BALANSCODE (BALANSCODES)

De indeling van de Balans kan zelf worden gekozen. Hiervoor worden balanscodes gebruikt. Door middel van het koppelen van een balanscode aan één of meerdere grootboekrekeningen worden de saldi van die grootboekrekeningen bij elkaar opgeteld.

De balanscode bestaat uit vier cijfers die de plek op de balans bepalen: het eerste cijfer 1 of 2 geeft respectievelijk aan Activa- of Passivazijde, cijfers 3 en 4 bepalen het regelnummer. Aan de balanscode wordt een naam gegeven die op de Balans verschijnt.

LET OP: aan een grootboekrekening mogen twee balanscodes worden meegegeven voor meetelling aan de Activa- of Passivazijde, zoals bijv. bij de grootboekrekening voor de Bank. Afhankelijk van het saldo van de grootboekrekening wordt dan gekozen voor de Activa- of de Passivazijde (resp. bij een plus- of een minsaldo).

Vergeet men om bij een grootboekrekening voor de Balans een balanscode mee te geven, dan wordt dit saldo automatisch meegeteld met de voorgaande grootboekrekening. Hier kan ook bewust voor worden gekozen.