S1842 - MAAK MACHTIGING

Doel

Met deze functie worden de mandaatgegevens voor de Euro-incasso aangemaakt. Vanuit het Menu bij een relatie kunt u een nieuwe machtiging aanmaken en vervolgens printen of per e-mail verzenden; bestaande 'oude' machtigingen kunnen (als batch) worden aangemaakt via het menu Incasso-opdrachten.

Achtergrond

Om gebruik te kunnen maken van de Euro-incasso dient de Incassant in het bezit te zijn van een door de Debiteur ondertekende schriftelijke SEPA Machtiging. Met het ondertekenen van deze Machtiging geeft de Debiteur toestemming aan zijn bank en aan de Incassant om incassobetalingen te laten uitvoeren.
Deze mandaatgegevens worden bij iedere Euro-incasso opdracht meegestuurd naar de Bank.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie verwerkingsfunctie of invulinstructie.

Kenmerk (35 cijfers/letters) [1842]
Het machtigingskenmerk wordt door u zelf bepaald, en mag uit maximaal 35 alfanumerieke posities bestaan. In combinatie met het Incassant ID vormt het machtigingskenmerk een unieke referentie naar de machtiging. In geval van een Bedrijven Euro-incasso moet de debiteur het machtigingskenmerk en overige gegevens aan zijn bank doorgeven voordat de eerste incassotransactie wordt aangeleverd.

*0589 Machtigingen printen [589]
Hiermee kunt u aangeven dat bij het aanmaken van een reeks incassomandaten ook de bijbehorende machtigingen moet worden afgedrukt. Dit is vooral zinvol bij B2B doorlopende machtigingen: deze moeten (opnieuw) door uw relatie worden ondertekend.

*16 Reden betaling [16]
De reden van betaling die op de machtiging moet worden afgedrukt.

Datum ondertekening (datum DDMMJJ) [1843]
De datum waarop de debiteur de machtiging heeft ondertekend. Bij hergebruik van de bestaande machtigingen is de datum altijd 01-11-2009 (zelfs als de bestaande machtiging in werkelijkheid na deze datum is ondertekend). Dit is ten behoeve van de herkenbaarheid van een hergebruikte machtiging. Nieuwe Euro-incasso machtigingsformulieren worden uiteraard wel met de werkelijke datum van ondertekening geadministreerd.

Soort incasso (0,1) [1844]
Er zijn 2 soorten Europese incasso: Core, normale incasso uit te voeren bij particulieren en bedrijven, en B2B (= Business to Business), zakelijke incasso alleen te doen tussen bedrijven onderling en moet voldoen aan een aantal voorwaarden.

Frequentie (D,E,L) [1845]
Hier kan worden aangegeven of het gaat om een Eenmalige machtiging, of een Doorlopende machtiging. Het is mogelijk om een doorlopende machtiging op Laatste te zetten, waarna deze machtiging nog eenmaal kan worden geselecteerd in het incasso-advies. Hierna is deze machtiging niet meer actief.

Uitvoerkeuze (E,P) [1856]
Hiermee kan worden opgegeven of de machtiging moet worden afgedrukt, of per e-mail wordt verzonden naar het e-mailadres wat bij deze debiteur is ingevuld.

Volgorde (1,2,3,4,5) [238]
Met de hier in te vullen waarde wordt de volgorde van het overzicht bepaald.
Geldige waarden zijn:
1 Op relatienummer
2 Op zoeknaam
3 Op postcode
4 Op ouderdom
5 Op bedrag

Selectie 1 (6 cijfers/letters) [113]
De waarde die in deze rubriek bij de relatiegegevens aanwezig moet zijn om de relatie in het bestand op te nemen.
Door bijvoorbeeld MAIL2 in te geven worden alleen de relaties geselecteerd die voor de rubriek ook de waarde MAIL2 kennen.

Selectie 2 (6 cijfers/letters) [114]
Zie voor uitleg rubriek 'Selectie 1'.

Trefwoordselectie (72 cijfers/letters) [199]
De debiteurengroepen die geincasseerd worden kunnen voorzien zijn van een treftwoord. Om een bepaalde groep te selecteren voor deze machtiging kunt u het betreffende trefwoord opgeven.