H2510 - INKOOPORDERREGELS

Doel

Met deze functie worden inkooporderregels met de gewenste aantallen en artikelen voor de betreffende inkooporder onderhouden.

Kostprijs bepaling voorraad
Systeemswitches bepalen de methode van waarde berekening van de voorraad en daarmee tevens de kostprijs van de verkoop. De waarde van de voorraad wordt mede bepaald door de volgorde van administratieve verwerking van Goederenontvangst, inkoopfactuur en pakbon. Een uitzondering op de standaard verwerking kan worden gemaakt met systeemswitch (2189) Factuur verkoop eerder dan inkoop (K=Voorradaverschil V= Kostprijs van de omzet) De keuze voor code K kan tevens de kostprijs van de omzet op een verkooporderregel herzien. Alleen van toepassing als de goederen geleverd zijn met een pakbon voordat de inkoopfactuur is verwerkt. Als de inkoopprijs van de factuur afwijkt van de goederenontvangst, wordt de kostprijs van de laatste verkooporderregel gecorrigeerd met de prijs van de inkoopfactuur. Andere condities zijn het voorraadwaarderingssysteem GIP en artikelsoort = Assortiment.

Attentiepunt

 1  In de kolom S (status) wordt in elke inkooporderregel de status getoond. Deze status kan de volgende waarden hebben:
  L Lopende inkooporderregel.
  O Opdrachtbon is afgedrukt.
  B Bevestiging van de leverancier is ontvangen.
  G Goederenontvangst is ingevoerd maar nog niet verwerkt.
  V Goederenontvangst is verwerkt.
  F Inkoopfactuur is ingevoerd maar nog niet verwerkt.
  W Inkoopfactuur is verwerkt.
 2  Indien aan een orderregel een tekstblok hangt, wordt dit aangegeven met het + teken in kolom 62 van de inkooporderregel. Dit is ook het geval indien de originele tekst uit de stamgegevens is gewijzigd. Bij een nieuwe orderregel, wordt een eventueel aanwezig tekstblok uit de stamgegevens van de artikelcode overgenomen. Tekstregels waarvan de Formulierselectie V (verkoop) of P (productie) is, worden hierbij genegeerd.
 3  Indien gebruik wordt gemaakt van Prijsafspraken per leverancier/artikelgroep, dan wordt de (netto) artikelstamprijs eerst gebruteerd met het percentage van die prijsafspraak en vervolgens op de inkooporder getoond. Met het percentage van die prijsafspraak, wordt deze brutoprijs weer netto gemaakt en in de artikelstamgegevens vastgelegd.
 4  Indien in de stamgegevens van het artikel koppelartikelen voor de inkoop (rubriek Selectie vrk/ink is I of B) staan vermeld, dan worden die koppelartikelen automatisch in de inkooporder opgenomen.
 5  Indien in een inkooporderregel met een eenmalig artikel de verwachte leverdatum wordt gemuteerd, dan wordt de leverdatum van een eventuele gekoppelde verkooporderregel ook gemuteerd.
 6  Aan een inkooporderregel kan een extra kolom worden toegevoegd. Hierbij kan een keuze worden gemaakt uit: geen extra kolom, het batchnummer, de bestelcode of een opmerking. Zie hiervoor functie D2026, rubriek Orderregel extra kolom
 7  Indien in de artikelstamgegevens een Omrekenfactor of Inkoopeenheid vermeld staat, kan vanuit de rubriek Aantal besteld gekozen worden voor functietoets F5:Eenh. In het scherm, dat hierna verschijnt (functie D2515) kan het aantal in zowel de verpakkinseenheid als de omrekeneenheid worden ingegeven. Het ingetoetste aantal wordt altijd direct omgerekend naar de andere eenheid. Deze functionaliteit is eveneens beschikbaar na gebruik van functietoets F8:InfoR, functie S2574. Het is aan te bevelen om in de artikelstamgegevens (D2261) in de rubrieken Verpakkingseenheid en Omrekeneenheid een omschrijving op te nemen, bijvoorbeeld flessen respectievelijk dozen.

