D2261 - ARTIKEL (DEEL 2)

Doel

Deze programmafunctie onderhoudt een aantal rubrieken van de artikelstamgegevens, dat niet vaak aan mutaties onderhevig is.

Attentiepunt

1 De grootboekrekeningen hoeven alleen te worden ingevuld wanneer de boekingen per artikel gespecificeerd moeten worden. In alle andere gevallen blijven de rubrieken leeg.
2 Deze functie wordt alleen aangeroepen indien de artikelsoort van het artikel A (assortiment) of E (eenmalig artikel) is.

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie onderhoudsfunctie of invulinstructie.

* 2285 Verpakkingseenheid (10 cijfers/letters)
Deze rubriek geeft aan wat de verpakkingseenheid van dit artikel is. Op inkoop- en verkoopformulieren kan deze rubriek per orderregel worden afgedrukt.

* 2384 Omrekeneenheid (10 cijfers/letters)
Op verkoop- en inkoopformulieren is het mogelijk om op een orderregel de hoeveelheid en prijs in twee verschillende eenheden te vermelden.
De omschrijving van de primaire eenheid wordt vastgelegd in de rubriek verpakkingseenheid, terwijl de omschrijving van de tweede eenheid in de omrekeneenheid wordt opgenomen. De relatie tussen beide eenheden wordt aangegeven door de omrekenfactor (Zie volgende rubriek).

* 2385 Omrekenfactor (5 cijfers voor de komma/4 decimalen)
Met de omrekenfactor wordt de relatie aangegeven tussen de primaire eenheid (verpakkingseenheid) en de tweede eenheid (omrekeneenheid). Deze factor wordt vastgelegd in 4 decimalen en geldt alleen voor artikelen met artikelsoort A, E, S en K.

Voorbeeld:
Een artikel wordt altijd ingekocht, op voorraad gehouden en verkocht in dozen en daarom is de primaire eenheid doos. Het kan gewenst zijn om naast deze primaire eenheid aanvullende informatie te verschaffen van een kleinere eenheid (bijvoorbeeld Kg). Van deze tweede eenheid, omrekeneenheid genoemd, kan zowel het aantal als de prijs worden getoond.

Indien elke doos EUR 100,00 kost en 30Kg bevat, kost 1 Kg EUR 3,33 en dienen genoemde rubrieken als volgt te worden ingevuld:
 verpakkingseenheid: doos
 omrekeneenheid: Kg
 omrekenfactor: 30,0000

Op de diverse formulieren kunnen zowel de primaire gegevens als de gegevens van de omrekeneenheid worden afgedrukt. De hierbij behorende formulier-Elementen zijn:
 2285 Omschrijving van de primaire verpakkingseenheid (doos)
 2384 Omschrijving van de tweede verpakkingseenheid of omrekeneenheid (Kg)
 FACTO Omrekenfactor met 4 cijfers achter de komma (30,00000)
 ABEST Aantal besteld in de primaire eenheid
 AGLEV Aantal geleverd in de primaire eenheid
 ANLEV Aantal naleveren in de primaire eenheid
 ABESTF Aantal besteld in de omrekeneenheid
 AGLEVF Aantal geleverd in de omrekeneenheid
 ANLEVF Aantal naleveren in de omrekeneenheid
 B2267 Bruto verkoopprijs van de primaire verpakkingseenheid (verkoop)
 N2267 Netto verkoopprijs van de primaire verpakkingseenheid (verkoop)
 F2267 Netto verkoopprijs van de omrekeneenheid (verkoop)
 B2266 Bruto inkoopprijs van de primaire verpakkingseenheid (inkoop)
 N2266 Netto inkoopprijs van de primaire verpakkingseenheid (inkoop)
 F2266 Netto inkoopprijs van de omrekeneenheid (inkoop)

LET OP:
Indien de omrekenfactor kleiner is dan 1,0000 worden de aantallen in de Elementcodes ABESTF, AGLEVF en ANLEVF met 2 extra posities achter de decimale punt afgedrukt.

