D0110 - INSTELLEN BANKAFSCHRIFTEN

Doel

Met deze functie kunt u de vaste gegevens van een bepaalde bank vastleggen. Als u bankafschriften van meerdere banken wilt inlezen, kunt u zo makkelijk switchen van de ene naar de andere bank.
De gegevens worden gebruikt in Inlezen bankafschriften Als u daar de waarde van de rubrieken wijzigt, worden deze aan het einde van de verwerking opgeslagen zodat u de volgende keer altijd over de juiste instellingen beschikt.

Attentiepunt

1 Als u binnen een bank meerdere rekeningen aanhoudt, wordt de koppeling naar een dagboek gelegd door het banknummer dat u heeft vastgelegd bij het betreffende dagboek c.q. de betreffende dagboeken.
2 U kunt de mutaties van meerdere bankrekeningen in één keer inlezen. Deze worden automatisch uitgesplitst over de betreffende dagboeken.
3 Als u mutaties van meerdere administraties in één mutatiebestand heeft staan, worden uitsluitend de bankrekeningen van de betreffende administratie verwerkt. De overige mutaties worden overgeslagen. U kunt hetzelfde bestand dan tevens inlezen in de andere administratie(s).

Uitvoering

Voor algemene uitleg zie onderhoudsfunctie of invulinstructie.

Banknaam (sleutelwaarde) [1188]
Geef hier de naam van de bank. U bent vrij om een naam te kiezen zoals u wilt, bijvoorbeeld ABNAMRO of RABO.

Formaat (1,2,3,4,5,6,7,8) [1430]
Kies het betreffende bankformaat. Het eerste formaat (MT940) is een standaard formaat, dat door vrijwel alle bankprogramma's wordt ondersteund. De overige 7 formaten zijn bankspecifieke formaten. Als uw bank niet specifiek genoemd is in het rijtje, kies dan MT940. U kunt kiezen uit:
1 MT940
2 Fortis (GBN 1.0) Zakelijk
3 Rabo (mut.asc)
4 v.Lanschot
5 C&E Bankiers
6 ING Particulier (CSV)
7 Rabo Cash Management
8 Friesland bank (CSV)

Bestandsnaam (128 cijfers/letters) [14]
De naam van het bestand dat moet worden ingelezen. Als u op F2 klikt, wordt een scherm getoond waaruit het bestand kan worden geselecteerd.

CASHWin: U mag de bestandsnaam laten voorafgaan door de naam van de schijf en de map (bijvoorbeeld c:\bank\accept\mut.dat)

CASHWeb: Als u werkt met CASHWeb dan kan het zijn dat u het bestand eerst moet uploaden van uw PC naar de CASHWeb-server. Klik dan op de 'Upload'-icoon. Klik daarna op 'Verversen' om de bestandsnaam in het venstertje op te laten nemen. Selecteer daarna de bestandsnaam in het venstertje.

Verwerkingswijze (M,N) [9]
Hier kunt u aangeven hoe u het bestand wilt laten verwerken. Het bestand wordt altijd in zijn geheel ingelezen in het aangegeven dagboek. Afhankelijk van de keuze die u hier doet worden de posten zoveel mogelijk gematcht of niet.
TIP: wij adviseren u om de M te kiezen! Dit zal u veel werk besparen.
M De posten worden zoveel mogelijk gematcht op basis van de informatie in het betalingskenmerk of op basis van het gebruikte bankrekeningnummer ten opzichte van eerdere mutaties. Posten die niet kunnen worden gematcht worden geboekt op een speciale 'uitzoek grootboekrekening'
N De posten worden niet gematcht en worden allemaal geboekt op een speciale 'uitzoek grootboekrekening'.
Met menufunctie 'Financieel / Betalingsverkeer / Inlezen bankbestanden / Matchen bankmutaties' kunnen de niet-gematchte mutaties worden toegewezen naar de juiste debiteur, crediteur of grootboekrekening.

Voor nadere uitleg over het proces van matchen kunt u klikken op het linkje aan het begin van deze helptekst.

Bestand verwijderen (N,J) [12]
Hier kunt u aangeven of u wilt dat het bestand na de verwerking wordt verwijderd. Het bestand wordt uitsluitend verwijderd als de verwerking volledig en foutloos heeft plaatsgevonden.

Boekjaar (jaar JJ) [211]
Het boekjaar waarin de mutaties worden geboekt. Als defaultwaarde wordt de rubriek Huidige periode gehanteerd, zoals opgegeven bij de functie Administratieparameters
Er vindt een controle plaats of het opgegeven boekjaar in overeenstemming is met de in het bankbestand aanwezige boekdata. Als dit niet zo is dan worden de mutaties geweigerd.