De Belastingdienst leest dit bestand met een speciaal voor dat doel ontwikkeld programma in en kan op deze wijze de benodigde gegevens verder verwerken, selecteren en afdrukken. Op deze wijze wil men de belastingcontroles vereenvoudigen. De Belastingdienst stimuleert ondernemers om voor een belastingcontrole gebruik te maken van de Auditfile maar verplicht hen daar niet toe. Nadere informatie is te verkrijgen op de website van de Belastingdienst:
Omdat veel boekhoudprogramma's dit formaat ondersteunen kan het ook worden gebruikt om gegevens uit te wisselen met andere commerciële software. Denk hierbij aan programma's voor het opmaken van jaarrekeningen.
Transitoria: Stuknummers met per boekregel een gewijzigde boekperiode worden als transitorische post gezien, als de gemuteerde boekperiode voor of achter de gekozen priode lift waarvoor het auditfile wordt aangemaakt. Er worden dan 2 tussenrekeningen gebruikt uit de bedrijfsparameters: Transitorie Debet of Credit. De vooruitgeboekte posten sluiten aan met het overzicht Transotoria ( Transitoria ).
LET OP: De versienummers 1, 2 en 3 zijn gebaseerd op een afwijkende specificatie die onderling niet uitwisselbaar zijn. De software voor export en import communiceren alleen met elkaar via het zelfde versienummer. Per hoofd-versienummer zijn sub-versienummers bekend (Versie 3.1: hoofd=3 sub=1). Heb subnummer heeft betrekking op de uitwisselbaarheid.
Directe link winInUitpakken.zip van ictplaza
1 | De naam van het bestand wordt gevormd door de administratiecode en het viercijferige boekjaar, gevolgd door de extensie '.xaf'. |
Voorbeeld uit de demo-administratie over het jaar 2010 is dus 'demo2010.xaf'. | |
2. | Als de cash-administratie een RGS mapping kent, wordt deze in Audiffile 3.2 meegegeven met het rekeningschema. (tag: LedgerAccount LeadDescription). |
3. | Om compatibel te kunnen zijn bij import het een auditfile in andere bestanden wordt het &-teken in de naam van de relatie vervangen door het +-teken. |
Auditfile versie (4 cijfers/letters) [1945]
Het revisienummer waarmee het auditfile wordt aangemaakt dient gelijk te zijn als waarmee het wordt ingelezen:
3 = Versie 3.2 XML bestand in XAF formaat, vanaf 2015
2 = Versie 2 XML bestand in XAF formaat, vanaf 2008
1 = Versie 1 ASCII bestand in ADF formaat, vanaf 1999
Boekjaar (jaar JJ) [211]
Het boekjaar waarvan de gegevens moeten worden geëxporteerd.
Periode t/m (grenswaarde) [2785]
Bestandsnaam (30 cijfers/letters) [11]
De naam van het exportbestand. Voorgesteld wordt: de administratiecode en het viercijferige boekjaar, gevolgd door de extensie '.xaf'. De bestandsextensie is altijd '.xaf'.
Voorbeeld uit de demo-administratie over het jaar 2010 is dus 'demo2010.xaf'.