Historische overzichten zijn alleen beschikbaar in de primaire verpakkingseenheid. De in- en verkoopstatistieken kunnen naar keuze in de primaire of in de omrekeneenheid worden verstrekt. De keuze hiertoe kan worden ingesteld middels systeemswitch Statistiekeenheid in functie Instellen systeemswitches verkoop afdruk

Tijdens de ingave van een in- en verkooporderregel kan het aantal worden ingetoetst in de omrekeneenheid. Hiertoe dient bij de rubriek Aantal besteld, de functie Voorraadeenheid te worden aangeroepen met behulp van functietoets F5. Het aantal van de omrekeneenheid wordt automatisch afgerond op een veelvoud van de omrekenfactor.

* 2274 Verkoopeenheid (1,2,3,4,5)
De waarde van een eenheid op een verkooporderregel kan op verschillende manieren worden berekend. De standaardwaarde is aantal x prijs.
Geldige waarden zijn:
1 Waarde = aantal x prijs
2,3,4 Waarde = lengte x breedte = oppervlakte x prijs
5 Waarde = lengte * aantal = totale lengte x prijs
6,7,8 Waarde = lengte x breedte x hoogte = inhoud x prijs

Bij de oppervlakteberekening (waarde 2, 3 of 4) kan worden aangegeven met hoeveel decimalen de lengte en de breedte moeten worden aangegeven:
2 = centimeters (aantal decimalen = 2)
3 = millimeters (aantal decimalen = 3)
4 = 1/10 millimeter (aantal decimalen = 4)

Bij de inhoudberekening (waarde 6, 7 of 8) kan worden aangegeven met hoeveel decimalen de lengte, de breedte en de hoogte moeten worden aangegeven:
6 = centimeters (aantal decimalen = 2)
7 = millimeters (aantal decimalen = 3)
8 = 1/10 millimeter (aantal decimalen = 4)

Wanneer bijvoorbeeld de lengte en de breedte met twee decimalen wordt opgegeven, kan de oppervlakte met vier decimalen worden berekend. De oppervlakte hoeft in dit geval niet te worden afgerond. Als de vermenigvuldigingsfactor echter in drie of vier decimalen wordt opgegeven, zal de oppervlakte altijd worden afgerond. Dit geldt ook voor de inhoud.
In de formulierlay-out kunnen de kolommen Lengte, Breedte en Hoogte met behulp van de conditie Decl worden voorzien van een masker met decimalen. De Elementcode voor de lengte is V2437, voor de breedte V2438, voor de hoogte V4105 en het aantal, lengte, oppervlakte of inhoud ABEST.

Indien gebruik wordt gemaakt van CASH Productie, gelden in combinatie met een productontwerp (artikelsoort = P ) de volgende Elementcodes:
ABEST vaste waarde van 1
V2459 oppervlakte

* 2198 Prijsgroepcode (geldige waarde)
In bepaalde situaties kunnen meerdere artikelen dezelfde verkoopprijs hebben. Dit is het geval indien de artikelen veel gelijkenis met elkaar vertonen en slechts op kleur, opdruk, etc. van elkaar verschillen. Het is dan wenselijk om hiervoor een (1) verkoopprijs vast te leggen die voor een groep artikelen geldt. Zo'n prijs kan worden vastgelegd per prijsgroepcode, die in de functie Onderhoud prijsgroepcode kan worden aangemaakt, terwijl bij de daarvoor in aanmerking komende artikelen de desbetreffende prijsgroepcode wordt opgenomen. Een prijsgroep is vaak een uitsplitsing binnen een artikelgroep, speciaal bedoeld om het onderhoud van verkoopprijzen te vereenvoudigen.

De prijsgroepcode per artikel is alleen beschikbaar bij de artikelsoorten assortiment, samenstelling, kosten en in CASH Productie het productieartikel (artikelsoort A, S, K en P).

In het submenu Onderhoud prijzen kunnen per prijsgroep of per klant/prijsgroep, prijzen worden vastgelegd, eventueel per hoeveelheidsstaffel. Zie functie Prijzen prijsgroep respectievelijk Prijzen klant/prijsgroep
Tijdens invoer van een nieuwe verkooporderregel worden deze prijsafspraken
automatisch bijgelezen; zie functie Verkooporder

LET OP:
Als voor dezelfde klant al prijsafspraken per klant/artikel of prijslijstcode/artikel bestaan, dienen deze eerst te worden verwijderd. In de stamgegevens van de klant dient het veld Code prijslijst leeg te zijn; zie functie Klant instellen

In CASH Productie kunnen gestaffelde prijzen ook worden berekend vanuit het productontwerp. Zie functie CALL: Bereken productontwerp Kprs & Vprs

LET OP:
De prijzen per prijsgroepcode kunnen dus via meerdere productcodes worden berekend, en overschrijven daarmee bestaande prijzen!

