PRODUCTIEDOSSIER (DOSSIER)

Elke productie van een of meer dezelfde producten wordt gestart, begeleid, gecontroleerd en nagecalculeerd aan de hand van een productiedossier.
Productiedossiers kunnen handmatig of automatisch worden aangemaakt, door de verwerking van productieaanvragen. Hierbij zijn de vastgelegde productontwerpen altijd de basis, waarop een dossier wordt opgebouwd. Nadat een productiedosier is aangemaakt, zijn - op basis van het aangegeven productieaantal - zowel de te produceren producten, alsmede de benodigde materialen in de economische voorraad opgenomen. Wanneer het aantal te produceren stuks wordt gewijzigd, worden dossierregels altijd direct hieraan aangepast, zoals de materiaalbehoefte en de benodigde bewerkingstijd.

Nadat een aangemaakt dossier is aangemaakt, kan deze met een aparte functie (Vrijgeven voor productie) worden 'overgeheveld' van de afdeling Werkvoorbereiding naar de Productieafdeling. Indien gewenst kunnen de reeds gereserveerde materialen daadwerkelijk van de voorraad worden afgeboekt op basis van de voorcalculatie.

Vergelijkbaar met de productontwerpen, zijn in het dossier alle ontwerpregels overgenomen in het dossier op basis van het productieaantal. Ook hierbij gelden dezelfde productiecategorieen als in het ontwerp: materialen, bewerkingen, gereedschappen, uitbestedingen, kosten en teksten.

Indien een adequate functiescheiding gewenst is, kan een productiedossier - voordat dit in productie wordt genomen - de volgende fasering gedeeltelijk of volledig doorlopen:

- Afdeling voorcalculatie:
1 aanvraag
2 voorcalculatie
3 voorcalculatie gereed

- Afdeling werkvoorbereiding:
4 werkvoorbereiding
5 werkvoorbereiding gereed

- Afdeling planning:
6 planning
7 planning gereed
8 wachten op productie

Nadat een dossier in productie is genomen, is de volgende onderverdeling beschikbaar:

- Productie afdeling:
9 in productie
G gereedgemeld
N nacalculatie