Uitvoering

Nadat deze functie is gestart, zijn de volgende functietoetsen actief:
F4 Econm Overzicht met de economische voorraadgegevens van het betreffende artikel.
F5 Prijs Indien de cursor niet op rubriek Besteld staat: Overzicht van alle prijsafspraken uit de stamgegevens van het betreffende artikel.
F5 Eenh Indien de cursor op rubriek Besteld staat: Invoerscherm om het aantal besteld in de afwijkende eenheid in te voeren.
F6 Omsch Invoerscherm om meerdere omschrijvingsregels in te voeren voor deze inkooporderregel.
F7 MutLv Mutatiescherm voor aanvullende gegevens.
F8 InfoR Alleen indien de cursor op een bestaande regel staat: Opvragen van gedetailleerde informatie van de inkooporderregel.
F8 Overz. Alleen als de cursor op een lege regel staat: Opvragen van overzicht actuele inkooporderregels van de geselecteerde inkooporder.

* 2526 Volgnummer (3 cijfers)
Het volgnummer van de inkooporderregel. Door middel van dit nummer wordt de volgorde binnen de inkooporder bepaald.

De stapgrootte van het volgnummer kan worden bepaald met een systeemvariabele. Zie hiervoor functie Systeemvariabelen

* 2260 Artikelcode (bestaande artikelcode)
De Artikelcode van het artikel waarvoor deze inkooporderregel wordt aangemaakt.

* 2510 Aantal besteld (8 cijfers)
Het gewenste aantal van het artikel dat bij de leverancier moet worden besteld.

* 2266 Inkoopprijs (7 cijfers voor de komma/2 decimalen)
De inkoopprijs per stuk van het betreffende artikel.

De inkoopprijs, zoals opgegeven bij de stamgegevens van het artikel, wordt automatisch bijgelezen. Desgewenst kan deze inkoopprijs handmatig worden gewijzigd.

* 2002 Korting% (3 cijfers voor de komma/2 decimalen)
Het kortingspercentage dat op deze inkooporderregel van toepassing is.

Indien voor deze leverancier bepaalde kortings- en prijsafspraken gelden, worden deze automatisch bijgelezen. Desgewenst zijn deze afspraken handmatig te wijzigen. Zie hiervoor het menu Prijzen verkoop
N.B. Een negatieve korting wordt verwerkt als toeslag.

* 2502 Leverdatum (6 cijfers)
De geplande leverdatum voor deze inkooporderregel in het formaat DDMMJJ (Dag, Maand, Jaar). De standaardwaarde is de leverdatum uit de inkooporderkop indien de rubriek Levertijd in dagen in de stamgegevens van het artikel niet is ingevuld. Is deze rubriek wel ingevuld, dan is de defaultwaarde van de leverdatum gelijk aan de orderdatum verhoogd met de levertijd.

LETOP:
Deze leverdatum - in de inkooporderregel - bepaalt de datum ten behoeve van de economische voorraad. Een wijziging hiervan kan een ongewenste invloed hebben op de leveranciersbeoordeling, zie functie Leveranciersbeoordeling Immers de aanleiding van de wijziging kan zowel bij de leverancier liggen als bij de opdrachtgever van de inkooporder. Daarom is een tweede leveringsdatum beschikbaar, die uitsluitend van belang is voor de leveranciersbeoordeling en NIET voor de economische voorraad. Deze datum kan met functietoets F7:MutLv worden gewijzigd. Indien gewenst kan deze datum tegelijkertijd worden gewijzigd door de leverdatum (van de economische voorraad) in de inkooporderregel te muteren EN de vraag 'Wijzigingsdatum Leveranciersbeoordeling (datum oud) - (datum nieuw)' (die na een verandering van de leverdatum wordt gesteld) met 'J' te beantwoorden.

Attentiepunt

1 Dit informatiescherm wordt alleen getoond indien de cursor niet op de rubriek Besteld staat. Staat de cursor wel op de rubriek Besteld, dan kan met functietoets F5 het Aantal besteld worden ingetoetst in de andere eenheid.