D3001 - INSTELLEN SYSTEEMVARIABELEN (PRODUCTIE)

Doel

Met deze programmafunctie wordt een aantal algemene variabele grootheden ten behoeve van de productie vastgelegd. Deze systeemvariabelen gelden voor de gehele administratie.

Achtergrond

Een systeemvariabele is een variabele waarde die voor een bepaalde programmafunctie kan worden ingesteld. Bij het starten van deze programmafuncties worden de hier ingevulde waarden ingelezen en uitgevoerd. Bij een aantal programmafuncties kan van deze vooraf ingestelde waarden worden afgeweken.

Bij het berekenen van de verkoopprijs van een productieartikel kan de kostprijs materialen, bewerkingen, gereedschappen, en dergelijke met een vast opslagpercentage worden verhoogd. Deze opslagpercentages zijn de algemeen geldende percentages, indien gewenst kan per categorie hiervan per artikelgroep of artikelgroep 2 worden afgeweken. Zie hiervoor systeemswitch Afwijkend opslag% verkooptarief in functie Instellen systeemswitches productie

Attentiepunt

1 De hier ingevulde waarden worden door diverse programmafuncties als standaardwaarden gehanteerd of voorgesteld.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie invulinstructie.

* 3001 Werkdagen per week (N,J)
Met deze rubriek wordt bepaald welke dag van de week als een werkdag wordt beschouwd. Hierdoor wordt de standaardwaarde van de dagcapaciteit van een bewerkingsgroep bepaald en wordt een ingetoetste weekcapaciteit verdeeld over de werkdagen.

Er zijn zeven posities beschikbaar:
Positie 1 Maandag
Positie 2 Dinsdag
Positie 3 Woensdag
Positie 4 Donderdag
Positie 5 Vrijdag
Positie 6 Zaterdag
Positie 7 Zondag

Elke positie kan met een N (geen werkdag) of een J (wel een werkdag) worden gevuld om aan te geven of die dag wel of niet een werkdag is. Bij de diverse bewerkingsgroepen kan desgewenst van de hier ingevulde waarden worden afgeweken door een andere capaciteit aan te geven.

Voorbeeld van een standaard werkweek: JJJJJNN

LET OP: Het is niet toegestaan om 7 maal de waarde N in te voeren.

* 3009 Aantal uren per werkdag (4 cijfers/2 decimalen)
Met deze rubriek wordt het aantal effectieve uren per werkdag (maximaal 24 uur) aangegeven. Pauzes worden niet meegerekend. Bij de diverse bewerkingsgroepen kan indien gewenst van de hier ingevulde waarde worden afgeweken. Met dit aantal uren wordt de globale doorlooptijd berekend, zonder rekening te houden met een afwijkende capaciteit per bewerkingsgroep of per dag.

* 3011 Planperiode (dag) (2 cijfers)
Indien de productieplanning betrekking heeft op een aantal dagen (korte termijn), wordt met deze rubriek de standaardwaarde in dagen aangegeven van de planningsperiode waarover de capaciteit moet worden berekend en waarvan de eventuele knelpunten moeten worden gesignaleerd. Een veelgebruikte planperiode is 7 dagen. Het maximum aantal dagen dat in deze rubriek kan worden vastgelegd is 31. De systeemswitch Planning dag/week in functie Instellen switches productie (planning) bevat in dit geval de waarde D.

* 3012 Planperiode (week) (2 cijfers)
Indien de productieplanning betrekking heeft op een aantal weken (middellange termijn), wordt met deze rubriek de standaardwaarde in weken aangegeven van de planningsperiode waarover de capaciteit moet worden berekend en waarvan de eventuele knelpunten moeten worden gesignaleerd. Een veel gebruikte planperiode is 4 weken. Het maximum aantal weken dat in deze rubriek kan worden vastgelegd is 52. De systeemswitch Planning dag/week in functie Instellen switches productie (planning) bevat in dit geval de waarde W.

* 3014 Reservedagen productie (2 cijfers)
Bij berekening van productieaanvragen wordt de einddatum van de productie bepaald door de leverdatum van de verkooporderregel te verminderen met het aantal dagen dat in deze rubriek is vastgelegd. Hierdoor ontstaat ruimte waarin de productie kan uitlopen of de uitlevering kan worden vervroegd. Dit aantal reservedagen kan per administratie worden vastgelegd, terwijl per productontwerp hiervan kan worden afgeweken.

* 3016 Reservedagen inkoop (2 cijfers)
Bij de bepaling van de leverdatum van een inkooporder wordt uitgegaan van de startdatum van de productie. Tussen de op de inkooporder vermelde leverdatum en de startdatum van de productie kan een veiligheidstermijn worden gehanteerd. Met deze rubriek wordt het aantal dagen aangegeven, waarmee de startdatum van een productiedossier moet worden verminderd, om de leverdatum te bepalen. Hierdoor ontstaat ruimte waarin de levering van de materialen kan uitlopen of de productie kan worden vervroegd.
Dit aantal reservedagen kan per administratie worden ingegeven. Per inkooporderregel kan hiervan op het laatste moment nog worden afgeweken, door de berekende leverdatum te wijzigen.
LET OP: Deze rubriek heeft geen invloed op functie Berekenen besteladvies waarin besteladviezen worden berekend ten behoeve van verkoop of voorraad, zonder dat rekening wordt gehouden met productiedossiers.

