H0011 - ONDERHOUD BEGINBALANS

Doel

In deze dagboeken worden de beginsaldi ingevoerd van het eerste boekjaar dat met
CASH wordt geadministreerd. Voorbeelden van boekingen in de beginbalans zijn
o.a.:
- Het boeken van het maatschappelijk kapitaal.
- Het boeken van de investeringen.
- Het boeken van de saldi van de kas en bank.
- Het boeken van de voorraden.
- Het boeken van de openstaande facturen van de debiteuren en crediteuren en het onderhanden werk.

Achtergrond

CASH berekent zelf in een volgend boekjaar de beginbalans, daardoor hoeft u de beginbalans maar één keer in te voeren. Dit kan zijn bij de start van een nieuwe onderneming, maar ook bij het overstappen van een ander boekhoudpakket naar CASH. Het invoeren van de Beginbalans geschiedt altijd in een apart dagboek. Dit dagboek voorziet u van een zogenaamde tegenrekening. Hierdoor kunt u de beginbalans makkelijk in delen invoeren. Bijvoorbeeld om mee te beginnen: de beginsaldi van de Kas/Bank/Giro en alle openstaande posten van de debiteuren en crediteuren. Door hiermee eerst te beginnen ontstaat de mogelijkheid om openstaande posten, wanneer deze per bank of giro zijn ontvangen, af te boeken zodat deze van de openstaande posten lijst zullen verdwijnen. Het boeken van Kas/Bank/Giro saldi heeft tot gevolg dat het dagboeksaldo met de dagafschriften en kasstukken kan worden vergeleken.

Zodra de gehele beginbalans gereed is, wordt de rest van de beginsaldi ingevoerd zodat het saldo van de tegenrekening nihil wordt. Boekingen in de beginbalans worden door CASH geplaatst in de periode JJ00. (periode nul van het eerste boekjaar).

Attentiepunt

1 Voor iedere openstaande post wordt een eigen boekstuk gebruikt. De boekdatum is gelijk aan de factuurdatum en het factuurnummer is gelijk aan het nummer op de verzonden factuur.
2 Als u de letter V in de rubriek Eigenschappen van Onderhoud dagboekcodes opneemt, dan wordt tijdens het boeken om de valutacode van het boekstuk gevraagd. Dit is nodig als u het beginsaldo van een bank die in vreemde valuta staat wilt boeken.

Zie ook

Functie Onderhoud dagboeken algemeen

Uitvoering

Op de rubriek grootboeknummer kunt u direct de juiste grootboekrekening kiezen, waarop het beginsaldo moet worden geboekt. De boeking van een openstaande post wordt voorzien van het relatienummer van de debiteur of crediteur alsmede het factuurnummer.