D4130 - ONDERHOUD BEWERKING

Doel

Met deze functie worden de stamgegevens van de bewerkingen (werkzaamheden) onderhouden.

Achtergrond

Bewerkingen zijn handelingen die ten behoeve van een servicebon moeten worden uitgevoerd. De stamgegevens van deze bewerkingen worden met deze functie vastgelegd. Indien gewenst kunnen deze gestandaardiseerde bewerkingen voor een servicebon worden aangepast.
Voorbeelden van bewerkingen zijn: Onderhoud, reparatie, installatie, etc.

Attentiepunt

1 De met deze functie ingevoerde tarieven vervangen de tarieven die met functie Onderhoud plangroep zijn vastgelegd.
2 Aan een plangroep kan een aantal bewerkingen worden gekoppeld.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie onderhoudsfunctie of invulinstructie.

* 3230 Bewerkingscode (6 cijfers/letters)
De unieke code van maximaal 6 posities, waarmee de bewerking wordt ge dentificeerd.

* 2001 Omschrijving (40 cijfers/letters)
De omschrijving van maximaal 40 posities van de bewerkingscode. Indien deze ruimte onvoldoende is, kan de eerste omschrijving worden uitgebreid met een tekstblok van maximaal 99 extra regels. Zie hiervoor functietoets F6:Omsch.

* 3200 Plangroep (bestaande plangroep)
De plangroep waarvan de bewerking deel uitmaakt. Een plangroep is een algemene benaming voor een machine, een aantal mensen of een afdeling. Een bewerkingscode maakt altijd onderdeel uit van een plangroep. Een plangroep kan ook meer bewerkingscodes bevatten. De planning is altijd gebaseerd op de capaciteit van de plangroep.

* 3184 Werksoortcode (bestaande werksoortcode)
Met het oog op de uren- of loonadministratie kan een aantal werksoortcodes worden aangemaakt. Met de werksoortcode worden geregistreerde uren in een aantal rubrieken onderverdeeld. Bij elke bewerking wordt derhalve een werksoortcode aangegeven, waarop verschillende werkzaamheden in de urenverantwoording kunnen worden verzameld.
Een mogelijke uitsplitsing ziet er als volgt uit:
- directe uren
- indirecte uren
- ziekte
- vakantie

Cash adviseert voor de werksoorten direct en indirect een korte codering te gebruiken (bijvoorbeeld D respectievelijk I). Deze werksoorten worden vaak gebruikt en vergemakkelijkt de invoer hiervan.

* 3213 Verwachte tijd (min) (6 cijfers)
De verwachte tijd is de vaste of minimale tijd, die nodig is om een bepaalde bewerking van een servicebon af te ronden. Deze tijd wordt ingegeven in hele minuten.

* 3215 Planningsniveau (1 cijfer)
Het planningsniveau geeft de gewenste bewerkingsvolgorde aan binnen een plangroep (machine), per dag of per week. Het laagste niveau is 9, het hoogste niveau is 1.
Met deze rubriek wordt het standaard planningsniveau van de bewerkingscode aangegeven. Indien werkzaamheden een andere prioriteit behoren te krijgen, kan deze standaardwaarde worden gewijzigd in een hoger niveau:
 per klant: Alle servicebonnen van de klant krijgen een hogere prioriteit.
 per servicebon: Alle bewerkingen van een servicebon krijgen een hogere prioriteit.
 per bewerking: Specifieke bewerkingen krijgen altijd een hogere prioriteit. (Bijvoorbeeld: instellen).

LET OP:
Tijdens de registratie van uren wordt het planningsniveau van een bewerkingsregel in een servicebon automatisch gewijzigd in niveau 4, indien het niveau hoger (lagere prioriteit) was dan 4. Op het planningsoverzicht komen hierdoor de reeds in bewerking zijnde serviceregels per dag of week vooraan te liggen.

* 3234 Afdr. op stamkaart (J,N)
Met deze rubriek wordt aangegeven of de bewerkingsregel van een servicebon wel of niet op de stamkaart moet worden afgedrukt.

* 3241 Doorbelasten uren (J,N)
Met deze rubriek wordt aangegeven of de gewerkte uren doorberekend moeten worden aan de klant of niet.

* 4098 Factuurtekst uren (1,2,3)
Met deze rubriek kan de gewenste tekst op de verkoopfactuur worden aangegeven. De vaste tekst wordt bepaald in functie Instellen parameters service. Geldige waarden zijn:
1 met datum
2 met servicebonnummer
3 standaardtekst parameters

* 2356 Kostprijs lonen (9 cijfers, 2 decimalen)
Met deze rubriek wordt de kostprijs van de lonen per uur aangegeven. De kostprijs van een bewerkingsgroep kan bestaan uit twee componenten: een dekking voor personeelskosten en een dekking voor machinekosten. Het verkooptarief wordt berekend door beide componenten van de kostprijs te totaliseren en de som hiervan te verhogen met een opslagpercentage. Dit percentage wordt aangegeven bij de systeemvariabelen of indien van toepassing in de artikelgroep van het product. Ook is het mogelijk een afwijkend verkooptarief aan te geven.
De uitsplitsing in componenten is met name bedoeld voor de boekhouding. Daar kan worden gewerkt met de onderhandenwerk rekeningen Lonen en Machines en dekkingsrekeningen voor Lonen en Machines. Zie functie Instellen boekingsvariabelen (prod1)

* 2359 Verkooptarief p.uur (9 cijfers, 2 decimalen)
Met deze rubriek kan een afwijkend verkooptarief van de geselecteerde bewerkingscode per uur worden aangegeven. In principe wordt het verkooptarief automatisch bepaald door het totaal van de rubrieken Kostprijs machine en Kostprijs lonen te verhogen met het opslagpercentage. Indien gewenst kan hiervan worden afgeweken door een afwijkend tarief aan te geven.

* 2003 Opmerking (40 cijfers/letters)
Met deze rubriek kan een extra omschrijving, bijvoorbeeld ter nadere aanduiding van de bewerking, worden vastgelegd.

F4BewerkgrD3234 Opvragen bewerkingsgroep
F6OmschrH3234 Onderhoud extra omschrijving bewerking
F7KopieS3231 Kopieeren bestaande code
F8WijzCodeS3203 Wijzigen code