* 3015 Perc. instelaantal productie (3 cijfers)
Bij een productiedossier kan rekening worden gehouden met een instel- of uitvalaantal. Dit aantal wordt opgeteld bij het te produceren aantal waardoor het aantal (goedgekeurde) producten toereikend wordt om het gewenste aantal te kunnen leveren.

Dit instelaantal kan als aantal worden vastgelegd per productieartikel of worden berekend op basis van een percentage van het aantal te produceren stuks. Dit extra productieaantal wordt bepaald op het moment dat een nieuw dossier wordt gecreëerd en kan indien gewenst per dossier worden gewijzigd.
Dit percentage geldt voor de hele administratie en wordt zonder decimalen ingevoerd.
Het hier aangegeven percentage is niet van toepassing indien in de stamgegevens van een productiecode een instelaantal is vastgelegd.

* 3002 Opslag% materiaal (2 cijfers voor de komma, 2 decimalen)
Met deze rubriek wordt het standaard opslagpercentage aangegeven, waarmee het verkooptarief van materiaal wordt berekend. Afhankelijk van systeemswitch Afwijkend opslag% verkooptarief in functie Instellen systeemswitches productie kan per artikelgroep van dit opslagpercentage worden afgeweken. In functie Onderhoud materiaal kan desgewenst het verkooptarief per materiaalcode worden gewijzigd.

* 3003 Opslag% eenmalig materiaal (2 cijfers voor de komma, 2 decimalen)
Met deze rubriek wordt het standaard opslagpercentage aangegeven, waarmee het verkooptarief van eenmalig materiaal wordt berekend. Afhankelijk van systeemswitch Afwijkend opslag% verkooptarief in functie Instellen systeemswitches productie kan per artikelgroep van dit opslagpercentage worden afgeweken. In functie Onderhoud materiaal kan desgewenst het verkooptarief per materiaalcode worden gewijzigd.

* 3006 Opslag% gereedschap (2 cijfers voor de komma, 2 decimalen)
Met deze rubriek wordt het standaard opslagpercentage aangegeven, waarmee het verkooptarief van gereedschap wordt berekend. Indien gewenst kan per gereedschap van dit opslagpercentage worden afgeweken.

* 3004 Opslag% bewerking (2 cijfers voor de komma, 2 decimalen)
Met deze rubriek wordt het standaard opslagpercentage aangegeven, waarmee het verkooptarief van bewerkingen wordt berekend. Indien gewenst kan per bewerkingsgroep of per bewerkingscode van dit opslagpercentage worden afgeweken.

* 3005 Opslag% uitbesteding (2 cijfers voor de komma, 2 decimalen)
Met deze rubriek wordt het standaard opslagpercentage aangegeven, waarmee het verkooptarief van uitbestedingen wordt berekend. Indien gewenst kan per uitbesteding van dit opslagpercentage worden afgeweken.

* 3007 Opslag% productiekosten (2 cijfers voor de komma, 2 decimalen)
Met deze rubriek wordt het standaard opslagpercentage aangegeven, waarmee het verkooptarief van kostencodes wordt berekend. Indien gewenst kan per kostensoort van dit opslagpercentage worden afgeweken.

* 3008 Opslag% magazijnkosten (2 cijfers voor de komma, 2 decimalen)
Met deze rubriek wordt het standaard opslagpercentage voor magazijnkosten aangegeven, waarmee het kostprijstarief van materiaal wordt verhoogd.
Materiaaltarieven kunnen gekoppeld zijn aan de inkoopprijzen, zie systeemswitch Inkoopprijs = kostprijs in functie Instellen systeemswitches productie Ter dekking van de magazijnkosten wordt bij de bepaling van het kostprijstarief de inkoopprijs verhoogd met het in deze rubriek aangegeven percentage. Indien gewenst kan het kostprijstarief per materiaalcode worden gewijzigd.

* 2300 Magazijn afkeur (bestaande magazijncode)
Indien gewerkt wordt met een apart submagazijn voor afgekeurde artikelen, kan in deze rubriek de code van een submagazijn worden aangegeven, waarvan de voorraad buiten de technische- en economische voorraad worden gehouden. Indien deze rubriek niet wordt ingevuld, is de totale voorraad altijd inclusief alle submagazijnen. Is deze rubriek wel gevuld, dan is de totale voorraad altijd exclusief de voorraad in dit magazijn. De voorraad is in dit geval de technische voorraad, verminderd met de voorraad in dit Afkeurmagazijn. Deze functionaliteit is alleen van toepassing in CASH Productie.

* 3019 Opmerking zaaglijst (40 cijfers/letters)
Met deze rubriek kan een standaard tekst t.b.v. de zaaglijst worden aangegeven.

* 3057 Code orderanalyse (6 cijfers/letters)
Met deze rubriek kan een standaard code worden aangegeven ten behoeve van functie Orderanalyse indien daar voor een eigen indeling wordt gekozen.

* 3905 Map FW export (32 cijfers/letters)
Met deze rubriek wordt de map aangeven, waarin de bestanden worden opgeslagen waarmee informatie vanuit CASH naar FactoryWatch wordt ge-exporteerd.

* 3906 Map FW import (32 cijfers/letters)
Met deze rubriek wordt de map aangeven, waarin de bestanden worden opgeslagen waarmee informatie vanuit FactoryWatch naar CASH wordt ge-importeerd.