D3221 - ONDERHOUD MATERIAAL (SPECIFIEK)

Doel

Met deze functie worden de stamgegevens van specifieke materialen onderhouden.

Achtergrond

Een belangrijke productiecategorie binnen het productieproces is het benodigde materiaal. De stamgegevens hiervan worden met deze functie onderhouden, waarbij alleen artikelcodes worden geselecteerd, waarvan de rubriek Artikelsoort de waarde E bevat.

Een aantal rubrieken beïnvloedt de eenheid waarin artikelen of materialen worden ingekocht of verkocht, op voorraad worden gehouden of waarop productontwerpen worden gebaseerd.

Een overzicht:
 1 Prijs per: De eenheid waarin de in- en verkoopprijs wordt vastgelegd. De standaardwaarde is 1.
 2 Verkoopeenheid: Deze rubriek wordt alleen gebruikt bij assortiments- of productieartikelen en alleen indien een lengte of oppervlakte moet worden berekend. De standaardberekening is: aantal * prijs = waarde.
 3 Omrekenfactor: De inkoop- en voorraadeenheid zijn gelijk. Ter informatie kan echter een tweede (verpakkings)eenheid worden gehanteerd. Dit is alleen mogelijk bij de artikelsoorten A, E, S en K.
   Verpakkingseenheid: (Omschrijving primaire eenheid).
   Omrekeneenheid: (Omschrijving tweede eenheid).
   Omrekenfactor: (Factor om de 1e eenheid om te rekenen naar de 2e eenheid).
 4 Inkoopeenheid: De inkoop- en voorraadeenheid zijn verschillend. Dit is alleen mogelijk bij artikelsoort M (materiaal).
   Inkoopeenheid: (Omschrijving verpakkingseenheid inkoop).
   Voorraadeenheid: (Omschrijving verpakkingseenheid voorraad of verbruikseenheid).
   Delingsfactor: (Factor van inkoop naar voorraadeenheid).
   Vermenigv.factor: (Factor van inkoop naar voorraadeenheid).
   Afrondingswaarde: (Afronding om de voorraad in de gewenste waarde af te ronden).
 5 Calculatie-eenh: Met deze rubriek wordt het aantal productieartikelen aangegeven waarop het productontwerp is gebaseerd. Dit is alleen mogelijk indien de artikelsoort de waarde P (productontwerp) bevat.

Attentiepunt

1 Functie Artikel is een algemeen onderhoudsprogramma, waarmee alle soorten artikelen, aangegeven met de rubriek Artikelsoort, kunnen worden onderhouden. Met die functie is het in voorkomende gevallen mogelijk de rubriek Artikelsoort te wijzigen. Voor het onderhoud van materialen, gereedschappen, uitbestedingen en productontwerp is het echter aan te raden de hiervoor beschikbare functies te gebruiken: Onderhoud materiaal Onderhoud gereedschap Onderhoud uitbesteding respectievelijk 3400.
2 Indien de artikelsoort E wordt gewijzigd in een andere waarde, kan dit artikel niet meer door deze functie worden geselecteerd en onderhouden, maar alleen door de algemene onderhoudsfunctie Artikel
3 De artikelsoort E kan worden gewijzigd in P (productieartikel). Indien het materiaal reeds voorkwam in een productontwerp, een productiedossier of artikelhistorie, wordt hiervan melding gemaakt. Hierna kan worden aangegeven of de wijziging al dan niet moet worden voortgezet.
LET OP: Het muteren van de artikelsoort van E naar P heeft consequenties voor de kostprijs van alle productontwerpen en actuele dossiers waarin de materiaalcode al aanwezig was.
4 Per artikel kunnen grootboekrekeningen voor de omzet, inkoopwaarde en voorraadwaarde worden aangegeven, alsmede een kostenplaats. CASH adviseert echter om de grootboeknummers alleen bij de artikelgroepen te vermelden.
5 De primaire omschrijving van het materiaal is 40 posities lang. Deze regel kan worden uitgebreid tot een tekstblok van maximaal 100 regels. Tevens kan de artikelomschrijving in een vreemde taal worden vastgelegd.
6 Ter informatie wordt op het scherm de invoerdatum van het materiaal en de laatste mutatiedatum van de voorraad getoond. Deze rubrieken zijn niet muteerbaar.
7 Met toetscombinatie Shift-F1 kan een bestaande materiaalcode worden verwijderd. Hierbij wordt gecontroleerd of voorraad aanwezig is, in- of verkooporders aanwezig zijn en of er prijsafspraken zijn.
8 De delings- en vermenigvuldigingsfactor voor de voorraadeenheid van de materialen kunnen niet worden gewijzigd indien er lopende inkooporders aanwezig zijn.
9 Een bijna identieke functie als deze (D3221) is beschikbaar voor (gewoon) materiaal, te weten Onderhoud materiaal Hierbij wordt echter uitsluitend artikelsoort M geselecteerd.
10 Per materiaalcode kan een artikelmemo (kladblaadje) worden vastgelegd.
Dit artikelmemo kan tijdens het bladeren - met de functietoetsen
F9 en F10 - zichtbaar worden gemaakt door het activeren van
Systeemswitch Tonen artikelmemo, zie functie Systeemswitches De volgende mogelijkheden zijn hierbij beschikbaar:
N - Artikelmemo wordt niet getoond
J - Artikelmemo wordt wel getoond
M - Indien een artikelmemo is ingevoerd, verschijnt de melding Memo aanwezig !! op het beeldscherm.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie onderhoudsfunctie of invulinstructie.

