H0231 - ONDERHOUD PERIODIEKE BOEKINGEN

Doel

Met deze functie worden de periodiek uit te voeren mutaties onderhouden.

Achtergrond

Bepaalde mutaties komen periodiek naar voren en kennen tevens min of meer gelijke bedragen. In dergelijke gevallen is het mogelijk ze eenmalig in te voeren, waarna ze elke periode automatisch zijn te verwerken. Deze faciliteit kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de periodieke loonboeking of het periodiek verantwoorden van de huur.

Attentiepunt

1 De periodieke boekingen zijn zowel in het grootboek als in de subadministraties te verwerken.
2 De periodieke boekingen zijn te verbijzonderen naar kostenplaats.
3 De gegevens die hier worden onderhouden, betreffen alleen die van de mutaties zelf. De algemene gegevens van een serie mutaties (boekstuk, periode, datum) worden steeds opgegeven op het moment dat de periodieke boekingen worden geboekt met Boeken periodieke boekingen
4 In principe kan voor elk dagboek een onbeperkt aantal mutaties worden ingevoerd. Bij het uitvoeren van de functie worden deze mutaties per periode één keer geboekt. Er wordt gecontroleerd of het totaal van de debetbedragen gelijk is aan het totaal van de creditbedragen.
5 Boeken periodieke boekingen is te beperken tot één dagboek.
7 Voor het berekenen en het boeken van de afschrijvingen is deze functie minder geschikt. Boeken afschrijvingen is specifiek op het verrichten van deze taak afgestemd.
8 Voor het spreiden van opbrengsten en kosten over een aantal perioden (bijvoorbeeld een factuur voor verzekeringspremie) is deze functie ook minder geschikt. De spreiding kan immers gebeuren door het bedrag direct bij het boeken van de factuur via een aantal mutaties over een dito aantal perioden uit te splitsen.
9 Bij het starten van functie Onderhoud periodieke boekingen worden de regelnummers opnieuw vastgesteld, oplopend, met een interval van 10.

Uitvoering

Dagboekcode (bestaande waarde) [901]
Het dagboek dat zal worden gebruikt bij de verwerking van de mutatie. Het is zinvol hiervoor een apart dagboek te gebruiken.

Hernummeren (J,N) [1429]
Met deze rubriek geeft u aan of een eigen volgorde wilt hanteren of dat u dit aan CASH overlaat.

Regelnummer (5 cijfers) [331]
Het nummer waarmee de vaste mutatie wordt geïdentificeerd.

Grootboekrekening (bestaande waarde) [201]
Het nummer waarmee de grootboekrekening wordt geidentificeerd.
Een nul aan het begin van het nummer wordt beschouwd als integraal onderdeel van dat nummer.

Kostenplaats (bestaande waarde) [911]
De code waarmee de kostenplaats wordt geidentificeerd. Zoeken naar een bestaande code is mogelijk door de eerste posities van de code te geven of een deel van de omschrijving. maak gebruik van het vergrootglas-icoon.

Relatienr (bestaande waarde) [101]
De debiteur of crediteur van de mutatie. Deze rubriek is alleen van toepassing als bij de rubriek Grootboekrekening die van de Debiteuren of de Crediteuren is ingevuld. Voor een dergelijke mutatie zal als factuurnummer het stuknummer worden gebruikt.

Aantal (12,2 cijfers) [305]
Het aantal van de mutatie. De rubriek aantallen bij de functie Onderhoud grootboekrekeningen dient de waarde J(a) of V(erplicht) te bevatten bij de betreffende grootboekrekening.

Omschrijving (25 cijfers/letters) [306]
De omschrijving van de mutatie. Deze omschrijving komt alleen naar voren bij het onderhoud van de mutaties. Bij het uitvoeren van de functie zal de omschrijving worden gevraagd die wordt toegekend aan de mutaties in het grootboek.

Bedrag (12,2 cijfers) [307]
Het bedrag van de mutatie. Positieve en negatieve bedragen worden beschouwd als respectievelijk debet- en een creditbedragen. In deze rubriek moet dus handmatig worden aangeven of het bedrag als debet of credit wordt geboekt.