S0652 - CONVERSIE AANTAL PERIODES

Doel

Met deze functie kan achteraf het aantal boekperiodes van een administraties worden aangepast, bijvoorbeeld van 1 of 4 naar 12. Ook het omzetten van of naar een gebroken boekjaar kan met deze functie.

Achtergrond

Om diverse redenen of als gevolg van voortschrijdend inzicht kan het gewenst zijn om de periode-indeling van een administratie te wijzigen. Het is in CASH mogelijk om vele jaren historie op te bouwen en het zou ongewenst zijn om deze historie te moeten achterlaten bij de zo'n overgang. Daarom kan deze functie een nuttige hulp zijn bij de conversie van de administratie. Alle historie blijft namelijk bewaard. Er zijn echter een aantal beperkingen. Lees daarom de attentiepunten goed door.

Attentiepunt

1 font color=red> U kunt historische informatie dan in deze administratie opzoeken. Dat kan nodig zijn i.v.m. transitorische boekingen, budgetten en afschrijvingen (zie verder).
2 Deze functie kan alleen worden gebruikt als er geen andere gebruikers in de administratie werken.
3 Het wijzigen van het aantal periodes kan alleen als er geen transitorische posten in de administratie aanwezig zijn.
4 Afhankelijk van het aantal jaren historie kan de conversie geruime tijd in beslag nemen.
5 De boekperiode in de boekregels wordt automatisch aangepast aan de hand van de boekdatum en het aantal nieuw gekozen periodes.
6 Als er met BUDGETTEN wordt gewerkt dan geldt het volgende: (1) bij het converteren van het aantal periodes worden de budgetten getotaliseerd tot jaarbedragen. In het budgetoverzicht wordt het jaartotaal gedeeld per periode. Als de budgetten per periode moeten afwijken, moet dit met de hand worden gecorrigeerd; (2) bij het converteren van een gebroken boekjaar, worden de budgetten doorgeschoven naar de betreffende nieuwe periode. Jaarbudgetten worden dan eerst omgerekend naar periodebudgetten.
7 Als er met AFSCHRIJVINGEN wordt gewerkt dan geldt het volgende: (1) bij het converteren van het aantal periodes wordt de eerste boekperiode herberekend aan de hand van de aanschafdatum, het aantal boekperioden wordt herberekend aan de hand van het oude aantal boekperioden van het activum, en het oude en nieuwe aantal perioden van de administratie; (2) bij het converteren van een gebroken boekjaar wordt de eerste en laatste boekperiode doorgeschoven op basis van het verschil tussen de oude en nieuwe beginmaand van het boekjaar.
9 De volgende keer dat de afschrijvingen daadwerkelijk doorgeboekt worden moet de 'periode' handmatig aangegeven worden. Controleer het overzicht van de afschrijvingen de eerste keer extra nauwkeurig.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie verwerkingsfunctie of invulinstructie.

Aantal perioden (12,04,01,13) [806]
Kies het nieuwe aantal boekperioden. Geadviseerd wordt om voor de toekomst te kiezen voor 12 perioden.

Gebroken boekjaar (01,02,03,04,05,06,07,08,09,10,11,12) [858]
Deze rubriek kan alleen worden ingevuld als er met 12 periodes wordt gewerkt.
Als u met een gebroken boekjaar werkt, kunt u met deze rubriek aangegeven in welke maand uw boekjaar begint. Bij controle en automatische berekening van de combinatie boekdatum / boekperiode, wordt de eerste periode geacht in te gaan op de eerste dag van de maand die hier is aangeven.
Als u de defaultwaarde '01' kiest, heeft u geen gebroken boekjaar. Als uw boekjaar bijvoorbeeld begint op 1 juli dan kiest u hier 07. De boekingen die betrekking hebben op de maand juli worden dan door CASH gezien als periode 01 van het lopende boekjaar.

LET OP: Volgens de Wet op de IB/VPB mag u uitsluitend met een gebroken boekjaar werken "Indien de aard van de onderneming dit rechtvaardigt".

LET OP: Deze rubriek kan niet meer worden gewijzigd nadat er in de administratie is geboekt, tenzij met de speciale functie Conversie aantal periodes

Eigenschap V (N,J) [1542]
Deze eigenschap geeft aan dat bij een gebroken boekjaar wordt verwezen naar het 'volgende jaar'.
De vraag wordt alleen gesteld als gekozen is voor een gebroken boekjaar.
De eigenschap wordt vastgelegd in het veld Eigenschappen in de Administratieparameters.

Eigenschap X (N,J) [1543]
Met deze eigenschap kan worden aangegeven dat de 13e boekperiode wordt gebruikt als correctieperiode. Het boekjaar bestaat dus uit 12 maanden plus een 13e correctieperiode.
De vraag wordt alleen gesteld als gekozen is voor 13 periodes.
De eigenschap wordt vastgelegd in het veld Eigenschappen in de Administratieparameters.

Helptekst gelezen? (1 cijfers/letters) [1597]
Omdat het essentieel is dat u eerst de helptekst leest, moet u hier een vinkje zetten als u dat gedaan heeft.

Backup gemaakt? (1 cijfers/letters) [1598]
Omdat het essentieel is dat u eerst een backup van de administratie maakt, moet u hier een vinkje zetten als u dat gedaan heeft.