Prijsafspraken worden bijgelezen op basis van de volgende tests:
1 Als in de stamgegevens van de klant een prijslijstcode is vermeld, wordt de prijsstaffel vastgelegd per prijslijstcode/artikel.
Zie functie Prijzen prlst/artikel
2 Als geen prijslijstcode aan de klant is gekoppeld, maar per artikel is een prijsgroep vermeld, dan wordt de prijsstaffel vastgelegd per klant/prijsgroep. Zie functie Prijzen klant/prijsgroep
3 Als geen prijslijstcode aan de klant is gekoppeld EN geen prijsgroepcode voor het artikel geldt, wordt de gestaffelde prijsafspraak vastgelegd per klant/artikel. Zie functie Prijzen klant/artikel

* 2287 Magazijnlocatie (10 cijfers/letters)
Deze rubriek geeft aan op welke locatie dit artikel zich bevindt. De rubriek is vrij indeelbaar. De magazijnlocatie is printbaar op een magazijnbon of pakbon.
Meerdere locaties per artikel zijn instelbaar in een onderliggende tabel, te selecteren met functietoets F2 ( Magazijnlocatie per artikel ) . Activeren van meerdere locatiecodes per artikel met systeemswitch [Meerdere magazijnlocaties].

* 2209 Magazijn (bestaande magazijncode)
Als de voorraad in meerdere magazijnen is opgeslagen kan per artikel een standaard magazijn worden opgegeven. Bij elke voorraadmutatie wordt deze magazijncode bijgelezen en kan dan desgewenst worden gewijzigd. Deze werkwijze versnelt de goederenontvangst en -uitgifte en voorkomt onjuiste voorraadmutaties.
Door deze rubriek leeg te laten wordt het hoofdmagazijn gebruikt.
Opm. Indien systeemswitch Meerdere magazijnen de waarde N bevat, kan deze rubriek TOCH worden ingevuld. In dit geval kan dit veld voor een alternatieve sortering worden gebruikt.

* 2288 Opmerking (40 cijfers/letters)
Met deze rubriek kunnen extra aantekeningen worden vastgelegd voor intern gebruik.

* 2080 Opmerking 2 (40 cijfers/letters)
Met deze rubriek kunnen extra aantekeningen worden vastgelegd voor intern gebruik.

* 2902 Gbrek voorraadwaarde (bestaande grootboekrekening)
De grootboekrekening voor de voorraadwaarde indien deze apart per artikel dient te worden verantwoord. In alle andere gevallen blijft deze rubriek leeg. De meest gebruikte boekingsmethode is per artikelgroep.

Voor de bepaling van de grootboekrekening voorraad wordt de volgende vaste zoekvolgorde aangehouden:
1 ARTIKEL
2 artikelgroep
3 artikelgroep 2
4 boekingsvariabelen

Opm. De omschrijving van deze rubriek is 'Gbrek kostprs.kosten', indien de Artikelsoort van het betreffende artikel de waarde K (kostenartikel) bevat.

* 2901 Gbrek omzet (bestaande grootboekrekening)
De grootboekrekening voor de omzetwaarde indien deze apart per artikel dient te worden verantwoord. In alle andere gevallen blijft deze rubriek leeg.

Voor de bepaling van de grootboekrekening omzet wordt de volgende vaste zoekvolgorde aangehouden:
1 verkooporderkop
2 klant
3 rayon
4 klantgroep
5 klantgroep 2
6 ARTIKEL
7 artikelgroep
8 artikelgroep 2
9 boekingsvariabelen

* 2903 Gbrek kostprs vd omz (bestaande grootboekrekening)
De grootboekrekening voor de kostprijs van de omzet indien deze apart per artikel dient te worden verantwoord. In alle andere gevallen blijft deze rubriek leeg. De meest gebruikte boekingsmethode is per artikelgroep.

