H0015 - ONDERHOUD MEMORIAAL

Doel

De memoriaal dagboeken worden gebruikt voor alle financiële mutaties, welke niet in één van de overige dagboeksoorten kunnen worden opgenomen. Voorbeelden hiervan zijn de loonboekingen (LONEN) en de afschrijvingen (AFS).

Achtergrond

Elk memoriaal-boekstuk wordt vastgelegd via een eigen boekstuknummer en correspondeert meestal met het nummer van de maand. Zo is eenvoudig te herleiden dat stuknummer 6 betrekking heeft op de maand juni. Het boekstuk bevat, naast het boekstuknummer, ook het boekjaar en de boekdatum. Het is aan te bevelen om voor elke groep memo-boekingen een apart dagboek aan te houden. Soorten van memo-boekingen zijn: lonen, afschrijvingen, verdeelsleutels, herwaarderingen, betaalopdrachten, incasso-opdrachten, etc.

Attentiepunt

1 Door de diversiteit van memo-boekingen, wordt geadviseerd voor elke soort memo-boekingen een apart dagboek aan te maken.
2 Een memoriaal-dagboek kent in principe geen tegenrekening.
3 Een beginbalans wordt niet in een memo-dagboek ingevoerd, maar in een beginbalans-dagboek, zie functie Onderhoud beginbalans
4 Wordt op een omzet- of kostengrootboekrekening geboekt dan zijn de functietoetsen F5:BtwHg en F6:BtwLg actief om de btw uit het bedrag te berekenen en te boeken.
5 Een factuur kan automatisch worden afgeboekt door in de rubriek Grootboeknummer het factuurnummer van de betaalde factuur in te vullen. Het is daarom van groot belang dat de debiteur het factuurnummer vermeldt bij de betaling van de factuur.
6 Verwijder of corrigeer niet de boekstukken die het gevolg zijn van een herwaardering van een vreemde valuta.

Zie ook

Functie Onderhoud dagboeken algemeen

Uitvoering

In tegenstelling tot de dagboeken in- en uitgaande nota's bent u geheel vrij in het gebruik en de volgorde van de boekingen en de grootboeknummers. Bij het verlaten van het boekstuk word gecontroleerd of het boekstuksaldo nul is.