* 2260 Materiaalcode (14 cijfers/letters)
De unieke code waarmee het materiaal wordt geïdentificeerd.
Het is aan te bevelen om bij alle codes dezelfde lengte te hanteren en de code zo kort mogelijk te houden. Spaties in de materiaalcode worden niet geaccepteerd, deze worden direct vervangen door het liggende streepje (-).

* 2261 Zoeknaam artikel (10 cijfers/letters)
De zoeknaam is een verkorte en gestandaardiseerde omschrijving van het materiaal.
Op volgorde van deze zoeknaam kunnen artikeloverzichten worden vervaardigd en kunnen artikelen sneller worden gevonden.

* 2001 Omschrijving (40 cijfers/letters)
De omschrijving van het materiaal. Deze omschrijving kan op verschillende overzichten worden getoond of afgedrukt.

* 2208 Artikelgroep (6 cijfers/letters)
De artikelgroep waartoe het materiaal behoort.

Materialen kunnen worden onderverdeeld in artikelgroepen. Op volgorde van deze groepen kunnen overzichten worden geselecteerd of gesorteerd:
- opvragen of afdrukken artikelen
- opvragen of afdrukken voorraad
- opvragen of afdrukken verkooporderregels
- opvragen of afdrukken inkooporderregels
- opvragen of afdrukken artikelhistorie
- afdrukken materiaalverbruik

* 2202 Artikelgroep 2
De extra artikelgroep 2 waartoe het materiaal behoort.
Aan elk artikel kan een extra artikelgroep 2 worden gekoppeld, waarop ook kan worden gesorteerd. Deze tweede groepsindeling is nodig indien de eerste groepsindeling al in gebruik is voor bijvoorbeeld de registratie van kortingspercentages en een tweede indeling nodig is voor bijvoorbeeld omzetuitsplitsing of statistiek. Op volgorde van deze artikelgroepen kunnen overzichten worden gesorteerd.

* 2230 Leveranciersnummer (bestaand leveranciersnummer)
Met deze rubriek wordt de standaard leverancier van het materiaal aangegeven. Het verdient aanbeveling een leveranciersnummer aan te geven waardoor dit materiaal geselecteerd wordt bij functie Berekenen besteladvies
Dit standaard leveranciersnummer kan per besteladvies of inkooporder worden gemuteerd. Materiaaloverzichten kunnen per leverancier worden gesorteerd.
Het leveranciersnummer is gelijk aan het relatienummer. Een relatie wordt pas als leverancier beschouwd indien extra leveranciersgegevens met functie Leverancier instellen zijn ingevuld.

* 2263 Bestelcode (18 cijfers/letters)
De bestelcode of het bestelnummer waaronder het materiaal bij de leverancier bekend is.

