H3630 - BEWERKING

Doel

Met deze functie worden bewerkingsregels van het geselecteerde productiedossier onderhouden.

Achtergrond

Alle voor het geselecteerde productiedossier uit te voeren werkzaamheden worden met deze functie ingevoerd, gewijzigd of verwijderd. Van elke bewerking wordt het aantal instel- en cyclusminuten, alsmede de wachttijd productie en wachttijd dossier ingevoerd. Hierbij is de cyclustijd gebaseerd op de productie van het aantal producten dat in de rubriek Calculatie-eenheid in de kop van het productiedossier is aangegeven.

Attentiepunt

1 Tijdens het aanmaken van een productiedossier zullen alle in het bijbehorende productontwerp aanwezige bewerkingsregels automatisch worden overgenomen in het dossier. Indien gewenst kunnen met deze functie bewerkingsregels worden toegevoegd, gewijzigd of verwijderd.
2 Met het invoeren van de bewerkingscode is tevens de bijbehorende bewerkingsgroep bekend. Deze bewerkingsgroep (machine) wordt ter informatie op het beeldscherm getoond. Indien nodig kan, bijvoorbeeld in verband met een machinestoring, met deze functie de bewerkingsgroep worden gewijzigd.
3 Indien een nieuwe bewerkingsregel aan het productiedossier wordt toegevoegd, worden tevens alle gereedschapcodes toegevoegd die in de stamgegevens van de bewerkingscode zijn opgenomen. Zie functie Onderhoud bewerking
LET OP: De tarieven in de bewerkingscode worden alleen ingevoerd indien deze afwijken van de tarieven in de bijbehorende bewerkingsgroep.
4 Bewerkingstarieven worden ten behoeve van het bedrijfsbureau gefixeerd en vastgelegd in het productiedossier. Het moment hiervan wordt aangegeven door systeemswitch Bewerkingstarief bedrijfsbureau, zie functie Instellen systeemswitches productie
D - Tarieven worden gefixeerd tijdens het aanmaken van het productiedossier
O - Tarieven worden gefixeerd tijdens het vrijgeven voor productie van het productiedossier
5 Verandering van de startdatum van een (1) of enkele bewerkingsregels, bijvoorbeeld naar aanleiding van knelpunten in de planning, kan worden uitgevoerd met functie Startdatum (per bewerkingsregel) Met deze functie Onderhoud bewerking is dat ook mogelijk, nadeel is dan echter dat over de gehele regel gewandeld dient te worden. Het is ook mogelijk het gehele dossier of een aantal regels te verschuiven met functie Startdata en einddata
6 De kolom Wpu bevat het aantal uren wachttijd productie, de kolom Wdu het aantal uren wachttijd dossier en de kolom NC de rubriek Code nacalculatie.
7 Ter informatie wordt in de kolom T-uren het totaal aantal voorcalculatorische uren getoond. Hierbij wordt geen rekening gehouden met eventuele nacalculatorische uren. Dit aantal uren is het totaal van de rubrieken Insteltijd, Cyclustijd en Wachttijd productie. Deze tijd wordt naar boven afgerond op basis van systeemswitch Afronden bewerkingstijden, zie functie Instellen switches productie (planning)
U - Afronding op hele uren
K - Afronding op kwartieren
6 - Afronding op 6 minuten
M - Afronding op minuten
8 Het veld Insteltijd wordt getoond volgens het masker UU:MM (uren:minuten). Het aantal uren voor de dubbelepunt en het aantal minuten erachter. Ingave hiervan gebeurt door ingave van het aantal minuten, indien de totale tijd kleiner is dan een uur. Indien de totale insteltijd groter is dan een uur, worden minimaal 3 cijfers (UMM) ingegeven.
Voorbeeld:
2 uur en 30 minuten wordt ingegeven als 230 en weergegeven als 2:30.
9 Met deze onderhoudsfunctie kunnen geen tarieven worden onderhouden, deze worden overgenomen vanuit de stamgegevens:
 Tarief: Bewerkingsgroep: Bewerkingscode:
 Kostprijs machine Ja Ja
 Kostprijs lonen Ja Ja
 Kostprijs per dossier Nee Ja
 Verkooptarief per uur Ja Ja
 Verkooptarief per dossier Nee Ja

Uitvoering

Wanneer deze onderhoudsfunctie is gestart, staat de cursor op een nieuwe regel bij de rubriek Volgnummer. Met de pijltjestoetsen kan met de cursor op de rubriek Volgnummer over de dossierregels worden gewandeld. Met ENTER of OK kunnen de rubrieken van een ontwerpregel worden benaderd.

