D5110 - VERZUIMREGELINGEN

Doel

Om in CashLonen het Verzuim, zoals ziekengeld, te kunnen berekenen zijn een aantal dag- en looncomponenten hiervoor al standaard ingericht.

Dagcomponenten.
In het Cashlonen programma zijn standaard vier dagcomponenten opgenomen, waarmee u de ziektedagen en/of uren kunt invoeren. Het betreft hier de dagcomponenten 9 t/m 12. De dagcomponenten 9 t/m 11 betreffen 'Ziek 1 t/m 3'. Dagcomponent 12 is ingericht voor 'Vorstverlet'. Uiteraard kunt u de standaardomschrijving van deze dagcomponenten aanpassen.
In de loonaangifte moet worden aangeven als een werknemers als gevolg van ziekte tijdelijk minder loon krijgt uitbetaald. Dit kan voorkomen als bij ziekte minder dan 100% loon wordt uitgekeerd. Bij de dagcomponent, waar de ziektedagen worden vast gelegd moet de code incidenti le inkomsten vermindering worden bekend gemaakt.

Looncomponenten.
In het Cashlonen programma zijn standaard vier looncomponenten opgenomen waarop het door het programma berekende ziekengeld wordt weggeschreven. Het betreft de looncomponentnummers 51 t/m 54.
Standaard zijn de looncomponenten 51 t/m 53 ingericht voor ziekengeld 1 t/m 3 en looncomponent 54 is ingericht voor Vorstverlet. Uiteraard kunt u de standaardomschrijving van deze looncomponenten aanpassen.

Klik hier voor meer informatie om een verzuimregeling in te voeren.Klik hier voor meer informatie om ziekengeld uit te betalen.

Achtergrond

In geval van ziekte van een werknemer is de werkgever wettelijk verplicht het salaris of een deel hiervan aan die betreffende werknemer door te betalen. Veelal zijn hierover per CAO afspraken gemaakt. Voor meer informatie raadpleeg de website van de Rijksoverheid, www.rijksoverheid.nl en het UWV www.uwv.nl/werkgevers

Indien u bij de salarisberekening het verzuim automatisch door het programma wilt laten berekenen, dient u met minimaal n verzuimregeling te werken. Verzuimregelingen zijn bedoeld om zowel op de salarisspecificatie als de journaalpost het bedrag aan ziekengeld apart weer te geven. Deze regelingen kunt u vervolgens bij elke door u te voeren administratie toepassen. Per werknemer kunnen maximaal vier verschillende regelingen worden gebruikt.

Voor het berekenen van uitkeringen vorstverlet, roostervrij of zwangerschapsverlof gaat u op dezelfde wijze als bij de verzuimregelingen te werk. U kunt hiervoor bij voorkeur de vierde Verzuimregeling in het werknemersbestand gebruiken.

Een verzuimregeling kunt u voor elke administratie gebruiken en dus toepassen bij iedere werknemer, ongeacht de administratie waarin de werknemer zich bevindt. Met andere woorden: u kunt dezelfde verzuimregeling dus in meerdere administraties gebruiken.

In het werknemersbestand geeft u per werknemer op het tabblad Verzuim aan welke verzuimregelingen voor die werknemer van toepassing zijn. Het betreft hier een automatische koppeling naar de looncomponentnummers 51 t/m 54.

UITVOERING


Voor algemene uitleg zie onderhoudsfunctie of invulinstructie.

Nummer (3 cijfers) [5140]
Elke nieuwe regeling kent u een apart en dus uniek nummer toe.

Ingangsdatum (datum DDMMJJ) [5111]
De eerste regeling moet altijd beginnen met de ingangsdatum 1 januari.
Mocht er in de loop van het jaar iets wijzigen dan kan er de regeling worden ingevoerd met hetzelfde nummer, maar met een andere ingangsdatum.

Omschrijving (30 cijfers/letters) [5112]
De omschrijving, welke u aan een regeling toekent, wordt op de diverse schermen en overzichten als omschrijving getoond.

Percentage verzuim (6,3 cijfers) [5130]
In deze rubriek voert u het percentage ziekengeld in, dat door het programma berekend moet worden in het geval u ziektedagen invoert.

In mindering brengen op beloning (1 cijfers/letters) [5131]
U kunt deze rubriek uitschakelen in de volgende situatie: Het ziekengeld wordt 100% vergoedt maar op de loonstrook moet komen 70% ziekengeld en 30% aanvulling ziekengeld. Er moeten in dit geval twee ziekengeldregelingen worden gemaakt 1 van 70% en 1 van 30%. Bij die van 30% moet deze rubriek worden uitgeschakeld.

F3UitgpuntH5111 Uitgangspunten
F7KopieS5034 Kopi‰ren verzuimregeling