* 2267 Verkoopprijs (9 cijfers, 2 decimalen)
De verkoopprijs van het materiaal. Deze rubriek behoeft alleen te worden vastgelegd indien het materiaal direct middels een verkooporder verkocht dient te worden, zie systeemswitch Verkoop materiaalartikel in functie Instellen switches productie (deel 2)
Afwijkende verkoopprijzen kunnen worden vastgelegd in het submenu Prijzen verkoop Per verkooporderregel worden de stamprijzen of de prijsafspraken bijgelezen en kunnen desgewenst nog worden gemuteerd.

* 2266 Inkoopprijs (9 cijfers, 2 decimalen)
De inkoopprijs van het artikel.
Afwijkende prijzen worden vastgelegd in het submenu Prijzen verkoop Per inkooporderregel worden de stamprijzen of de prijsafspraken bijgelezen. Deze prijzen kunnen desgewenst nog worden gemuteerd.
Met systeemswitch Inkoopprijzen bijwerken - zie functie Instellen systeemswitches inkoop - kan worden aangegeven of deze rubriek na verwerking van elke inkoopfactuur met de daarop vermelde prijs dient te worden aangepast.
Met systeemswitch Inkoopprijs = kostprijs - zie functie Instellen systeemswitches productie - wordt aangegeven of een verandering van de rubriek Inkoopprijs direct moet worden doorgevoerd naar de rubriek Kostprijs van het materiaal.

* 2282 Vaste verrekenprijs (9 cijfers, 2 decimalen)
De vaste verrekenprijs van het artikel is alleen van belang als systeemswitch Voorraad waardering - zie functie Systeemswitches - de waarde V of L bevat.
Wanneer wordt gewerkt met vaste verrekenprijzen, terwijl deze rubriek niet is ingevuld, wordt bij bepaling van de voorraadwaarde de rubriek Inkoopprijs gehanteerd.

* 2355 Kostprijs (9 cijfers, 2 decimalen)
De kostprijs van het materiaal per eenheid. Tegen dit kostprijstarief wordt het materiaal voorcalculatorisch doorberekend aan een product. Door middel van een opslagpercentage, dat in de systeemvariabelen of indien van toepassing in de artikelgroep van het product is aangegeven, wordt het verkooptarief berekend. Indien systeemswitch Inkoopprijs = kostprijs - zie functie Instellen systeemswitches productie - de waarde J bevat, wordt deze rubriek automatisch overgenomen vanuit de inkoopprijs. Ter informatie wordt het geldende opslagpercentage getoond.

* 2358 Verkooptarief p.eenheid (9 cijfers, 2 decimalen)
Het verkooptarief van het materiaal per eenheid. Dit verkooptarief kan worden berekend door de kostprijs te verhogen met het opslagpercentage. Ter informatie wordt het standaard opslagpercentage getoond uit de systeemvariabelen, zie functie Instellen systeemvariabelen (productie) of indien van toepassing uit de artikelgroep van het product. Onafhankelijk van dit opslagpercentage kan een afwijkend verkooptarief worden aangegeven. Ten behoeve van bijvoorbeeld een verkoopofferte kan met behulp van de verkooptarieven een voorcalculatorische verkoopwaarde van het product worden berekend.

* 2265 Levertijd (dagen) (2 cijfers)
De gemiddelde levertijd van het materiaal in kalenderdagen. Per inkooporder wordt een verwachte leverdatum berekend, waarmee het materiaal in de juiste volgorde in het economisch overzicht wordt opgenomen. Ook bij het berekenen van het besteladvies wordt met de levertijd rekening gehouden.

* 2371 Inkoopeenheid (10 cijfers/letters)
Met deze rubriek wordt de eenheid aangegeven waarop de leverancier de aantallen en bedragen van het materiaal op de inkoopfactuur baseert. De inhoud van deze rubriek kan op een inkooporderformulier worden afgedrukt.
De eenheid van het materiaal op een inkooporder (bijvoorbeeld Kg) en de eenheid waarin het materiaal op voorraad wordt gehouden en in een productieopdracht wordt verbruikt (bijvoorbeeld meter), kunnen van elkaar verschillen. De relatie tussen deze twee eenheden wordt met een factor aangegeven.
Deze rubriek behoeft alleen te worden ingevuld indien de eenheid waarin goederen worden ingekocht afwijkt van de eenheid waarin de goederen in een productieopdracht worden verbruikt. Zie ook de rubrieken Delingsfactor en Vermenigvuldigingsfactor.