Indien de cursor op een bestaande dossierregel staat, zijn de volgende functietoetsen actief:
F2 Zoek Informatiescherm met dossierregels op volgorde van volgnummer.
F5 Prijs Informatiescherm met prijsinformatie over de bewerkingscode.
F6 Omsch Onderhoudsscherm voor het toevoegen van aanvullende omschrijvingen voor de bewerkingscode.
F7 Deel2 Onderhoudsscherm voor het toevoegen een aanvullende gegevens.
F8 Vgang Overzichtsscherm met de voortgang van de bewerkingen en uitbestedingen.

* 3401 Volgnummer (4 cijfers)
Elke regel van een productontwerp en een productiedossier heeft een eigen volgnummer. Dit volgnummer bepaalt samen met het subnummer de volgorde van de verschillende productiecategorieën. Nieuwe volgnummers worden automatisch door het programma gegenereerd op basis van de ingestelde Stapgrootte tussen de opeenvolgende volgnummers, zie functie Systeemvariabelen rubriek Stapgrootte. Met ENTER of OK wordt de standaardwaarde geaccepteerd. Desgewenst kan van deze waarde worden afgeweken door handmatig een nummer in te voeren. Door bij materialen, gereedschappen en bewerkingen hetzelfde volgnummer te gebruiken, worden deze regels aan elkaar gekoppeld. Met functietoets F2 worden alle dossierregels op volgorde van volgnummer op het beeldscherm getoond.

* 3402 Subnummer (3 cijfers)
Elke regel van een productontwerp of productiedossier heeft naast een volgnummer ook een eigen subnummer. Het gebruik van subnummers is niet noodzakelijk. Gebruik van subnummers biedt de mogelijkheid om later extra regels toe te voegen. Ook is het mogelijk om hiermee aan te geven dat bepaalde bewerkingen en/of uitbestedingen tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. In dat geval zijn de volgnummers gelijk en geven de subnummers een volgorde of diversificatie aan. Bij elk nieuw volgnummer wordt subnummer 000 voorgesteld. Met ENTER of OK wordt deze standaardwaarde geaccepteerd. Desgewenst kan van deze waarde worden afgeweken door handmatig een ander volgnummer aan te geven.

* 3200 Bewerkingsgroep (bestaande bewerkingsgroep)
Met deze rubriek wordt de code aangegeven van de bewerkingsgroep (machine), waarmee de bewerking moet worden uitgevoerd. In principe is een bewerkingscode gekoppeld aan een machine. Met deze functie kan hiervan worden afgeweken, indien bijvoorbeeld een machine overbezet of defect is.

* 3230 Bewerkingscode (bestaande bewerkingscode)
Met deze rubriek wordt de code aangegeven van de bewerking die voor het geselecteerde productiedossier moet worden uitgevoerd.

* 3213 Insteltijd (6 cijfers)
Met deze rubriek wordt de insteltijd aangegeven die nodig is om een bewerking binnen een productieproces te starten. Deze tijd is onafhankelijk van het aantal te produceren stuks en wordt zonder decimalen aangegeven. In de nacalculatie wordt geen onderscheid gemaakt in instel- en cyclusminuten. Indien dit wel gewenst is, dient de insteltijd als een aparte bewerkingsregel te worden opgenomen. Ingave hiervan gebeurt door ingave van het aantal minuten, indien de totale tijd kleiner is dan een (1) uur. Indien de totale insteltijd groter is dan een uur, dan worden minimaal 3 cijfers (UMM) ingegeven.
Voorbeeld: 2 uur en 30 minuten wordt ingegeven als 230 en weergegeven als 2:30.

* 3214 Cyclustijd (6 cijfers, 2 decimalen)
Met deze rubriek wordt het aantal minuten aangegeven dat nodig is om de bewerking op het product uit te voeren. Om de totale doorlooptijd van een dossier te berekenen wordt het aantal te produceren stuks vermenigvuldigd met de hier vermelde tijd en gedeeld door de calculatie-eenheid en verhoogd met de insteltijd. De cyclustijd wordt met twee decimalen vastgelegd.

