S2310 - VERWERKEN VOORRAADMUTATIES

Doel

Verwerk de voorraadcorrecties in de actuele voorraad en in de financiële administratie.

Achtergrond

Verwerken van voorraadmutaties kan individueel per artikel (Functie Onderhoud voorraadmutaties met functietoets F5:Verw), of een reeks mutaties vanuit het submenu magazijnmutaties.

De voorraadcorrecties kunnen betrekking hebben op:
- invoer van de beginvoorraad
- correctie van het technische voorraadaantal
- correctie van de voorraadwaarde
Voorraadcorrecties kunnen zowel op het aantal van een artikel als op de waarde van de voorraad plaatsvinden.
Bij correctie van de technische voorraad blijft de rubriek Voorraadwaarde leeg. Dan bepaalt het systeem de waarde op basis van de gekozen voorraadwaardering (GIP of VVP)
Bij correctie van de waarde van de voorraad blijft de rubriek Aantal leeg. Dan wordt voor de actuele voorraad een nieuwe gemiddelde inkoopprijs berekend.
Alleen als in een mutatie voorraad-aantal en waarde gemuteerd, wordt in de rubriek Voorraadwaarde gevuld met de kostprijs van de voorraad per stuk,

Attentiepunt

1 Wanneer een voorraadmutatie van slechts een (1) artikel verwerkt behoeft te worden, kan de voorraadmutatie ook worden verwerkt bij functie Onderhoud voorraadmutaties In dit geval wordt melding gemaakt, indien de inkoopprijs van het artikel nul is.
2 Indien in deze functie de rubriek Omschrijving wordt gevuld, wordt deze ALTIJD in de boekingsregel opgenomen en alleen bewaard in de artikelhistorie indien bij de voorraadmutatie geen omschrijving was ingetoetst.
3 De boekperiode waarin voorraadmutaties kunnen worden verwerkt kan worden beperkt. Zie instelfunctie > Boekhouding Afsluiten, Beperken boekperiodes.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie verwerkingsfunctie of invulinstructie.

Ter controle van de voorraadmutatie wordt eerst het scherm Controle voorraadmutatie getoond, waarmee de oude en de nieuwe waarde vergeleken kan worden. Sluit het controle scherm met Esc.
Muteer desgewenst de variabelen waarmee de correctie wordt geboekt en verwerk definitief met [Enter] of [Verder] (de groene pijl).
Als door de voorraadcorrectie de GIP wijzigd wordt een extra verificatie gevraagd. beantwoord met Ja of Nee. Nee = stop de verwerking, controleer en wijzig de mutatie.

* 2746 Verwerkingsdatum (6 cijfers)
De datum in het formaat DDMMJJ (Dag, Maand, Jaar) waarop de correctie moet worden verwerkt in de voorraad en in de financiële administratie. De standaardwaarde is de systeemdatum.

* 2915 Dagboek mag. verschil (bestaande dagboekcode)
De codering van het dagboek voor het verzamelen van alle voorraadcorrecties. De dagboeksoort dient M (memoriaal) te zijn.

De grootboekmutaties van voorraadcorrecties, herwaardering, assemblage en demontage kunnen worden geboekt in hetzelfde dagboek. Binnen grotere administraties is het overzichtelijker om aparte dagboeken te gebruiken.
De grootboekmutaties van goederenuitgiften en -ontvangsten moeten in een ander dagboek worden geboekt.

* 0911 Kostenplaats (bestaande kostenplaatscode)
Deze rubriek verschijnt alleen op het beeldscherm indien systeemswitch Doorboeken per kostenplaats, zie functie Systeemswitches de waarde U bevat. Met deze rubriek kan een afwijkende kostenplaats worden ingegeven waarmee de grootboekmutatie moet worden geboekt. Indien deze rubriek leeg wordt gelaten, wordt de kostenplaats uit de stamgegevens van het artikel gehanteerd.

* 2303 Omschrijving (25 cijfers/letters)
De omschrijving van de voorraadcorrectie als verklaring in de voorraadhistorie. Deze omschrijving wordt ook in de omschrijvingsrubriek van de boekregel opgenomen.

* 2205 Medewerker (bestaande medewerker)
De medewerker die verantwoordelijk is voor deze voorraadcorrectie. Deze informatie blijft in de artikelhistorie zichtbaar.