factuur zal dan naar deze medewerker verplaatst worden. Als de factuur op in behandeling wordt gezet dan kan er een reden worden ingevuld, deze reden kan ook voor andere medewerkers zichtbaar zijn, waardoor deze ook op de hoogte zijn waarom deze factuur nog niet gefiatteerd is.

Pers.code (bestaande waarde) [142]
De medewerker die de facturen moet fiatteren.

Grootboek fiat (bestaande waarde) [3307]
De grootboekrekening die gebruikt wordt als kostenrekening van een te fiatteren factuur. De boeking van de factuur zal dan aangepast worden.