Voor de bepaling van de grootboekrekening kostprijs van de omzet wordt de volgende vaste zoekvolgorde aangehouden:
1 ARTIKEL
2 artikelgroep
3 artikelgroep 2
4 leverancier
5 leveranciersgroep
6 boekingsvariabelen

* 2905 Gbrek voorraadvers (bestaande grootboekrekening)
De grootboekrekening voor voorraadverschillen indien deze apart per artikel dient te worden verantwoord. In alle andere gevallen blijft deze rubriek leeg. De meest gebruikte boekingsmethode is een algemeen grootboeknummer in de boekingsvariabelen.

Voor de bepaling van de grootboekrekening voorraadverschillen wordt de volgende vaste zoekvolgorde aangehouden:
1 per voorraadmutatie
2 ARTIKEL
3 artikelgroep
4 artikelgroep 2
5 boekingsvariabelen

* 4245 Foto (.jpg)(100 letters/cijfers)
Indien van een artikel een foto beschikbaar is kan deze automatisch op het beeldscherm worden getoond. Zo'n foto heeft altijd de verplichte extensie van .jpg. Een foto kan op de volgende manieren aan een artikel worden gekoppeld:
1 De bestandsnaam van de foto is gelijk aan de artikelcode (artikelcode.jpg). In dit geval behoeft deze rubriek niet ingevuld te worden.
2 De naam van het foto-bestand kan ook afwijken van de artikelcode, omdat een foto voor meerdere artikelen kan gelden. In dit geval dient de (afwijkende) naam van de foto in deze rubriek (Foto (.jpg)) opgenomen te worden.

De foto van het artikel wordt - alleen in de Windows-versie - automatisch rechts bovenin het scherm getoond. De naam van de map waarin deze foto's aanwezig moeten zijn, wordt aangegeven in functie Systeemvariabelen resp. Systeemvariabelen rubriek Fotomap.
Alle jpg-bestanden staan in een vooraf aangegeven sub-directory (Zie functie Systeemvariabelen of Systeemvariabelen rubriek Fotomap).

Bijlage (255 cijfers/letters) [1777]
Op een aantal niveau's kunnen bijlagen aan een formulier worden toegevoegd.
Via de formulierlayout kan een algemene bijlage worden toegevoegd, bijvoorbeeld bij een factuur de Algemene Voorwaarden.
Bij een artikelstamgegeven kan een bijlage worden toegevoegd, bijvoorbeeld de specificatie van dat artikel of de gebruiksaanwijzing.
Tenslotte kan bij een factuurregel een bijlage worden toegevoegd met nadere uitleg over de gefactureerde post, bijvoorbeeld de door de klant ondertekende opdrachtbevestiging.

Als bij een formulier dezelfde bijlage meerdere keren voorkomt, wordt deze slechts een keer toegevoegd.

Een bijlage bij een artikelstamgegeven of bij een factuurregel leidt ook tot een extra regel met de tekst '(zie xxx)', waarbij xxx het laatste deel van de naam van de bijlage is (dus zonder mapnaam etc.).

Statistiekcode CBS (8 cijfers) [244]
De statistiekcode van dit artikel, deze kan op de verkoopformulieren afgedrukt worden.

Land van herkomst (bestaande waarde) [3439]
Land van herkomst van het artikel. Kan gebruikt worden om af te drukken op verkoopformulieren en voor de CBS aangifte. Dit kan per artikelgroep worden ingevuld, dan geldt het voor alle artikelen in deze groep, per artikelcode kan dan worden afgeweken. Er wordt eerst gekeken of het land van herkomst ingevuld is bij het artikel, als deze leeg is dan wordt gekeken of deze ingevuld is bij de artikelgroep en als deze leeg is dan wordt gekeken of deze ingevuld is bij artikelgroep2. Als ze allemaal leeg zijn dan wordt standaard NL ingevuld.

* 2284 Gewicht eenh (3dec) (4 cijfers voor de komma/3 decimalen)
Deze rubriek geeft aan wat het gewicht van dit artikel is. Een eenheid is per stuk, meter of liter. Per verkooporderregel wordt dit gewicht vermenigvuldigd met het aantal. Het gewicht kan op verkoopformulieren per orderregel worden afgedrukt. Per verkooporder wordt ook een totaalgewicht berekend.
Als het gewicht in gebruik is als onderdeel in een samenstelling wordt melding gemaakt van een gewichtsmutatie, zodat het totaal gewicht her-berekend kan worden. Zie functie Berekenen samenstelling

* 2327 Gevarenpunten (8 cijfers)
Bij het vervoer van schadelijke stoffen, verplicht de Overheid het vermelden van gevarenpunten op de pakbon. Met deze rubriek kan per artikel het aantal gevarenpunten worden vastgelegd. Op de pakbon kan het aantal gevarenpunten per orderregel (aantal geleverd * aantal punten per artikel) worden afgedrukt met Elementcode R2327. Het totaal aantal gevarenpunten van de gehele pakbon, kan - alleen in het slot - worden afgedrukt met Elementcode V2327.

