D0109 - MANDAATGEGEVENS INCASSO

Doel

Met deze functie worden de mandaatgegevens voor de Euro-incasso onderhouden. Het aanmaken hiervan kan door handmatig invoeren of via de functie Maak machtiging die u voor nieuwe machtigingen bij de relatie uit kunt voeren en voor bestaande 'oude' machtigingen (als batch) via het menu Incasso-opdrachten.

Achtergrond

Om gebruik te kunnen maken van de Euro-incasso dient de Incassant in het bezit te zijn van een door de Debiteur ondertekende schriftelijke SEPA Machtiging. Met het ondertekenen van deze Machtiging geeft de Debiteur toestemming aan zijn bank en aan de Incassant om incassobetalingen te laten uitvoeren.
Deze mandaatgegevens worden bij iedere Euro-incasso opdracht meegestuurd naar de Bank.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie onderhoudsfunctie of invulinstructie.

Machtiging (2 cijfers) [1841]
Het volgnummer binnen een reeks machtigingen. Het is mogelijk om bij een relatie meerdere machtigingen te hebben. Met dit volgnummer kan in het incassoadvies het juiste mandaat worden gekozen.

Kenmerk (35 cijfers/letters) [1842]
Het machtigingskenmerk wordt door u zelf bepaald, en mag uit maximaal 35 alfanumerieke posities bestaan. In combinatie met het Incassant ID vormt het machtigingskenmerk een unieke referentie naar de machtiging. In geval van een Bedrijven Euro-incasso moet de debiteur het machtigingskenmerk en overige gegevens aan zijn bank doorgeven voordat de eerste incassotransactie wordt aangeleverd.

Bank/IBAN (35 cijfers/letters) [110]
Het banknummer in IBAN formaat (NL99BANK0123456789).

BIC-code (11 cijfers/letters) [350]
De Business Indentifier Code is een geldig SWIFT-adres van 8 of 11 aaneengesloten tekens.

Bij muteren van een BIC wordt gecontroleerd op de lengte, de geldigheid van de landcode en de IBAN bankcode.
Posities 1 tot 4 bevat de bankcode van 4 letters.
Posities 5 en 6 is de landcode van de bank, volgens de ISO 3166-1 norm.
Posities 7 en 8 is een plaatscode van 2 alfanumerieke tekens.
Posities 9 tot 11 is een optioneel filiaalnummer van drie teksns.
Geadviseerd wordt een onjuiste BIC direct te corrigeren.

Voorbeeld van een geldige BIC:
ABNANL2A
INGBNL2A
RABONL2U

Datum ondertekening (datum DDMMJJ) [1843]
De datum waarop de debiteur de machtiging heeft ondertekend. Bij hergebruik van de bestaande machtigingen is de datum altijd 01-11-2009 (zelfs als de bestaande machtiging in werkelijkheid na deze datum is ondertekend). Dit is ten behoeve van de herkenbaarheid van een hergebruikte machtiging. Nieuwe Euro-incasso machtigingsformulieren worden uiteraard wel met de werkelijke datum van ondertekening geadministreerd.

Soort incasso (0,1) [1844]
Er zijn 2 soorten Europese incasso: Core, normale incasso uit te voeren bij particulieren en bedrijven, en B2B (= Business to Business), zakelijke incasso alleen te doen tussen bedrijven onderling en moet voldoen aan een aantal voorwaarden.

Frequentie (D,E,L) [1845]
Hier kan worden aangegeven of het gaat om een Eenmalige machtiging, of een Doorlopende machtiging. Het is mogelijk om een doorlopende machtiging op Laatste te zetten, waarna deze machtiging nog eenmaal kan worden geselecteerd in het incasso-advies. Hierna is deze machtiging niet meer actief.

Vorige incassodatum (datum DDMMJJ) [1854]
De datum waarop de laatste keer een incasso-bestand is vervaardigd.

Actief (1 cijfers/letters) [1855]
Een machtiging is nog niet actief als niet alle verplichte velden zijn ingevuld, bv de datum van ondertekening, of de IBAN en/of BIC.
Een nieuwe machtiging wordt actief als alle verplichte velden zijn ingevuld.
De machtiging wordt in-actief als een Eenmalige machtiging is gebruikt, of een Doorlopende machtiging als Laatste is verwerkt.