WerkHervattingsKas WHK
De premie WerkHervattingsKas (Whk) bestaat uit de volgende delen:
- premiedeel WGA
- premiedeel ZW-flex
U krijgt van de Belastingdienst een beschikking met het totaalpercentage en de 2 premiepercentages die voor u gelden.
Indien u Eigenrisicodrager bent geeft u dit aan door de rubriek Eigenrisicodrager te activeren. De percentages ontvangt u rond November via een mededelingen brief Loonheffingen van de Belastingdienst.
Arbeidsongeschiktheidsfonds Aof
Wettelijke wijziging vanaf januari 2022.
De basispremie Aof wordt vervangen door een gedifferentieerde premie Aof (Arbeidsongeschiktheidsfonds), kleine werkgevers betalen een lagere premie dan de overige (middelgrote en grote) werkgevers. Via Nieuwsbrief mededelingen van de Belastingdienst wordt u geinformeerd hoe de werkgever is ingedeeld.
Een startende werkgever wordt gedurende de eerste 2 jaar altijd aangemerkt als kleine werkgever. Voor bestaande werkgever geldt dat de berekening wordt genomen over het premieloonsom van 2 jaar terug. Indien een werkgever is ingedeeld in meerdere sectoren dan geldt de beoordeling per bedrijfsonderdeel. Informatie over de inrichting in CASH Lonen zie FAQ.
PAWW Private Aanvulling WW en WGA
De PAWW is een regeling die wordt gefinancierd via een omslagstelsel. De werknemer betaalt voor de deelname aan de PAWW regeling een bijdrage. CAO partijen kunnen zich vrijwillig aansluiten. In de verzamel CAO staan de rechten en plichten voor werkgevers en werknemers. Stichting PAWW voert deze regeling uit. De bijdrage (zie voor het percentage het schema hieronder) wordt bij de werknemers op het brutoloon ingehouden. De bijdrage start vanaf het moment dat een CAO voor de PAWW-afspraken is ingegaan en ondergebracht bij Stichting PAWW. De bijdrage is afhankelijk van het instapmoment en is gebaseerd op het brutoloon inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering, dertiende maand, toeslagen etc. Werkgevers doen via de PAWW-portaal aangifte van de bijdrage.
- bij de rubriek Begindatum, vult u de ingangsdatum van de regeling in.
- de rubriek Einddatum, zover bekend is de duur van de regeling tot en met jaargang 2022.
-Op het tabblad Verzekeringen bij de werknemers staat nu de PAWW benoemd en aangevinkt zolang de werknemer:
- De AOW-gerechtigde leeftijd niet heeft bereikt
- Niet de DGA of daaraan gelijkgestelde is
- Geen gemoedsbezwaarde werknemer is
U kunt een overzicht met PAWW gegevens uitdraaien via Verloningen > Periodieke gegevens > PAWW overzicht.
U wilt eigenrisicodrager voor de WGA worden
- dan moet u bij uw aanvraag een garantieverklaring meesturen, via de site van de Belastingdienst kunt u hiervoor een verplicht formulier downloaden.
U bebt eigenrisico voor de ZW
- dan draagt u het risico voor arbeidsongeschiktheid van uw ex-werknemers die bij ziekte recht hebben op een ZW-uitkering. Als eigenrisicodrager voor de ZW betaalt u daarom een lagere sectorpremie of een lagere Ufo-premie. U gaat ook het risico dragen voor overlijdensuitkeringen aan nabestaanden van werknemers met een ZW-uitkering die onder het eigen risico vallen (dus ook flexwerkers).
U bent eigenrisicodrager voor de WGA
- dan draagt u maximaal 10 jaar het risico voor gedeeltelijke en tijdelijke volledige arbeidsongeschiktheid van uw werknemers. Als eigenrisicodrager voor de WGA betaalt u daarom geen gedifferentieerde premie WGA.
U bent eigenrisicodrager voor de ZW en de WGA
- u gaat het eigen risico dragen voor overlijdensuitkeringen aan nabestaanden van uw werknemers met een ZW-uitkering die onder het eigen risico vallen (dus ook flexwerkers).
