D0624 - MAATWERKOVERZICHTEN

Doel

Met deze functie kan de gebruiker zelf allerlei, op het grootboek gebaseerde, rapporten instellen.

Achtergrond

De proef- en saldibalans, de balans en de resultatenrekening zijn volledig gestandaardiseerd. Daardoor zijn ze voor iedereen te begrijpen. Het nadeel is echter dat ze mogelijk niet voor iedereen de gewenste informatie verschaffen. Daarbij is 'gewenste informatie' afhankelijk van de gebruiker. Zo kan de ene gebruiker een overzicht wensen waarin alle cijfers in duizenden euro's worden afgedrukt, omdat getallen als EUR 3289324,33 zo moeilijk te lezen zijn. Een tweede gebruiker wil graag de omzetcijfers van de afgelopen 8 maanden naast elkaar zien om te vergelijken. Een derde gebruiker wil graag cumulatieve bedragen zien en tevens een vergelijking met dezelfde periode(s) van het vorige jaar. Al deze speciale informatiebehoeften zijn te realiseren door zelf maatwerkoverzichten in te stellen in CASH.

Attentiepunt

1 Een maatwerkoverzicht bestaat uit een aantal kolommen en een aantal regels, ongeveer zoals in een spreadsheet dus.
2 Een kolom geeft debet, credit, saldo, aantal, budget of verschil weer voor één of voor een serie periode(n). De kolomindeling wordt vastgelegd binnen Maatwerkoverzichten de functie waarin u zich nu bevindt.
3 Een regel betreft altijd de saldi van één of meerdere grootboekrekeningen. De regelindeling wordt vastgelegd binnen Regelindeling maatwerkoverzicht Deze functie kunt u met F3 oproepen nadat u de gegevens in Maatwerkoverzichten heeft vastgelegd.
4 Als het maatwerkoverzicht ingesteld is, kunt u met menukeuze FINANCIEEL / Overzichten / Periodeoverzichten / Maatwerkoverzichten het resultaat laten zien.
5 Creditbedragen worden binnen CASH altijd met een minteken (achter het bedrag) vastgelegd. Dat betekent dus dat de omzet en de winst in eerste aanleg als negatieve bedragen worden weergegeven. U kunt het teken van het overzicht 'omdraaien' door bij de 'schaalfactor' een negatieve waarde in te geven (bijvoorbeeld -1).

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie onderhoudsfunctie of invulinstructie.

De specificatie van een maatwerkoverzicht bestaat altijd uit twee soorten gegevens: enkele algemene gegevens (waaronder de kolomindeling) en gegevens over de regels. De laatste bepalen onder andere welke grootboekrekeningen naar voren komen. Beide soorten gegevens worden ieder in een apart scherm onderhouden.
Wordt de functie gestart, dan verschijnt het scherm voor de algemene gegevens. Hier kan een bestaand rapport worden opgeroepen of kan een nieuw rapport worden toegevoegd. De algemene gegevens zijn dan op dat moment te wijzigen of in te voeren. Zijn de gegevens akkoord, dan is het de beurt aan de regels.

Overzichtcode (sleutelwaarde) [861]
De code waarmee het overzicht wordt geïdentificeerd.

Omschrijving (35 cijfers/letters) [862]
De naam van het overzicht. Deze naam wordt in de kop van het overzicht getoond, als u het overzicht laat samenstellen.

Kolomindeling (105 cijfers/letters) [863]
De specificatie van de bedragen die in de kolommen moeten verschijnen. Een specificatie bestaat altijd uit een letter, desgewenst gevolgd door de letter 'V', en weer gevolgd door een periode-indicatie.