* 2323 Houdbaarheid in dagen (leeg of 4 cijfers)
Op Assemblageopdracht:
Tijdens gereed melden van een assemblage-opdracht kan de houdbaarheidsdatum of THT worden bepaald met de systeemdatum en de houdbaarheidstijd. De houdbaarheid in dagen kan algemeen worden ingesteld in de bedrijfsgegevens (functie Systeemvariabelen) of specifiek per artikel (Artikelstamgegevens Samenstelling deel2).

Op Artikeletiket:
Met deze rubriek wordt het aantal kalenderdagen aangegeven, dat tezamen met de leverdatum, de uiterste houdbaarheidsdatum bepaalt. Als leverdatum wordt de leverdatum van de pakbon gehanteerd, tenzij de pakbon nog niet is afgedrukt. In dat geval wordt de verwachte leverdatum uit de verkooporderregel gehanteerd.
Deze houdbaarheidsdatum kan op een artikeletiket worden afgedrukt. Voor de formulierlay-out zijn hiervoor de volgende Elementen beschikbaar:
DATHBH Datum houdbaarheid in het formaat DDMMJJ
DATHB6 Datum houdbaarheid in het formaat JJMMDD
Zie hiervoor functie Orderregeletiketten

* 3794 GLN producent
Global Location Number van de fabrikant of producent. De uniforme adrescode wordt gebruikt bij aanmaken van het exportbeastand met Productgegevens in het formaat PAB2. zie exportfunctie Export artikel (PAB) .

* 3795 Code verpakkingsvorm
De uniforme verpakkingscode welke wordt gebruikt bij het aanmaken van het exportbeastand met Productgegevens in het formaat PAB2. zie exportfunctie Export artikel (PAB) . De standaardwaarde waarde bij een leeg veld is NE (Onverpakt).

* 2968 Inkoop op afroep (0,1)
Met deze rubriek kan een extra selectie worden geactiveerd bij de berekening van besteladviezen. Afroeporders kennen in het algemeen een korte levertijd op basis van de afroepbare voorraad bij de leverancier. Met functie Berekenen besteladviezen kan een aparte run worden gedraaid met alleen afroepbare artikelen en een afwijkende peildatum. Zie functie Berekenen besteladvies

* 1341 B2B diensten (J/N)
Met deze rubriek wordt aangegeven of dit (kosten)artikel een B2B (van bedrijven aan bedrijven) dienst betreft. Indien hier Ja wordt geantwoord, wordt dit artikel als een B2B dienst behandeld, indien ook aan de betreffende relatie Eigenschap D is toegekend. Tevens dient deze relatie een BTW-nummer te hebben. Zie hiervoor rubriek Eigenschap in de functies Relaties en Eigenschap relatie financieel

* 2297 Recente ontvangst (N,J)
Bij een toename van de voorraad van dit artikel wordt de waarde van deze rubriek automatisch op J gezet. Nadat een overzicht van recente goederenontvangsten met functie Naleveringen is afgedrukt, staat deze code weer op N. Alleen als in deze rubriek de waarde J is ingevuld, wordt dit artikel op het eerstvolgende overzicht van naleveringen afgedrukt. De code is desgewenst ook handmatig muteerbaar. Het overzicht van naleveringen omvat alle artikelen waarvan aanvankelijk onvoldoende voorraad aanwezig was en waar recentelijk de voorraad van is toegenomen. Een artikel wordt niet (N) of wel (J) op het naleveringen-overzicht afgedrukt. Na het afdrukken van het overzicht staat de code weer op N.

F3ArtikelS2268 Stamgegevens artikel
F4InkprijsS2294 Inkoopprijzen per artikel
F5VerkprysS2274 Verkoopprijzen per artikel
F6KopieS2267 Kopieer artikelcode
F7AlternD2258 Alternatief artikel
F8MemoD2289 Memo artikel