H0013 - ONDERHOUD UITGAANDE FACTUREN

Doel

Uitgaande facturen worden bijvoorbeeld geboekt in het dagboek Verkopen via facturering. Voorbeelden van uitgaande facturen zijn leveringen van goederen en/of diensten aan relaties. Het boeken van verkoopfacturen resulteert in vorderingen op die relaties.
Als u gebruik maakt van één van de factureringsmogelijkheden van CASH, dan worden de verkoopfacturen direct automatisch doorgeboekt in het opgegeven dagboek.

Achtergrond

Elke verkoopfactuur wordt vastgelegd met een eigen boekstuknummer. Elk boekstuk bevat daarom maximaal één factuur. Het boekstuknummer is gelijk aan het factuurnummer, hierdoor is de factuur later eenvoudig terug te vinden. Het boekstuk bevat, naast het boekstuknummer, ook het boekjaar en de boekdatum. Het factuurbedrag en het OB-bedrag worden altijd geboekt in de boekperiode, die wordt afgeleid uit de boekdatum. Verder wordt de relatie aangegeven voor wie de factuur is bestemd. De gegevens van deze relatie bepalen onder andere de krediettermijn, alsmede het bankrekeningnummer, dat wordt gebruikt voor het betalingsverkeer. Tenslotte wordt ook de omzetgrootboekrekening vermeld. Bij het verlaten van het boekstuk wordt gecontroleerd of het boekstuksaldo nul is.

Attentiepunt

1 Bij het boeken van de uitgaande factuur kunt u in de rubriek Factuurnummer het eerder ingevoerde stuknummer overnemen. Immers, het stuknummer is altijd gelijk aan het factuurnummer.
2 Het factuurnummer moet corresponderen met het nummer dat op de verzonden factuur staat. De debiteur zal namelijk in de toekomst dit nummer bij de betaling noemen, zodat u in de toekomst met dit nummer de openstaande post kunt afboeken.
3 Als het een buitenlandse relatie betreft (code plaats is gelijk aan een E of B), wordt een boekregel gegenereerd op grootboekrekening OB Verkopen binnen EU, resp. OB Verkopen buiten EU. Het heffingsbedrag wordt vermeld in de rubriek Aantal en de rubriek Bedrag is nihil.
4 Als u in het dagboek met Onderhoud dagboekcodes de eigenschap V hebt opgenomen, dan kunt u ook uitgaande facturen in vreemde valuta invoeren. De cursor stopt dan in de rubriek Valutacode. Hier kunt u de vreemde valuta ingeven. Vanzelfsprekend dient u wel de koers van de vreemde valuta in te voeren via de Onderhoud valutacodes
5 Aan het einde van de boeking vraagt CASH u of u deze grootboekrekening wilt bewaren bij de betreffende relatie. Wanneer u J(a) ingeeft, bewaart CASH deze grootboekrekening in de relatiegegevens in de rubriek Gbrek Verk.

Zie ook

Functie Onderhoud dagboeken algemeen

Uitvoering

In het dagboek Verkopen wordt door CASH op de eerste regel van de boeking de grootboekrekening Debiteuren ingevuld, zoals deze door u met Administratieparameters is ingesteld. Een andere grootboekrekening wordt niet geaccepteerd. Op deze regel vult u de relatie, het factuurnummer, de omschrijving en het totale factuurbedrag in. Ter controle verschijnt rechtsboven in het scherm de Naw-gegevens en het bankrekeningnummer van de vermelde relatie.

Op de volgende regel vult u de tegenboeking, (bijvoorbeeld omzet) in. Is echter met Relaties in de rubriek Gbrek verk. bij de relatie al een grootboekrekening verkoop ingevuld, dan neemt CASH deze automatisch over.

Na ingave van de omzetgrootboekrekening wordt automatisch het btw-bedrag berekend en geboekt. Aan de hand van de instellingen bij de OB-Parameters, relatie en de grootboekrekening, bepaalt CASH het te boeken btw-bedrag en de btw-grootboekrekening, waarop het btw-bedrag moet worden geboekt.