Een nacalculatie ontstaat door het vastleggen van alle werkelijke kosten op een productiedossier, waardoor tegelijkertijd het Onderhandenwerk wordt opgeboekt. Kosten, die nacalculatorisch op een dossier kunnen worden geboekt zijn:
- verbruikte materialen
- bestede tijd per medewerker/bewerking
- gebruik of verbruik van gereedschappen
- door leveranciers doorberekende uitbestedingen
- voorcalculatorische- of door een leverancier doorberekende kosten
De belangrijkste functie, waarmee de nacalculatie wordt vastgelegd, is: Nacalculatie Met deze functie kunnen per dossier verbruikte materialen worden geboekt (Functietoets F3:MatNC), de bestede tijd worden vastgelegd (Functietoets F4:UurNC) en nacalculatorisch kosten worden geboekt (Functietoets F5:KstNC).
N.B.
Per artikelgroep kan worden aangegeven, dat het materiaalverbruik automatisch moet worden geboekt, op het moment dat een dossier wordt vrijgegeven voor productie.
Bestede tijd kan ook worden vastgelegd met de functies Onderhoud uren per medewerker Onderhoud uren per datum Onderhoud uren per dossier en Registratie uren
Kosten kunnen direct op een dossier worden geboekt, tijdens het boeken van een inkoopfactuur. Dit is het geval, indien een eenmalig artikel, of productiekosten direct gekoppeld zijn aan een dossier. Dit is het geval, indien de Inkoopkostencode op de inkoopfactuur
tevens voorkomt als Productiekostencode, waarbij de rubriek Code nacalculatie de waarde I bevat.
Kosten kunnen ook voorcalculatorisch aan een dossier worden toegewezen, zonder dat daar een inkoopfactuur (kostenfactuur) tegenover staat. De rubriek Code nacalculatie in de stamgegevens van de productiecode bevat in dit geval de waarde V (Voorcalculatie). Indien het dossier voor de EERSTE maal wordt gereedgemeld, worden deze kosten nacalculatorisch op het dossier geboekt.
Nadat alle producten van een dossier - een tussentijdse controle is uiteraard ook mogelijk - dient de nacalculatie te worden gecontroleerd. Doel hiervan is of de productie en het verbruik efficient is uitgevoerd en - niet onbelangrijk - of de voorcalculatie inderdaad juist is geweest. Voor zo'n controle van de nacalculatie ten opzichte van de voorcalculatie, is het overzicht Dossieranalyse beschikbaar:
CASH toont hier per dossier een vergelijking tussen de voor- en nacalculatie.
De hierop vermelde voorcalculatie bestaat uit 2 kolommen, t.w.:
- VC-bburo, dit is de voorcalculaie, die tijdens de vrijgave van het dossier is bevroren.
- VC-prod, dit is de voorcalculatie, die tijdens het productieproces gemuteerd zou kunnen zijn.
Tevens bevindt zich op dit overzicht de kolom Nacalc, waarin de werkelijke kosten vermeld staan.
De kostprijs van het gereed product wordt bepaald, aan de hand van een van de 3 hiervoor genoemde kolommen. De keuze wordt aangegeven op basis van Systeemswitch Kostprijs gereed product, zie functie Systeemswitches