PRODUCTIEAANVRAAG (AANVRAAG PRODUCTIEAANVRAGEN)

De invoer van een verkooporder en de werkvoorbereiding ten behoeve van de productie, gebeurt bij veel bedrijven door verschillende personen. Ook binnen CASH zijn deze functies bewust gescheiden. De koppeling tussen een verkooporder en een productieopdracht wordt gevormd door een Productieaanvraag. Zo'n Productieaanvraag is vergelijkbaar met een besteladvies, dat de koppeling tot stand brengt tussen een productieopdracht en een inkooporder.

Indien de voorraad van een productieartikel niet toereikend is, om aan een verkoop te voldoen, dient een productieopdracht te worden aangemaakt. Op basis van de leverdatum in de verkooporderregel(s), worden daarvoor eerst productieaanvragen berekend met een uiterste startdatum voor de productie. Omdat meerdere orderregels per verkooporder voor kunnen komen - en het feit, dat met halffabrikaten kan worden gewerkt - kunnen per verkooporder meerdere aanvragen worden aangemaakt.
Anderzijds is het ook mogelijk, dat voor hetzelfde product, dat in meerdere verkooporders voorkomt, slechts EEN productiedossier wordt aangemaakt, door de aangemaakte Productieaanvragen te verzamelen. Hiertoe is de Parameter Productieaanvragen van belang met de volgende keuzes:
A - Productieaanvragen worden wel gebruikt, maar NOOIT verzameld
V - Productieaanvragen worden wel gebruikt en mogelijk verzameld
D - Productieaanvragen worden niet gebruikt, er worden direct dossiers aangemaakt

N.B.
Per productcode kan van deze Parameter worden afgeweken, zie hiertoe rubriek Aanvraag verzamelen in functie Productontwerp (deel 2) Deze rubriek kan de volgende waarden bevatten:
N - Nee, er worden geen aanvragen verzameld
J - Ja, productieaanvragen worden verzameld
S - Standaardwaarde in de Systeemswitches wordt gehanteerd
D - Directe verwerking, zonder dat aanvragen worden aangemaakt
I - Halffabrikaten van dit ontwerp worden altijd ingekocht

Productieaanvragen kunnen 'batchgewijs' worden aangemaakt (berekend) met functie Berekenen productieaanvraag Voor wat betreft Productieaanvragen zijn tevens de volgende functies beschikbaar:
Onderhoud productieaanvraag Hiermee kunnen aangemaakte Productieaanvragen worden aangepast of verwijderd
Verwerken productieaanvraag Hiermee kunnen bestaande Productieaanvragen worden verwerkt naar Productiedossiers
Aanvragen Van bestaande Productieaanvragen kan een overzicht worden vervaardigd