* 2285 Voorraadeenheid (10 cijfers/letters)
De eenheid waarin het materiaal op voorraad wordt gehouden. Deze eenheid is altijd gelijk aan de eenheid waarin het materiaal in een productieopdracht wordt verbruikt. De inhoud van deze rubriek kan op diverse formulieren worden afgedrukt.
De eenheid van het materiaal op een inkooporder en de eenheid van het materiaal die in een productieopdracht wordt gebruikt kunnen van elkaar verschillen. De relatie tussen deze twee eenheden wordt met een factor aangegeven. Zie ook de rubrieken Delingsfactor en Vermenigvuldigingsfactor.

* 2372 Delingsfactor (6 cijfers, 4 decimalen)
Wanneer de eenheid van de inkoop afwijkt van de voorraadeenheid, moet van beide eenheden de omschrijving worden aangegeven in de rubrieken Inkoopeenheid resp. Voorraadeenheid. De eenheid waarmee het materiaal in de productie wordt verbruikt is altijd gelijk aan de voorraadeenheid. De relatie tussen beide waarden wordt met de delings- of vermenigvuldigingsfactor aangegeven.

Voorbeeld 1:
 Inkoop 10 kilo EUR 300,00 of EUR 30,00 per kilo
 Voorraad 4 platen EUR 300,00 of EUR 75,00 per plaat
 Delingsfactor 2,5 
 Kostprijs 30 * 2,5  = 75,00
 Voorraad 10 ./. 2,5  = 4

Voorbeeld 2:
 Inkoop 3 platen (2x4M) EUR 300,00 of EUR 100,00 per plaat
 Voorraad 24 m2 EUR 300,00 of EUR 12,50 per m2
 Verm.factor 8 
 Kostprijs 100 ./. 8  = 12,50
 Voorraad 3 * 8 = 24

LET OP:
Of de rubriek Delingsfactor of de rubriek Vermenigvuldigingsfactor dient te worden ingevuld. De keuze hierbij is vrij en is slechts van praktische aard.

* 2379 Vermenigvuld. factor (6 cijfers, 4 decimalen)
Wanneer de eenheid van de inkoop afwijkt van de voorraadeenheid, moet van beide eenheden de omschrijving worden aangegeven in de rubrieken Inkoopeenheid resp. Voorraadeenheid. De eenheid waarmee het materiaal in de productie wordt verbruikt is altijd gelijk aan de voorraadeenheid. De relatie tussen beide waarden wordt met de delings- of vermenigvuldigingsfactor aangegeven.

Voorbeeld 1:
 Inkoop 10 kilo EUR 300,00 of EUR 30,= per kilo
 Voorraad 4 platen EUR 300,00 of EUR 75,= per plaat
 Delingsfactor 2,5 
 Kostprijs  30 * 2,5 = 75,00
 Voorraad  10 ./. 2,5 = 4

Voorbeeld 2:
 Inkoop 3 platen (2x4M) EUR 300,00 of EUR 100,00 per plaat
 Voorraad 24 m2 EUR 300,00 of EUR 12,50 per m2
 Verm.factor 8
 Kostprijs 100 ./. 8 = 12,50
 Voorraad 3 * 8 = 24

LET OP:
Of de rubriek Delingsfactor of de rubriek Vermenigvuldigingsfactor dient te worden ingevuld. De keuze hierbij is vrij en is slechts van praktische aard.