Geldige waarden voor de letter:
A Aantal
B Budget
C Credit
D Debet
R Verschil tussen budget en saldo
S Saldo
P Percentage van de opbrengst
V Vorig jaar (staat achter een van de vorige letters)

Geldige waarden voor de periode-indicatie:
0 Huidige periode (zoals opgegeven bij de het aanmaken van het overzicht)
p Een bepaalde periode
p,q Periode p tot en met q
-p P perioden geleden ten opzichte van huidige periode
+p P perioden verder ten opzichte van huidige periode
B Beginbalans

Voorbeelden zijn:
S0 Het saldo van huidige periode
S2 Het saldo van periode 2
S1,6 Het saldo van periode 1 tot en met 6
SV1,6 Het saldo van periode 1 tot en met 6 van het voorgaande jaar
P1,6 Het percentage van de opbrengst van periode 1 tot en met 6
S-4 Het saldo van vier perioden geleden
S+5 Het saldo van vijf perioden verder
S1,3 S4,6 S7,9 S10,12 De saldi van de vier kwartalen (als u heeft gekozen voor een administratie met 12 boekperiodes)
SB Beginbalans
D0 Debettotaal van de huidige periode
C0 Credittotaal van de huidige periode
D1,0 Debettotaal tot en met de huidige periode
C1,0 Credittotaal tot en met de huidige periode
S1,0 Saldo tot en met de huidige periode
NB. De laatste zes regels geven een proef- en saldibalans weer.

Masker (15 cijfers/letters) [870]
De definitie voor het weergeven van het getal.
Daarbij bepaalt een masker hoe de komma's, punten en valutasymbolen worden getoond. Tevens bepaalt het masker de kolombreedte. Dit betekent dat door het toevoegen van spaties een kolom breder kan worden gemaakt.

Enkele voorbeelden:
99.999.999,99
999,999.99
99.999.999
Indien de rubriek masker leeg wordt gelaten, wordt een masker aangehouden van 10 miljard min een cent. Dus als er meer kolommen moeten worden afgedrukt, kan het noodzakelijk zijn om een kleiner masker in te geven.
Negatieve getallen worden altijd aangegeven met een minteken achter het bedrag.

Bij gebruik van het maatwerkoverzicht voor de benchmark-functie is het niet mogelijk een afwijkend masker in combinatie met een schaalfactor in te geven. De weergave van bedragen is altijd in hele euro's.

Schaalfactor (12,2 cijfers) [860]
De deler van het bedrag.
Door bijvoorbeeld 1000,00 op te geven worden de bedragen in 'duizenden euro's' getoond. Door een minteken toe te voegen (bijvoorbeeld 1000,00-) worden alle bedragen 'omgekeerd' getoond.

Bij gebruik van het maatwerkoverzicht voor de benchmark-functie is het niet mogelijk om een schaalfactor op te geven. Bedragen worden altijd getoond in hele euro's.

Kopregel 1 (132 cijfers/letters) [866]
Deze rubriek geeft de mogelijkheid een eigen tekst voor de eerste kopregel vast te leggen. Wordt de rubriek leeg gelaten, dan wordt de kopregel door het programma vastgesteld. Op de eerste regel wordt door CASH het soort cijfer getoond, bijvoorbeeld saldo of budget. Op de tweede regel komen de gebruikte perioden naar voren.

Kopregel 2 (132 cijfers/letters) [867]
Deze rubriek geeft de mogelijkheid een eigen tekst voor de tweede kopregel vast te leggen. Wordt de rubriek leeg gelaten, dan wordt de kopregel door het programma vastgesteld. Op de eerste regel wordt door CASH het soort cijfer getoond, bijvoorbeeld saldo of budget. Op de tweede regel komen de gebruikte perioden naar voren.

Regelindeling als (bestaande waarde) [868]
Met deze rubriek kan worden aangeven dat de regelindeling van een ander maatwerkoverzicht moet worden gebruikt. Op deze wijze is het mogelijk meerdere maatwerkoverzichten met dezelfde regelindeling te gebruiken. Wijzigingen in de andere regelindeling worden automatisch in beide maatwerkoverzichten meegenomen.

F3RegelD0625 Regelindeling maatwerkoverzicht
F4OverzS0624 Maatwerkindelingen
F5KopieS0646 Kopieren maatwerkoverzicht
F6HernummS0662 Hernummeren maatwerkindeling
F7GrafiekH0624 Instellingen grafiek