* 3209 Wachttijd prod.(uur)
Tussen de eindtijd van een bewerking en de starttijd van de volgende bewerking kan een al dan niet gedwongen pauze worden ingelast. Bijvoorbeeld om reservetijd in de planning op te nemen of om een machine schoon te maken. De productiewachttijd verhoogt de benodigde capaciteit per bewerkingsgroep.

* 3210 Wachttijd doss.(uur)
Tussen de eindtijd van een bewerking en de starttijd van de volgende bewerking kan een al dan niet gedwongen pauze worden ingelast. Bijvoorbeeld om reservetijd in de planning op te nemen of als droogtijd. De dossierwachttijd verhoogt de doorlooptijd van het dossier.

* 3215 Planningsniveau (1-9)
Het planningsniveau geeft de gewenste bewerkingsvolgorde aan binnen een bewerkingsgroep (machine), per dag of per week. Het laagste niveau is 9 en het hoogste niveau is 1.
In een nieuwe bewerkingsregel wordt de standaardwaarde van het planningsniveau getoond, welke per klant, dossier of bewerking kan worden vastgelegd:
per klant: Alle dossiers van de klant krijgen een hogere prioriteit.
per doss.: Alle bewerkingen van een dossier krijgen een hogere prioriteit.
per bew.: Specifieke bewerkingen krijgen altijd een hogere prioriteit. (Bijvoorbeeld: instellen).
Indien werkzaamheden een andere prioriteit behoren te krijgen, kan deze standaardwaarde worden gewijzigd in een ander niveau.

LET OP:
Tijdens de registratie van uren wordt het planningsniveau van een bewerkingsregel in een dossier automatisch gewijzigd in niveau 4, indien het niveau groter was dan 4. Op het planningsoverzicht komen hierdoor de reeds in bewerking zijnde dossierregels per dag of week vooraan te liggen.

* 3225 Code nacalculatie (S,D,P,T,V)
Met deze rubriek wordt aangegeven op welke wijze de bewerkingen nacalculatorisch moeten worden doorbelast aan de productiedossiers. Deze aanduiding wordt vastgelegd in de stamgegevens van de bewerkingscode en kan per dossierregel worden gewijzigd.
Geldige waarden zijn:
S Standaardverwerking:
Een urenmutatie wordt automatisch direct verwerkt in de urenverantwoording per medewerker en in de nacalculatie van een dossier. In het algemeen wordt een directe urenmutatie direct doorbelast aan een (1) dossier. De urenmutatie wordt volledig doorbelast aan het dossier waarop de bestede tijd is geboekt.
Herverdeling uren:
Met name bij kleine bewerkingen kan het wenselijk zijn om een (1) urenmutatie door te belasten naar meer productiedossiers tegelijk. Hiervoor wordt na registratie van de urenmutatie in een aparte functie een overzicht van dossiers getoond op basis waarvan de urenmutatie moet worden verdeeld:
D De totale waarde van de urenmutatie wordt evenredig verdeeld over het aantal dossierregels waarvoor de bewerking is uitgevoerd.
P De totale waarde van de urenmutatie wordt verdeeld over meer dossiers in verhouding tot het productieaantal van de dossiers.
T De totale waarde van de urenmutatie wordt verdeeld over meer dossiers in verhouding tot het VC-aantal uren per dossierregel.
V Op basis van de voorcalculatie:
Behalve de standaard urenregistratie of een herverdeling van uren, kunnen nacalculatorische uren ook worden vastgelegd zonder een koppeling naar de urenverantwoording per medewerker. In dit geval wordt de nacalculatie geboekt op basis van het aantal uren in de voorcalculatie. Deze methode vindt plaats met functie Onderhoud uren per dossier Hier wordt de kolom Besteed standaard gevuld met het voorcalculatorische aantal uren. Zie ook functie Instellen urenadministratie de rubriek Standaard medewerker.

* 3501 Datum start (DDMMJJ)
Met deze rubriek wordt de datum aangegeven waarop de bewerking moet starten. Indien deze datum wordt gewijzigd, wordt de startdatum in de kop van het productiedossier eveneens aangepast indien deze in de toekomst ligt.

* 3607 Datum gereed (DDMMJJ)
Met deze rubriek wordt de datum aangegeven waarop de bewerking gereed is. Indien deze datum is ingevuld is wordt de gehele bewerkingsregel uit de planning verwijderd.