U bent een DGA in een holding
- wanneer deze situatie optreedt, vult u op tabblad SVW allemaal 0% in of een vinkje bij eigenrisicodrager WGA Vast en ZW Flex. De premie voor de Whk totaal is dan 0%.
Rubriek Werkhervattingskas
Eigenrisicodrager WGA vast (N,J) [5953]
Wilt u eigenrisicodrager voor de WGA worden, dan moet u bij uw aanvraag een garantieverklaring meesturen. Met ingang van 1 januari 2016 moet u daarvoor een verplicht model gebruiken. U kunt dit model downloaden van de website van de Belastingdienst.
Als u eigenrisicodrager voor de WGA bent, draagt u maximaal 10 jaar het risico voor gedeeltelijke en tijdelijke volledige arbeidsongeschiktheid van uw werknemers. Als eigenrisicodrager voor de WGA betaalt u daarom geen gedifferentieerde premie WGA.
Eigenrisicodrager ZW flex (N,J) [5006]
Als u eigenrisicodrager voor de ZW bent, draagt u het risico voor arbeidsongeschiktheid van uw ex-werknemers die bij ziekte recht hebben op een ZW-uitkering. Als eigenrisicodrager voor de ZW betaalt u daarom een lagere sectorpremie of een lagere Ufo-premie. Vanaf 1 januari 2014 vervalt deze korting.
In plaats daarvan betaalt u een lagere gedifferentieerde premie Whk, omdat u het premiedeel ZW-flex niet hoeft te betalen. Verder gaat u ook het risico dragen voor overlijdensuitkeringen aan nabestaanden van werknemers met een ZW-uitkering die onder het eigen risico vallen (dus ook flexwerkers).
Als u voor de ZW en de WGA eigenrisicodrager bent, hoeft u vanaf 2014 de premiedelen ZW-flex en WGA-vast niet te betalen.
U betaalt wel het premiedeel WGA-flex. Daarnaast gaat u het eigen risico dragen voor overlijdensuitkeringen aan nabestaanden van uw werknemers met een ZW-uitkering die onder het eigen risico vallen (dus ook flexwerkers), en van werknemers met een WGA-uitkering.
WGA vast (7,3 cijfers) [5954]
In deze rubriek geeft u de premie aan de WGA Vast. Dit percentage is te vinden bij de Belastingdienst.
ZW flex (7,3 cijfers) [5037]
In deze rubriek geeft u de premie aan de ZW Flex. Dit percentage is te vinden bij de Belastingdienst.
Whk werknemersdeel (7,3 cijfers) [5955]
Werkgevers mogen de Whk-lasten voor maximaal 50% van het totaal van de premies WGA vast + WGA Flex te verhalen op werknemers, maar dit is niet verplicht.
Het inhouden van 50% van de premies op het salaris van de werknemer is een netto inhouding.
Rubriek Wijziging Werkhervattingskas gedurende het jaar
Datum wijziging (8 cijfers) [5956]
Wijzigingen in de loop van het jaar.
In deze rubriek kunt u een nieuwe ingangsdatum aangeven en de nieuwe percentages. Vanaf die datum worden de ingevulde percentages toegepast.
Rubriek Arbeidsongeschiktheidsfonds Aof
Soort Aof premie (5 cijfers) [5039]
In deze rubriek vult u de code Soort Aof premie in:
- Kleine werkgever (Aof Laag)
- Middelgrote/Grote werkgever (Aof Hoog)
Afhankelijk van de keuze wordt een laag of hoog percentage toegepast bij de berekening Aof premie voor de werknemers.
Begindatum (8 cijfers) [6532]
Hier vult u de ingangsdatum van de PAWW regeling in.
Op het tabblad Verzekering van de werknemer in zowel de stamgegevens als in het periodedetail kunt u deelname van de werknemer zelf beïnvloeden, waarbij de verzekering van een DGA standaard UIT staat en bij een werknemer standaard AAN.
Einddatum (8 cijfers) [6533]
Hier kan een einddatum van de PAWW-regeling worden ingegeven.
Compensatie (N,J) [6953]
Hier kunt u aangeven of de compensatie voor PAWW moet worden toegepast.