S2277 - EXPORT ACTUELE PRIJSLIJSTEN

Het doel van deze functie is het muteren en vastleggen van (nieuwe) verkoopprijzen, die op een toekomstige datum van kracht dienen te worden.

Achtergrond

In de administratie wordt gewerkt met actuele prijzen. Indien bijvoorbeeld per 1 januari a.s. een nieuwe prijslijst moet gaan gelden, zullen er tijdelijk 2 prijslijsten bestaan. De prijzen waarmee tot en met 31 december facturen moeten worden vervaardigd en de prijzen die vanaf 1 januari van toepassing zijn.
Om de nieuwe prijslijst rustig voor te kunnen bereiden - uiteraard zonder dat dit gevolgen heeft voor de huidige orders en prijzen - wordt gewerkt met een extra tijdelijke administratie. Deze functie maakt een selectief ASCII-bestand aan, waarmee de tijdelijke CASH-administratie gevuld kan worden.
Achtereenvolgens dienen de volgende stappen te worden uitgevoerd:
STAP 1 Aanmaken ASCII-bestand met actuele verkoopprijzen.
STAP 2 Aanmaken extra, nieuwe CASH-administratie, waarin het ASCII-bestand moet worden ingelezen.
STAP 3 Muteren van de verkoopprijzen in de nieuwe CASH-administratie. Los van de actuele administratie, worden in een tijdelijke administratie de verkoopprijzen gemuteerd.
STAP 4. Het op de ingangsdatum van de nieuwe prijslijst inlezen van de aangepaste prijzen.

LET OP:
Er is bewust voor deze werkwijze gekozen om onduidelijkheid over oude en nieuwe prijzen te voorkomen. In de actuele administratie staan altijd de huidige prijzen. De toekomstige prijzen staan altijd in de aparte administratie.

WERKWIJZE STAP 1.
Ter informatie of controle kan het aantal vastgelegde prijsafspraken worden geteld en op het beeldscherm worden getoond. Indien dit aantal (gevoelsmatig) onjuist is, adviseert CASH eerst de actuele prijsafspraken te bekijken en indien nodig op te schonen, voordat een nieuwe prijslijst wordt samengesteld.
Indien stap 1 wordt vervolgd, worden de geselecteerde artikelen in het aangegeven ASCII-bestand opgenomen.

WERKWIJZE STAP 2.
Maak een nieuwe CASH-administratie aan met een goed herkenbare administratiecode (van 4 posities) (bijvoorbeeld het jaar waarvoor de nieuwe prijsafspraken moeten gaan gelden):
 Doorgaan: J = Standaard rekeningschema en bedrijfsparameters.
 Administratienaam: 2 maal ENTER of OK.
 Aantal perioden: 12
 Eerste boekjaar: 0501 (januari 2005 volgens het formaat JJMM)
 Begin maand: 01 (=ENTER of OK)
 Basisvaluta: EUR (=ENTER of OK)
 OB-berekening: A = Automatisch.
 Geef veldkeuze: ESC, om in het hoofdmenu te komen.

LET OP:
Indien gekozen wordt voor een bestaande administratie, verwijder deze dan eerst, voordat een nieuwe administratie wordt aangemaakt. Maak gebruik van het standaard rekeningschema!

Nadat de nieuwe administratie is aangemaakt, dient het in stap 1 aangemaakte ASCII-bestand te worden ingelezen met functie Import ASCII-bestand (CASH formaat)
 Bestandsnaam: Naam ASCII-bestand aangemaakt bij stap 1. (Bijvoorbeeld prijzen).
 Datumconversie: ENTER
 Valuta: ENTER
 Doorgaan: J (ja)

WERKWIJZE STAP 3.
In de aparte tijdelijke administratie kunnen de verkoopprijzen groepsgewijs of individueel worden gemuteerd. Zie hiertoe de functies Artikel en Prijsmutaties groepsgewijs (vrk)

LET OP:
Muteer in de artikelstamgegevens andere velden dan de verkoopprijs altijd in de actuele administratie en niet in de tijdelijke administratie. Om onduidelijkheden te voorkomen - wat, waar is gemuteerd - wordt vanuit de tijdelijke administratie alleen de verkoopprijs teruggeschreven! Het toevoegen van nieuwe prijsafspraken kan wel in de tijdelijke administratie gebeuren.

WERKWIJZE STAP 4.
Met functie Import nieuwe prijslijsten worden de oude verkoopprijzen vervangen door de gewijzigde prijzen uit de tijdelijke administratie. Deze functie wordt opgestart vanuit de ACTUELE administratie, op de dag dat de nieuwe prijzen in moeten gaan.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie verwerkingsfunctie of invulinstructie.

* 0013 Tel aantal prijzen (J,N)
Met deze rubriek kan worden aangegeven dat het aantal vastgelegde prijsafspraken ter informatie of controle moet worden geteld en op het beeldscherm worden getoond. Indien dit aantal (gevoelsmatig) onjuist is, adviseert CASH eerst de actuele prijsafspraken te bekijken en indien nodig op te schonen, voordat een nieuwe prijslijst wordt samengesteld.

* 0011 Bestandsnaam (30 cijfers/letters)
Met deze rubriek wordt de gewenste bestandsnaam (bijvoorbeeld prijzen) aangegeven, waarin de geëxporteerde, actuele prijzen worden opgenomen.

* 0803 Administratienaam 2 (40 cijfers/letters)
Deze naam wordt gebruikt in de kop van de overzichten in de tijdelijke administratie. Geadviseerd wordt hiervoor een herkenbare naam te gebruiken. Voorbeeld: PRIJSLIJST per 17-03-2005.

Artikelgroep van t/m (grenswaarde) [2208]

* 2705 Selectie artikelsrt (1,V,A,E,S,K,T,P,M,G,U)
Met deze rubriek kan een selectie worden gemaakt op basis van de artikelsoort.
Geldige waarden zijn:

1 Alle artikelen
V Alleen artikelen waarvan de voorraad wordt bijgehouden
A Alleen assortimentsartikelen
E Alleen eenmalige artikelen
S Alleen samenstellingen
K Alleen kostenartikelen
T Alleen tekstartikelen
P Alleen productie-artikelen (CASH Productie)
M Alleen materiaal (CASH Productie)
G Alleen gereedschappen (CASH Productie)
U Alleen uitbestedingen (CASH Productie)

Keuze V geeft alleen assortiments-, eenmalige- en samengestelde artikelen. Met ENTER worden alle artikelen geselecteerd.