* 2295 Artikelsoort (P,A,M,E,G,U,K,1,2,3,4,5,6)
Met deze rubriek wordt de soort van het geselecteerde artikel aangegeven. Met functie Onderhoud materiaal worden uitsluitend artikelen geselecteerd waarvan de rubriek Artikelsoort de waarde M bevat.
LET OP: Indien de artikelsoort M wordt gewijzigd in een andere waarde, kan dit artikel niet meer door deze functie worden geselecteerd en onderhouden, maar alleen door de algemene onderhoudsfunctie Artikel Gereedschappen, uitbestedingen en productieartikelen worden onderhouden door de functies Onderhoud gereedschap Onderhoud uitbesteding respectievelijk Productontwerp
Geldige waarden zijn:
P Productieartikel
A Assortimentsartikel
M Materiaal
E Eenmalig artikel
G Gereedschapsartikel
U Uitbestedingsartikel
K Kostenartikel
1 Tekst, die alleen wordt afgedrukt op een orderbon
2 Tekst, die alleen wordt afgedrukt op een magazijnbon
3 Tekst, die alleen wordt afgedrukt op een pakbon
4 Tekst, die alleen wordt afgedrukt op een factuur
5 Tekst, die op alle formulieren afgedrukt moet kunnen worden
6 Tekst, die alleen wordt afgedrukt op een offerte

* 2294 Aantal decimalen (0,2,3,4)
Met deze rubriek wordt aangegeven met hoeveel decimalen de aantallen van het materiaal moeten wordt bijgehouden.
Geldige waarden zijn:
0 In helen, zonder decimalen
2 Met 2 decimalen
3 Met 3 decimalen
4 Met 4 decimalen

De standaardwaarde is 0.
Het wijzigen van deze rubriek is alleen mogelijk indien van dit artikel geen voorraad, geen lopende in- en verkooporders, geen productiedossiers en geen artikelhistorie aanwezig is en als dit materiaal niet in een productontwerp voorkomt. Het maximum aantal decimalen kan worden begrensd door systeemswitch Maximum aantal decimalen, zie functie Systeemswitches

* 2383 Prijs per (7 cijfers)
Met deze rubriek wordt het aantal eenheden aangegeven waarop de tarieven en de in- en verkoopprijzen zijn gebaseerd. Deze rubriek wordt gebruikt indien de prijs per kleinste eenheid kleiner is dan 0,01 EUR. Bijvoorbeeld 1000 schroeven kosten EUR 5,50 en een (1) schroef derhalve EUR 0,0055. Deze rubriek wordt altijd in helen, zonder decimalen vastgelegd, ongeacht het aantal decimalen van het artikel en de standaardwaarde is 1.

De berekening van de waarde van een aantal materialen is:
(aantal * prijs) ./. Prijs per.

* 2456 Code OB (H,L,O,N)
De code van de OB die van toepassing is op dit artikel. De percentages en grootboeknummers worden via deze code bijgelezen uit de systeem- en boekingsvariabelen. De standaardwaarde is H (prijzen met het hoge OB-tarief).
Geldige waarden zijn:
H - Hoog
L - Laag
O - Overig
N - Nul

* 2268 Code korting (B,N)
Deze rubriek geeft aan of op de verkoopprijs nog kortingen verleend kunnen worden. Bij een nettoprijs worden geen kortingsafspraken bijgelezen en kan op een verkooporderregel geen kortingspercentage worden ingevoerd.
Geldige waarden zijn:
B Bruto verkoopprijzen
N Netto verkoopprijzen

* 2280 Geblokkeerd (N,J)
Met deze rubriek kan het materiaalverbruik van dit artikel worden geblokkeerd.

* 3470 Zaageenheid (G,L,O)
Met deze rubriek wordt aangegeven of van het desbetreffende materiaal in een productontwerp of productiedossier een zaaglijst of een kniplijst gespecificeerd moet kunnen worden.
Geldige waarden zijn:
G Geen, van dit materiaal wordt NOOIT een zaag- of kniplijst vastgelegd.
L Lengte, van dit materiaal kan een zaaglijst (of kniplijst) worden vastgelegd:
som van (aantal * lengte) = totale aantal.
O Oppervlakte, van dit materiaal kan een kniplijst (of zaaglijst) worden vastgelegd:
som van (aantal * lengte * breedte) = totale aantal.

F3Deel 2D3222 Materiaal (deel 2)
F4InkprijsS2294 Inkoopprijzen per artikel
F5MenuM2260 Submenu artikel
F6OmschrH2259 Onderhoud extra artikelomschrijving
F7KopieS2267 Kopieer artikelcode
F8WijzCodeS2266 Wijzig artikelcode