H0012 - ONDERHOUD INKOMENDE FACTUREN

Doel

Inkomende facturen worden bijvoorbeeld via het dagboek Inkopen geboekt. Voorbeelden van inkomende facturen zijn: facturen van kosten, goederen, diensten, investeringen, etc.

Achtergrond

Iedere inkoopfactuur wordt vastgelegd door middel van een eigen boekstuk en boekstuknummer. Elk boekstuk bevat daarom altijd maximaal één factuur. Het boekstuknummer is gelijk aan het volgnummer dat bij binnenkomst aan de factuur wordt toegekend. Zo is de ontvangen factuur later altijd gemakkelijk terug te vinden. Het boekstuk bevat onder andere het boekjaar en factuurdatum, het totaalbedrag van de inkoopfactuur en het btw-bedrag. Het btw-bedrag wordt geboekt in de boekperiode die uit de factuurdatum te herleiden valt. Ook wordt aangegeven op welke kostensoort de factuur betrekking heeft en van welke relatie de factuur afkomstig is. De gegevens van deze relatie bepalen tevens de betaaltermijn en het banknummer waar het bedrag op moet worden betaald.

Attentiepunt

1 Als het een relatie betreft met Code Plaats is gelijk aan N (Nederland), dan kan de OB ook handmatig worden opgegeven. Dit gebeurt aan de hand van de rubriek OB inkoop bij de relatie, welke de waarde I (ingave) kan hebben. Bij code I wordt gevraagd om handmatige ingave van het OB-bedrag. Dit is makkelijk als er verschillende OB percentages op één factuur staan.
2 Betreft het een buitenlandse relatie (code plaats is gelijk aan een E of B), dan wordt een boekregel gemaakt op grootboekrekening OB Inkoop binnen EU respectievelijk OB Inkoop buiten EU. Het heffingsbedrag wordt in de rubriek Aantal vermeld en de rubriek Bedrag is nul.
3 Worden er kosten geboekt op een grootboekrekening met code OB-tarief is 'V', dan wordt de OB als schuld geboekt op de grootboekrekening Inkoop Verlegd en op de grootboekrekening OB Inkopen als vordering. Het heffingsbedrag waarover de OB wordt berekend, wordt vermeld in de rubriek Aantal.
4 Als u de letter I in de rubriek Eigenschappen van Onderhoud dagboekcodes opneemt, dan wordt tijdens het boeken op grootboekrekening debiteuren of crediteuren het bankrekeningnummer van de betreffende relatie ter controle op het scherm getoond. Als noodzakelijk kunt u dit rekeningnummer dan ook direct wijzigen. Het voordeel hiervan is, dat u wordt verplicht om het bankrekeningnummer te controleren, waardoor het te allen tijde actueel is. Dit kan problemen voorkomen bij het elektronisch bankieren.
5 Tijdens het inboeken van een factuur kunt u, na ingave van de boekregel met de relatie, de functietoets F7:Vorig raadplegen. Deze functie toont de boekregels, die al eerder op deze relatie zijn geboekt. Uitgangspunt hierbij is, dat de kosten van een eerdere factuur van de betreffende relatie waarschijnlijk ook op hetzelfde grootboekrekeningnummer zijn geboekt.
6 Als u de letter V in de rubriek Eigenschappen van Onderhoud dagboekcodes opneemt, dan wordt tijdens het boeken om de valutacode van het boekstuk gevraagd. Dit is nodig als u facturen ontvangt die niet in de basisvaluta staan.
7 Aan het einde van de boeking vraagt CASH u of u deze grootboekrekening wilt bewaren bij de betreffende relatie. Wanneer u J(a) ingeeft, bewaart CASH deze grootboekrekening in de relatiegegevens in de rubriek Gbrek Verk.

Zie ook

Functie Onderhoud dagboeken algemeen

Uitvoering

Het boekstuk stelt als eerste boekregel automatisch de grootboekrekening Crediteuren voor, zoals deze door u met Administratieparameters is ingesteld. Op deze regel vult u de relatie, het factuurnummer, de omschrijving en het factuurbedrag in. Ter controle verschijnen rechtsboven in het beeldscherm de Naw-gegevens en het bankrekeningnummer van de vermelde relatie.

Op de volgende regel vult u de tegenboeking (bijvoorbeeld kosten) in. Is bij de relatie bij de rubriek Gbrek ink. al een grootboekrekening vastgelegd, dan vult CASH deze grootboekrekening automatisch in.

CASH maakt na ingave van de (kosten)rekening, automatisch de OB-boeking. Aan de hand van de instellingen bij de OB-parameters, relatie en de grootboekrekening, bepaalt CASH het te berekenen btw-bedrag alsmede de btw-grootboekrekening waar het btw-bedrag moet worden geboekt.